Amerikalı Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nde küratör olarak çalışan Lorenzo Prendini, geçen günlerde valizinde Türkiye’ye ait endemik hayvanlarla İstanbul Havalimanı’nda yakalandı.
Prendini’nin valizinde Türkiye’den toplanmış yaklaşık 1.500 adet akrep, tarantula ve örümcek örneği bulundu.
Güvenlik güçleri nadir bulunan bu zehirli örümcek ve akrepleri ülke dışına kaçırmaya çalıştığından şüphelenilen kişiyi tutuklarken ilgili kişinin New York’taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde küratör olduğunu açıklandı.
Polisin şüpheliyi geçen pazar günü İstanbul Havalimanı’nda yakaladığı ve bagajında tarantulalar da dahil olmak üzere 58 poşet içerisinde yaklaşık 1.500 akrep ve örümcek ile içinde ne olduğu belli olmayan sıvılar bulunan 88 plastik şişe ele geçirdiği belirtildi.
Amerikan Doğa Tarihi Müzesi konu hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.
ABD’li Müze Müdürü İstanbul Havalimanı’nda Suçüstü Yakalandı
Polis, ele geçirilen örneklerin Türkiye’ye özgü olduğunu ve DNA’larının kopyalanarak zehirlerinin ilaç yapımında kullanılabileceğini söyledi. Şüphelinin kaçakçılıkla mücadele yasası kapsamında suçlandığı da kayıtlara geçirildi.
Yapılan açıklamada, “Bu ilaçların mali değerlerinin çok yüksek olduğu ve bu nedenle bu hayvan türlerinin yurtdışına çıkarılmasının kesinlikle yasak olduğu tespit edilmiştir,” ifadelerine yer verildi.
Valizde ele geçirilen akrep türünün zehrinden elde edilen bir litre ilacın piyasa değerinin ise yaklaşık 10 milyon dolar olduğu aktarıldı.
Adli Kontrol Şartıyla Serbest Bırakıldı
Gözaltına alınan şüphelinin Emniyet’teki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.
Lorenzo Prendini adlı şüpheli, 26 Nisan’da Türkiye’ye girmiş ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan araştırma yapmak için izin almıştı. Prendini, yasaklara uymayarak endemik hayvanları toplamış ve onları yasadışı yollarla yurtdışına çıkartmaya çalışmıştı.
Şüpheli emniyetteki ifadesinde şöyle konuştu:
“New York City Üniversitesinde profesör olarak işime devam ediyorum. Valizler bana ait, sayısını bilmediğim hayvanları Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden topladım. Bunlarla ilgili araştırma yapacaktım, uzun süreceği için yanımda götürmek istedim. Daha önce başka ülkelerde de benzer şekilde çalışmalar yaptım, oradakileri ülkeme götürebildim. Türkiye’de de bunu yapabileceğimi düşündüm, yasa dışı olduğunu bilmiyordum.”
Endemik bitki ve hayvanlar, bulunduğu bölgenin ekolojik şartları sebebiyle yalnızca o bölgede yaşayan ve yetişen, dünyanın farklı yerlerinde yaşama ve yetişme ihtimali olmayan canlılar olarak tanımlanıyor. Türkiye, bu türden pek çok bitki ve hayvana ev sahipliği yapıyor.
İlginizi çekebilir: 80.000’den Fazla Sanat Eseri Dijital Ortamda Ücretsiz Kullanıma Açıldı
Konu hakkında sizlerin görüşleri neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Reuters, DHA
“Bu can bu bedende olduğu sürece bu ajan Rahip Brunson’ı kimseye vermeyiz.”
Pardon o konu bu konu değildi.
ABD’yi yönetenler Rahip Brunson krizinde iktidar sahiplerini eğer aptallık ederseniz mal varlığınızı açıklarız diye tehdit etmişlerdi.
O tarihten bu yana ABD ile ilişkilerimiz çok iyi.
Sabah akşam ey ABD diye bağırmıyoruz
Bu haberlere yansıyan tarafı peki gerçekten yapılan kaç tane hırsızlık olayı vardır. Aklım almıyor böyle şeyleri ya. Bir de “hırsız” olan kişi koskoca müze müdürü yani.