Fransa’nın Bretonya bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait nadir bir altın yüzük bulundu. Yüzük, Antik Roma mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen Venüs’ün ince işçilikle oyulmuş tasvirini taşıyor. Bu keşif, bölgenin Roma dönemiyle olan bağlantılarına ışık tutuyor.
Arkeologlar, Fransa’nın Bretonya bölgesindeki kazı alanında heyecan verici birçok keşfe imza attı. Eski çağlardan kalma yollar, bir yerleşim yerinin kalıntıları ve kılıç benzeri nesnelerin yapımında kullanılan kalıplar gibi farklı buluntuların arasında en dikkat çekici olanıysa 1.800 yıllık bir Roma yüzüğüydü.
Altın ve oniks karışımından yapılmış ve günümüze neredeyse hasarsız ulaşmayı başarmış yüzük, Venüs’ün bir gravürünü taşıyor ve Bretonya’nın Roma geçmişi hakkında yeni detayları gün yüzüne çıkartıyor.
Fransa’nın Kuzeyinde Roma Dönemine Ait Venüs Tasvirli Bir Yüzük Bulundu
Ulusal Koruyucu Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü (INRAP) tarafından yapılan açıklamaya göre yüzük, Fransa’nın Pacé komününde gerçekleştirilecek bir inşaat projesine hazırlık amacıyla yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildi. Yüzük, Roma döneminde M.S. 2. ve 4. yüzyıllar arasında kullanılmış olan eski çağlardan kalma bir yolun yanında tespit edildi.
İyi şekilde korunarak günümüze kalmayı başarmış yüzüğün 2. ve 3. yüzyıllar arasına tarihlendirildiği belirtildi. Enstitüsünün açıklamasına göre yüzük oyma altın bir kaideye ve antik taş işlemeciliğinde kullanılan değerli bir taş olan nicolo üzerine işlenmiş bir kabartma oymaya sahip. Bunun Zafer Getiren Venüs’ü (Venus Victrix) temsil ettiği düşünülüyor.
Bu haliyle yüzük, Bretonya’nın Antik Roma günlerine ışık tutmasıyla da ayrı bir önem taşıyor. Bölge MS 56 yılından itibaren Romalılar tarafından fethedilmiş ve ardından bir yol ağı inşa edilmişti. Altın yüzük bu yollardan birinde bulundu.
Yüzüğün nasıl kaybolduğu ve sahibinin kim olduğu ise bilinmiyor. Bir yolcunun 1.800 yıl önce yol boyunca seyahat ederken yüzüğü yanlışlıkla düşürmüş olması muhtemel görünse de, yüzüğün nasıl kaybolduğunu veya bir zamanlar kime ait olduğunu bilmek imkânsız görülüyor.
Keşifler Altın Yüzükle Sınırlı Değil
Bununla birlikte arkeologlar Pacé’teki kazı alanında geçmişe dair birçok buluntuyu ortaya çıkartmayı başardı. Enstitü, bölgenin Tunç Çağı’na kadar uzanan insan yerleşimine dair kanıtlara ev sahipliği yaptığını belirtti.
Yerleşim yerinin 5. ve 10. yüzyıllar arasında geliştiği ve en parlak dönemlerine 7. ve 8. yüzyıllar arasında ulaştığı aktarıldı.
Arkeologlar alandaki birkaç tarlanın yanı sıra konutlar, ekinler, otlaklar gibi başka yaşam izlerine dair kanıtlar daha buldu. Ayrıca aralarında sofra takımları, pişirme kapları, depolama vazoları gibi kalıntılar ve kiremit, tuğla ve değirmen taşları da gün yüzüne çıkartıldı.
En ilgi çekici buluntulardan birisi de bir dizi sikkeydi. Alanda bulunan sikkeler 9. ve 10. yüzyıllara (Frank kökenli Karolenj İmparatorluğu’nun bölgeye hükmettiği dönem) aitti. Yerin altında bulunduğu belirtilen sikkelerin Viking baskınlarından mal varlıklarını korumak isteyen yerel halk tarafından gömüldüğü tahmin ediliyor.
İlginizi Çekebilir: Antik Mısır’ı Anlatan En İyi Filmler
Sizce bu yüzüğün nasıl bir hikâyesi var? Düşüncelerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından son gelişmeler için bizleri Google News ve WhatsApp’tan takip edebilirsiniz.
Kaynak: All Thats Interesting
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!