in ,

Sovyet Kozmonotunun Yolculuğundan Esrarengiz Hikâyelere… Azerbaycan Edebiyatının Güçlü Sesi Türkçede

Kamran Nezirli’nin “Gece Yaman Uzundur” kitabı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Ketebe Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Gece Yaman Uzundur - Kamran Nezirli
- Reklam -
- Reklam -

Kamran Nezirli imzalı Gece Yaman Uzundur okurla buluşuyor. Ketebe Yayınları, Azerbaycan edebiyatının izini sürmeye devam ediyor.

Jack London’dan Herman Melville birçok yazarı Azerbaycan Türkçesine tercüme eden; kaleme aldığı öykü ve oyunlarla ödüllere layık görülen Kamran Nezirli; Ketebe’nin Türk dünyası edebiyatları serisinin yeni üyesi oldu. Yayınevi geçen ocak ayında Kazak yazar Dulat İysabekov ile seriye ilk adımı atmıştı.

Kamran Nezirli’nin Gece Yaman Uzundur kitabı, insanın ölümle yaşam arasındaki kimi cesurca kimi korkakça anlarının peşine düşüyor; sevgi ve insan doğasının perde arkası masaya yatırılıyor.

- Reklam -

Gece Yaman Uzundur – Kamran Nezirli | Arka Kapak Tanıtımı

Gece Yaman Uzundur - Kamran Nezirli

Çağdaş Azerbaycan edebiyatının önemli isimlerinden Kamran Nezirli, Gece Yaman Uzundur diyerek okurlarını selamlıyor. Kâh okurla konuşarak kâh kendini hikaye anlatmanın coşkusuna kaptırarak! Sevginin doğasına eğilen Nezirli’nin öyküleri dünyanın dört bir tarafından doğarak tek kaynakta birleşir. Satırlar arasında dolaşırken coğrafyanın genişlediğine, farklı dillerin konuşulduğuna, birbirinden ilginç yaşamlara şahit olacak fakat insan doğasının nadiren şaşırttığını heyecanla fark edeceksiniz. Ömrünün sonlarına yaklaşan Lidiya İvanovna’nın esrarengiz hikâyesi vârislerini şaşırtırken Sovyet kozmonotunun yolculuğunu da bir çocuğun gözlerinden izleme şansı bulacaksınız.

Eserleri pek çok dile çevrilen, oyunları onlarca sahnede sergilenen, pek çok dünya klasiğini Azericeye kazandıran Kamran Nezirli, dünyayı tek bir kara parçasına çeviren sanatçılardandır. Böylece okuru “dünya” olan öykülerinde insanın ve sevginin doğasına eğilerek herkesin kendisinden pek çok şey bulacağı bir evren kurar.

Gece Yaman Uzundur | İçindekiler

  • Gece Yaman Uzundur
  • Sarışın Peri
  • Lidiya İVanovna’nın Vârisleri
  • Aşkın Dehşeti
  • İkinci Nefes
  • Anne Beni Öldürme!
  • Aşk Beyazdır
  • Uyuyan Çiçek yahut Joséphine’nin Menekşesi
  • Karanlıktaki Hırsızlar
  • Beyaz Gölge
  • Tokay ve Manana
  • Benim Sevgili Hafızam
  • İlk Buluşma

Toplamda 152 sayfadan oluşan eseri Azerbaycan Türkçesinden dilimize İmdat Avşar tercüme ediyor. Avşar daha önce Çağdaş Azerbaycan Öyküsü kitabını da okurlarla buluşturmuştu. Gülşen Funda’nın yayıma hazırladığı eserin düzeltisini Rabia Şenol üstleniyor. Ketebe’nin Öykü dizisini ise Aykut Ertuğrul hazırlıyor.

- Reklam -

Kamran Nezirli Kimdir?

19 Haziran 1958’de Azerbaycan’ın Astara bölgesinde doğan Kamran Nezirli, üniversite eğitimini Azerbaycan Devlet Pedagoji Yabancı Diller Enstitüsü’nde İngilizce bölümünden onur derecesiyle mezun olarak tamamladı.

Nezirli; Jack London, Ernest Hemingway, Herman Melville, Oscar Wilde, William Faulkner, Margaret Mitchell ve John Galsworthy gibi yazarları kendi diline kazandırdı. 1990 yılında Bakü Sosyal Yönetim ve Siyasal Bilimler Enstitüsü’nden ve 2001 yılında Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Uluslararası Ekonomik İlişkiler Fakültesi’nden mezun oldu.

Öyküleri çeşitli dillere kazandırılan yazar; deneme ve oyun türünde verdiği eserlerle de adından söz ettirdi. Hasan Bey Zerdabi ve Resul Rıza ödüllerini kazanan Nezirli ayrıca Bağımsız Devletler Ülkeleri genelinde düzenlenen Grand Pri ödülüne de layık bulundu.

Kamran Nezirli’nin Gece Yaman Uzundur kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla kitap haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Vampire Survivors Dizi

BAFTA’da Yılın Oyunu Seçilen “Vampire Survivors” Animasyon Dizisi Oluyor

Evrenin En Güçlü Nesneleri Olan Kuasarlar Nasıl Oluştu?

Evrenin En Güçlü Enerji Kaynaklarından Kuasarların Nasıl Oluştuğu Nihayet Cevap Bulmuş Olabilir