James Webb Uzay Teleskobu uzayın derinliklerinde heyecan verici bir keşfe imza attı. Bilim insanları Güneş’e benzeyen ve henüz oluşum aşamasında olan genç bir yıldızın çevresinde donmuş su izlerine rastladı.
Dünya’dan yaklaşık 155,6 ışık yılı uzaklıkta bulunan HD 181327 adlı yıldız, 23 milyon yaşında. Bu yaş 4,6 milyar yaşındaki Güneş’imizle kıyaslandığında oldukça genç. F-tipi bir yıldız olan HD 181327, Güneş’ten biraz daha sıcak ve kütleli.
Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacı Christine Chen, sistemin oldukça aktif olduğunu belirtiyor. Buz kütlelerinin sık sık çarpışması sonucu ortaya çıkan ince toz ve buz parçacıkları, James Webb’in tespit edebileceği boyutlarda.
15 Mayıs’ta Nature dergisinde yayımlanan bulgular, bu “kirli kartopu” olarak adlandırılan buz ve toz kütlelerinin, önümüzdeki birkaç yüz milyon yıl içinde oluşabilecek kayalık gezegenlere su taşıyabileceğini gösteriyor. Süreç, kuyruklu yıldızların ve diğer buzlu cisimlerin genç gezegenlerle çarpışarak onlara su aktarması şeklinde gerçekleşiyor.
Güneş Benzeri Yıldızın Etrafındaki Donmuş Su Dağılımı Dikkat Çekiyor
James Webb’in gözlemleri, sistemdeki suyun büzü çoğunlukla diskin dış bölgelerinde yoğunlaştığını ortaya koydu. Disk üzerinde yapılan ölçümlere göre yıldızdan 80-90 astronomik birim uzaklıkta su buzu toplam kütlenin yalnızca %0,1’ini oluştururken, 90-105 astronomik birim mesafede bu oran %7,5’e, 105-120 astronomik birim mesafede ise %21’e yükseliyor.
Chen Xie liderliğindeki araştırma ekibi, NIRSpec cihazı ile yaptıkları gözlemlerde su buzunun varlığını 3 mikron dalga boyunda tespit etti. “Fresnel tepe noktası” olarak adlandırılan 3,1 mikronluk bir spektral çizgi, milimetre boyutundaki buz parçacıklarının ışığı kırması sonucu oluşuyor. Bu parçacıkların boyutu Satürn’ün halkalarındaki buz parçacıklarına benzer özellik gösteriyor.
Sistemin iç bölgelerinde buz miktarının az olmasının nedeni, yıldızın morötesi ışınlarının buzu buharlaştırması. Ancak dış bölgelerdeki çarpışmalar sürekli olarak yeni buz parçacıkları oluşturuyor. ALMA teleskobu ayrıca disk içinde karbonmonoksit varlığını da tespit etti.
James Webb Uzay Telekobu Araştırmalarına Devam Ediyor
Yeni keşif yaşam için temel bileşen olan suyun, Güneş Sistemi dışındaki gezegen sistemlerinde nasıl dağıldığını ve taşındığını anlamamıza yardımcı oluyor. Sistem, Neptün’ün ötesindeki Kuiper Kuşağı’nın milyarlarca yıl önceki haline benzer özellikler gösteriyor.
Araştırma ekibi, James Webb’in diğer yıldız sistemlerinde de benzer gözlemler yaptığını ve bu verilerin yakında yayımlanacağını duyurdu.
İlginizi Çekebilir: James Webb, Evrenin En Detaylı Kozmik Kasırgasını Ortaya Çıkardı
Yeni keşif hakkındaki yorumlarınızı hemen aşağıda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Kaynak: Live Science
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!