Güneş’in yüzeyine şimdiye dek hiç bu kadar net bir bakış atmamıştık. Son yayımlanan görüntüler, ısı kaynağımızın karmaşık ve büyüleyici yapısını tüm ayrıntılarıyla gözler önüne seriyor.
22 Mart 2023 tarihinde Solar Orbiter uzay aracı Güneş’e yaklaşık 74 milyon kilometre mesafeden benzersiz görüntüler yakaladı. Uzay aracının üzerinde bulunan iki önemli görüntüleme aracı, Polarimetrik ve Heliosismik Görüntüleyici (PHI) ve Aşırı Ultraviyole Görüntüleyici (EUI), yıldızımızın farklı katmanlarını detaylı bir şekilde inceleme fırsatı sundu.
Her bir görüntü 25 farklı fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturuldu ve Güneş’in çapı her mozaikte yaklaşık 8.000 piksel olarak kaydedildi. Yüksek çözünürlüklü görüntüler, Güneş’in manyetik alanının karmaşık yapısını ve yüzeyindeki plazma hareketlerini daha önce görülmemiş bir detayla ortaya koyuyor.
Görünür ışıkta Güneş ve fotosferin manyetik haritası.
PHI tarafından çekilen görüntüler, Güneş’in görünür yüzeyi olan fotosfer katmanını gösteriyor. Bu katmanda sıcaklık 4.500 ile 6.000 derece arasında değişiyor ve Güneş’ten gelen radyasyonun neredeyse tamamı bu katmandan yayılıyor.
Güneş’in Yüksek Çözünürlüklü Fotoğrafları Dinamik Yapısı Hakkında Yeni Bilgiler Sağlıyor
Görüntülerde dikkat çeken en önemli özelliklerden biri güneş lekeleri. Dünya büyüklüğüne ulaşabilen bu karanlık bölgeler, Güneş’in güçlü ve sürekli değişen manyetik alanları tarafından oluşturuluyor. Lekeler çevrelerindeki bölgelerden daha soğuk olduklarından daha az ışık yayıyorlar.
Solar Orbiter’in proje bilimcisi Daniel Müller, “Güneş’in manyetik alanı, en küçükten en büyüğe kadar yıldızımızın dinamik doğasını anlamak için anahtar rol oynuyor,” açıklamasında bulundu.
Güneş lekelerinin etrafındaki aktiviteyi gösteren Güneş’in ultraviyole görüntüsü
Bilim insanları ayrıca bir hız haritası veya “takogram” kullanarak Güneş yüzeyindeki malzemenin hız ve yönünü ölçtüler. Mavi bölgeler Solar Orbiter’e doğru hareketi, kırmızı bölgeler ise uzay aracından uzaklaşan hareketleri gösteriyor.
Söz konusu görüntüler özellikle Güneş’in 11 yıllık döngüsünün zirve noktasında olduğu bu dönemde büyük önem taşıyor. NOAA, NASA ve Uluslararası Güneş Döngüsü Tahmin Paneli uzmanları, ekim ayında Güneş’in maksimum aktivite dönemine ulaştığını duyurmuştu.
Yoğun aktivite dönemi Dünya üzerinde çeşitli etkilere neden olabilecek uzay hava olaylarını tetikleyebiliyor. Güneş fırtınaları elektrik şebekeleri, GPS sistemleri, havacılık faaliyetleri ve alçak Dünya yörüngesindeki uydular üzerinde etkili olabiliyor. Aynı zamanda bu fırtınalar kutuplarda görülen aurora borealis ve aurora australis olarak bilinen kutup ışıklarının oluşmasına da neden oluyor.

İlginizi Çekebilir: Kuzey Ülkelerini Aratmadı: Türkiye’nin Çeşitli Şehirlerinde Kuzey Işıkları Görüldü
Yeni Görevler Yolda
Solar Orbiter’in yanı sıra, NASA’nın Parker Güneş Sondası da 24 Aralık’ta Güneş’e şimdiye kadar yapılmış en yakın geçişi gerçekleştirecek. Görev, uzay hava olaylarının kaynağını doğrudan inceleme fırsatı sunacak ve Güneş’in gizemlerini çözmede yeni bir sayfa açacak.
Dilerseniz Solar Orbiter’ın yakınlaştırılabilir çözünürlüklü görüntülerine buradan ulaşabilirsiniz.
Sizler de yeni görüntülerle ilgili düşüncelerinizi aşağıda bulunan yorumlar kısmında veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Kaynak: IFL Science
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!