Salman Rüşdi’nin ünlü eseri Şeytan Ayetleri’ne 1988 yılında Hindistan’da getirilen yasak eksik evraklar nedeniyle iptal edildi.
2022 yılında New York’ta uğradığı bıçaklı saldırıda bir gözünü ve elini yitiren Hint asıllı Britanyalı-Amerikan yazar, aradan geçen 2 yılın ardından kendi ülkesindeki bir yasağın kalkmasını kutluyor. Ancak bu iptal, bir fikir değişikliği sonucunda değil, bazı eksik evraklar nedeniyle gerçekleşiyor.
Geçen günlerde Yeni Delhi’deki bir mahkeme, Şeytan Ayetleri’nin 1988’de yayımlanmasından sadece birkaç gün sonra, dönemin hükümetinin, dine hakaret ettiği iddiasıyla dünya çapında Müslümanları öfkelendiren romanın ithalatını yasaklama kararına itiraz eden ve beş yıl önce verilen bir dilekçeyle ilgili davayı sonlandırdı.
Press Trust of India haber ajansına göre salı günü verilen bir kararda, Yargıç Rekha Palli başkanlığındaki bir heyet, yetkililerin yasağa ilişkin orijinal bildirimi sunamadıklarını söyledi.
Yargıçlar, “Böyle bir bildirimin mevcut olmadığını varsaymaktan başka seçeneğimiz yok,” ifadelerini kullandı.
Hindistan’da Salman Rüşdi’nin Şeytan Ayetleri Kitabı Üzerindeki Yasak Kaldırıldı
Dilekçe sahibi Sandipan Khan, 5 Ekim 1988 tarihinde Dolaylı Vergiler ve Gümrükler Merkez Kurulu (CBIC) tarafından yayınlanan ve kitabın Hindistan’a ithalini yasaklayan bir tebliğ nedeniyle kitabı satın alamadığını savunmuş ve tebliği herhangi bir resmi internet sitesinde ya da yetkili kurumlarda bulamadığını eklemişti. Khan’ın avukatı Uddyam Mukherjee, mahkemenin kararının şu an itibarıyla kimsenin romanı Hindistan’a ithal etmesini yasaklayan bir şey olmadığı anlamına geldiğini söyledi.
Associated Press’e konuşan Mukherjee, “Ancak bunun kitapçılarda satılacağı anlamına gelip gelmediğini bilmiyorum, bu yayıncılara ya da satıcılara bağlı,” dedi.
Kitabın Raflara Çıkıp Çıkamayacağı Henüz Bilinmiyor
Öte yandan Yeni Delhi’deki Jain Kitap Ajansı’nın bir çalışanı, bu haberin romanın Hindistan’daki mağazalarda yeniden satışa sunulacağı anlamına gelip gelmediğini bilmediklerini, eğer durum böyleyse bunun yine de zaman alabileceğini ve yayıncıdan haber almaları gerektiğini söyledi.
Mukherjee, “Karar, kitabın burada satışa sunulması için bir yol açıyor” dedi, ancak mağdur olan herhangi bir kişi, grup veya hükümetin de karara itiraz edebileceğini sözlerine ekledi.
Rüşdi’nin Hindistan’daki yayıncısı Penguin Random House India, cuma günü bir açıklama yayınlayarak kararı “önemli bir gelişme” olarak nitelendirdi ve “sonraki adımları düşündüklerini” ekledi.
Hindistan Şeytan Ayetleri’ni yasakladığı dönemde, Salman Rüşdi bu eylemi kınadı ve sansürcülerin romanı okuyup okumadıklarından bile şüphe ettiğini dile getirdi. Ünlü yazar dönemin Başbakanı Rajiv Gandhi’ye yazdığı ve 1988 yılında The New York Times’ta yayınlanan açık mektubunda kitabın “siyasi bir futbol topu olarak kullanıldığını” iddia etmiş; yasağı “anti-demokratik” ve “fırsatçı” olarak nitelendirmişti.
Eser 1989 yılında İran’da da yasaklanmış ve ülkenin dini lideri Ayetullah Humeyni, Salman Rüşdi’nin öldürülmesi için bir fetva yayınlamıştı. Fetvanın ardından yazarın öldürülmesi için 3 milyon dolarlık bir ödül belirlenmişti.
Siz Hindistan’da Salman Rüşdi’nin Şeytan Ayetleri kitabına getirilen yasağın kalkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.
Kaynak: AP News
Kayıp Rıhtım’ın WhatsApp Kanalını Takip Etmek İçin Tıklayın
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!