in , ,

Hollywood’daki Senarist Grevinin Ardından Bir Grev Kararı da Oyunculardan Gelebilir

Hollywood oyuncuları grev hazırlığında. Ekran Oyuncuları Birliği ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu sendikaları, grev yetkisi için oylamaya gidiyor.

Hollywood Oyuncuları Grev
- Reklam -
- Reklam -

Hollywood oyuncuları gelecek haziran ayında greve gidebilir. Ekran Oyuncuları Birliği ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu sendikaları önemli bir kararın eşiğinde. Mayıs ayının başında greve giden yazarların ardından Hollywod’da sular durulmuyor.

Sinema ve Televizyon Üreticileri Birliği ile müzakereye başlatmadan önce dikkat çekici bir süreç başlattı. Ekran Oyuncuları Birliği (SAG-AFTRA) yönetimin grev yetkisi verebilmesi için üyelerini oy vermeye çağırıyor.

Sinema ve Televizyon Üreticileri Birliği (AMPTP) ile Ekran Oyuncuları Birliği (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu (AFTRA) sendikası arasındaki iş müzakerelerinin 7 Haziran’da başlaması ve sözleşmenin 30 Haziran’da sona ermesi bekleniyor. Ancak sendika grev yetkisi oylamasını için harekete geçti.

- Reklam -

Çarşamba günü yapılan toplantıda Ekran Oyuncuları Birliği’nin ulusal yönetim kurulu, grev yetkisi oylamasını oybirliğiyle kabul etti ve üyelerden greve yetki verilmesi için oy kullanmalarını istedi.

Hollywood Oyuncuları Grevi

Uzmanlar eğer oylama kabul edilirse bir sendika grevini başlayacağı anlamına gelmediğini belirtiyor. Ancak sendika ulusal yönetim kurulunun, AMPTP ile yapılan müzakereler sırasında gerektiği takdirde grev ilan etmesine imkân sağlayabileceğinin de altını çiziyor. Yazarlar Sendikası da (WGA) bu yılın başında benzer bir süreçten geçmişti.

Hollywood Oyuncuları Greve Gidebilir

SAG-AFTRA Başkanı Fran Drescher yaptığı açıklamada grevin ilk başvuracakları seçenek olmayacağını belirtirken gerekirse greve de gidebileceklerinin sinyalini veriyor:

“Uzun süreden beri ilk defa, üye liderliğimiz, grev yetkilendirmesi konusunda hem müzakere komitesi hem de Ulusal Yönetim Kurulu düzeylerinde dayanışma içerisinde. Eğer ihtiyaç doğarsa tüm hazırlıklarımızı tamamlamalıyız.”

“Grev ihtimali birincil seçenek değil, son çare olmalı. Babamın da her zaman dediği gibi, ’İhtiyaç duymadan sahip olmak, ihtiyaç duyduğunda sahip olmamaktan daha iyidir.’ Bu yüzden, uygun olan üyeleri, müzakere komitesi ve Ulusal Yönetim Kurulu’nun önerilerini takip ederek grev yetkilendirmesi oylamasına ’evet’ demeye ve bu konuda benzeri görülmemiş bir dayanışma sergilemeye çağırıyorum.”

- Reklam -

SAG-AFTRA’nın son grevi üzerinden 20 yıldan fazla bir süre geçti. Ekran Oyuncuları Birliği ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu’nun iki ayrı sendika olarak faaliyette bulunduğu 2000 yılında gerçekleşen grev tam 6 ay sürmüştü.

SAG-AFTRA, AMPTP ile kontrat müzakerelerine girişen tek Hollywood sendikası değil. Amerikan Yönetmenler Birliği (DGA) de şu anda AMPTP ile müzakere sürecinde. Diğer taraftan Amerikan Yazarlar Birliği’nin (WGA) grevi ise şu an üçüncü haftasına girmiş durumda.

Hollywood Senaristleri Grev

Televizyon ve dizi sektörüne oldukça ciddi bir etki yapması beklenen Amerikan Yazarlar Birliği grevi hâlihazırda birçok yapımın prodüksiyon sürecini sekteye uğrattı. Yazarlar Birliği, Hollywood’u temsilen müzakere sürecini yöneten Sinema ve Televizyon Üreticileri Birliği’nden tazminatların artırılması, dijital platformlardan kazanılan gelirlerinin adil şekilde paylaştırılması, uzun soluklu yapımlarda daha fazla senaristin projeye dahil edilmesi, film ve televizyon programlarının senaryolarının yazımında kullanılan yapay zekânın düzenlenmesi gibi isteklerde bulunmuştu.

Siz Hollywood dünyasındaki son gelişmeleri nasıl yorumluyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir ve kültür dünyasından son gelişmeler için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Comic Book

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kaçakçılar, Mamut Fosillerini Bira Karşılığında Takas Ediyor

Meksika’da Bir Grup Kaçakçı, Yağmaladıkları Mamut Fosillerini Bira Karşılığında Takas Ediyor

The Creator Fragmanı

Yapay Zekâ ve İnsan Irkı Arasındaki Savaşa Odaklanan “The Creator” Filminden İlk Fragman