in ,

Hollywood Senaristleri 15 Yılın Ardından Greve Gidiyor: Birçok Prodüksiyon Durma Noktasına Gelecek

Hollywood senaristleri 15 yıllık barışın ardından büyük stüdyolara karşı greve gitme kararı aldı. 11.500 yazar sektörde dayatılan düşük ücretleri protesto ediyor.

Hollywood Senaristleri Grev
- Reklam -
- Reklam -

Hollywood senaristleri grev kararı aldı. Amerikan Yazarlar Birliği (WGAW) ile Hollywood stüdyoları arasındaki sözleşme pazartesi günü noktalandı. Stüdyolar ve birlik arasında yeni bir anlaşmanın yapılamaması, yazarların greve gitme kararı almasıyla sonuçlandı.

Film ve televizyon yazarlarının greve gitme kararı almasıyla birçok prodüksiyon durduruldu. Son yıllarda pandemi ve kapsamlı teknolojik yeniliklerle sarsılan sektör, ağır bir darbe daha aldı.

Yazarları temsil eden sendikalar, kararın oybirliğiyle alındığını ve salı (bugün) itibarıyla grevin başlayacağını belirtti.

- Reklam -

Müzakereleri Hollywood adına yürüten Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (The Alliance of Motion Picture and Television Producers), yaptığı açıklamada yazarlara yapılan teklifin cömertçe artışlar içerdiğini belirtti. Birlik ayrıca müzakereye devam etmeye istekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Hollywood Senaristleri Grevi

Hollywood stüdyolarının bakış açısına göre ortaya konan en büyük anlaşmazlık, sendikanın “gerekli olup olmamasına bakılmaksızın” belirli bir süre boyunca belirli sayıda yazarla çalışılmasını talep eden öneriden geçiyor.

Hollywood Senaristleri 15 Yıl Sonra İlk Defa Grev Kararı Alıyor

Amerikan Yazarlar Birliği’nin sendikaları, yazarların “daha fazla değersizleştirilmesine” karşı çıkmak için harekete geçtiklerini açıkladı. Amerikan Yazarlar Birliği eş başkanı Chris Keyser, müzakere komitesiyle “felsefi ve pratik olarak birbirlerinden çok uzakta olduklarını” kaydetti.

Anlaşmazlık, Universal ve Paramount gibi köklü eğlence şirketlerinin yanı sıra Netflix, Amazon ve Apple gibi teknoloji endüstrisinden gelerek sektöre dahil olan stüdyolarla 11.500 senaristin karşı karşıya gelmesine sebep oldu.

Amerikan Yazarlar Birliği, akış hizmetlerinin yükselişinin ve televizyondaki üretim patlamasının çalışma koşullarını giderek zorlaştırdığına dikkat çekti. Birlik, sorunu “varoluş” mücadelesi olarak tanımlarken “bir meslek olarak yazarlığın hayatta kalması tehlikede” ifadelerini kullandı.

Yazarlar, kârlılık paylarını sürekli artıran stüdyolardan ve çevrimiçi akış platformlarından daha adil ücretler almayı talep ediyor. Senaristleri bir tür “serbest mesleğe” dönüştürmeyi amaçlayan ekonomi sistemini eleştiren birlik, ayrıca yapay zekâ botlarının sektördeki yerinin de tartışılmasını talep ediyor. Birliğin bir diğer talebi ise program başına 6 ila 12 yazar bulundurulması ve belirli sayıda çalışma haftasının güvence altına alınması.

Grevin İlk Etkisini Gece Şovları Hissedecek

Yazarların iş bırakmasıyla aksayacak ilk prodüksiyon türü Saturday Night Live, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon ve The Late Show With Stephen Colbert gibi gece şovları olacak. Yazarların günübirlik emekleriyle şekillenen bu programlar, ilk etapta karartılacak yapımlar olarak öne çıkacak.

- Reklam -

NBC‘nin 00.30’da yayınlanan gece programının sunucusu Seth Meyers, geçen haftaki programında grevin kapıda olduğunu vurgulamıştı. Meyers sektördeki durumun yalnızca yazarları değil tüm paydaşları etkilediğine dikkat çekerken, Amerikan Yazarlar Birliği’nin gururlu bir üyesi olduğunu ve yazarların bu isteklerinin yerinde olduğunu belirtmişti.

Seth Meyers - Grev Hakkında Konuşuyor

Bu programların yerine bazı realite dizileri ve kimi uluslararası yapımlar rotasyonlu olarak yayınlanacak.

Bununla birlikte yeni dizi ve filmlerin geliştirime süreçleri de ciddi şekilde aksayacak. Bazı yapımların aylarca, bazılarının ise bir yıldan uzun süre gecikebileceği gelen bilgiler arasında.

Ekonomik Zorluklar Kapıda

Üretimin uzun süreli kesintiye uğraması yerel ekonomileri de etkileyecek. Özellikle sürücüler, kuru temizlemeciler, yemek şirketleri, set marangozları, depo çalışanları gibi prodüksiyonu destekleyen unsurlardaki işçiler süreçten zarar görebilecek.

Hollywood Senaristleri Grev Kararı

Yazarlar son olarak 2007 yılında 100 günlük bir greve gitmiş ve Los Angelas ekonomisi tahmini olarak 2,1 milyar dolar kaybetmişti.

Hollywood senaristleri tarafından alınan bu kararı ve grevin yaratacağı olası etkileri nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilir, sinema dünyasından daha fazla içerik için bizleri Google News‘ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The New York Times

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gran Turismo Fragmanı

Neill Blomkamp İmzalı “Gran Turismo” Uyarlamasından İlk Fragman Yayınlandı

Pedro Pascal - Gladyatör 2 Kadro

Pedro Pascal, Ridley Scott İmzalı “Gladyatör 2” Kadrosuna Dahil Oluyor