in ,

Hubble Teleskobu, 900 Milyon Işık Yılı Uzaklıktaki ‘Denizanası Galaksisi’nin Dokunaçlarını Yakalamayı Başardı

Hubble Uzay Teleskobu, Dünya’dan 900 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan JW39 adlı denizanası galaksisini görüntülemeyi başardı.

Hubble, 'Denizanası Galaksisi'ni Görüntüledi
- Reklam -
- Reklam -

Hubble Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen JW39 isimli denizanası galaksisinden büyüleyici bir kare paylaşıldı.

Artık emekliye ayrılsa da Hubble Uzay Teleskobu’ndan kareler paylaşılmaya devam ediyor. Şimdi de JW39 adlı denizanası galaksisinin yapılarını etkileyici detaylarıyla yakalayarak çektiği yeni bir görüntü sunuyor. Bu görüntü, Dünya’dan 900 milyon ışık yılı uzaklıkta, Coma Berenices takımyıldızında bulunan galaksinin huzurlu ve sakin görünen dokunaçlarını gözler önüne seriyor.

JW39 galaksisi belirgin dokunaç benzeri kuyruklarıyla tanınıyor ve tıpkı Samanyolu gibi merkezinde süper kütleli bir kara delik barındırıyor. Söz konusualaksi, kozmik komşuluğunu paylaşan çok sayıda başka galaksinin çekim gücüyle düzenli olarak şekli bozuluyor.

- Reklam -

JW39 ve komşu galaksiler gibi birçok galaksi kümesi, galaksiler arası gazı bir rüzgâr şeklinde deneyimler ve bu rüzgâr, galaksilerin kütleçekim etkisini aşarak gaz ve tozlarını temizleyerek dokunaç benzeri yapıların oluşumuna neden olur. JW39, evrende yıldız oluşumunu durduran ve galaktik yanmalara yol açan bu süreç olan koç-basıncı sıyrılmasına maruz kalan galaksiler arasında yer alıyor. Bu süreçte, galaksilerdeki gaz ve toz miktarı azalır ve kozmik bileşenlerin yıldız oluşumunu sağlamadığı durumlarda galaksilerde yıldız üretimi sona erer.

Hubble, ’Denizanası Galaksisi’ni Görüntüledi

Bu tür bir sıyrılma, JW39 gibi kümelerdeki galaksilerin yıldız oluşumunun zirvesine erken ulaştıkları ve evrenin başka yerlerindeki izole benzerlerinden daha erken yıldız oluşturmayı bıraktıkları mekanizmalardan biridir.

Hubble Teleskobu’nun Gözlemlediği ’Denizanası Galaksisi’

Kara delik henüz doğrulanmamış olsa da, mevcut modeller böylesine tek, kompakt ve yüksek kütleli bir bölgenin başka süreçlerle oluşamayacağını gösteriyor. Vitral’in ekibi, 800 güneş kütlesinin bir grup kara delik ya da nötron yıldızları veya beyaz cüceler gibi yakında kara delik olacaklar tarafından oluşturulup oluşturulamayacağını görmek için sayısal simülasyonlar gerçekleştirdi. Ancak sonucunda, Hubble’ın tespit ettiği şeyin simülasyonların üretebileceğinden daha kompakt olduğunu buldu.

- Reklam -
YouTube video

Ekip üyeleri aynı açıklamada, “Eğer nesne tek bir orta kütleli kara delik değilse, gözlemlenen yıldız hareketlerini üretmek için yaklaşık 40 küçük kara deliğin, bir ışık yılının yalnızca onda biri genişliğinde bir alana sıkıştırılması gerektiğini,” belirtti ve söyle devam etti:

“Bu durumda yıldızlar, birbirleriyle etkileşime girerek ve/veya fırlatılarak yıldızlararası bir langırt oyununa dönüşeceklerdir.”

Hubble Teleskobu, kısa bir süre önce Samanyolu Galaksisi’nin yörüngesinde yer alabileceği kanıtlanmamış, nadir bir kara delik türünün var olduğunu da ortaya çıkardı.

Hubble’ın emekli olmasına rağmen yeni görüntüler paylaşıyor olması hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni uzay haberleri için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Space

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dwayne Johnson'lı Yeni "Hızlı ve Öfkeli" Filmi Geliyor

Dwayne Johnson’ın Başrolünde Yer Alacağı Yeni “Hızlı ve Öfkeli” Filmi Geliyor

Pierson Fodé, "Superman: Legacy" Filminde Başrol Olabilir

Pierson Fodé, “Superman: Legacy” Filminde Çelik Adam’ı Canlandırabilir