in ,

İspanya’da Demir Çağı’ndan Kalma Binlerce Kurban Edilmiş Hayvan Kemiği Bulundu

İspanya’daki Casas del Turuñuelo arkeolojik alanında domuz, sığır, köpek ve atlara ait kemiklerin bulunduğu bir mezarlık bulundu.

İspanya'da Demir Çağı'ndan Kalma Kurban Mezarı Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

İspanya’daki Casas del Turuñuelo arkeolojik alanında sürdürülen kazılarda Demir Çağı’na tarihlenen kurban edilmiş hayvan kemikleri ortaya çıkartıldı.

İspanya’daki Casas del Turuñuelo bölgesinde çalışan arkeologlar, Demir Çağı’nın Tartessian kültürüne nadir bir bakış açısı getirerek M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanan ritüelleştirilmiş hayvan kurban etme kanıtlarını ortaya çıkardı. PLoS ONE dergisinde yayımlanan bir çalışmada ayrıntılandıran ritüel, yerel İber toplulukları ile Fenikeli yerleşimcilerin etkilerini birleştiren bir uygarlığa ışık tutuyor.

Demir Çağı’nda İber Yarımadası’nın güneyinde yaşayan Tartessoslar, Tartessian adı verilen ve yaklaşık 97 yazıt içeren kendilerine özgü bir yazıya sahipti. Homeros’un Odysseia’sı gibi tarihi metinler o dönemde Akdeniz’de hayvan kurban edildiğinden bahsetse de, Batı Akdeniz bölgesinde fiziksel kanıtlar yetersiz kalıyordu.

- Reklam -

İspanya'da Demir Çağı'ndan Kalma Kurban Mezarı Bulundu

Casas del Turuñuelo’da yakın zamanda yapılan bir kazıda, çoğunluğu yetişkin at olmak üzere sığır, domuz ve yalnız bir köpekten oluşan 52 hayvana ait 6.770 kemiğin sergilendiği bir Demir Çağı yapısı ortaya çıkarıldı. Kasıtlı olarak gömülmüş olan bu kalıntılar üç aşamada gerçekleştirilen kurban uygulamalarına işaret ediyor. İlginç bir şekilde üçüncü aşama hayvanların muhtemelen ritüele eşlik eden bir yemek için hazırlandığını düşündürüyor.

Antik Ritüelleri Gün Yüzüne Çıkarmak: İspanya’daki Kurban Mezarı Tartessian Kültürüne Işık Tutuyor

İspanya'da Demir Çağı'ndan Kalma Kurban Mezarı Bulundu

Araştırmacılar, alanın bozulmadan korunmuş olması ve antik ritüellere dair içgörü sunma kabiliyeti karşısında hayrete düştüklerini ifade ediyorlar. Bilgisayarlı tomografi, paleoparazitoloji, izotop analizi ve antik DNA gibi yenilikçi yöntemler kullanarak bu eski toplumların yaşamlarını ve uygulamalarını daha derinlemesine araştırmak için çalışmalarını daha da geliştirmeyi planlıyorlar.

- Reklam -

Çalışmanın ortak yazarlarından ve İspanya’daki Valensiya Koruma, Restorasyon ve Araştırma Enstitüsü’nde arkeolog olan Mª Pilar Iborra Eres, arkeolojinin geçmiş uygarlıkların gizemlerini çözmede çok önemli bir rol oynadığını vurguladı. Amaçlarının bu hayvan kemiklerinin kapsamlı bir analizini yapmak için modern teknolojileri kullanmak ve Casas del Turuñuelo’da gelişen Demir Çağı toplumlarının ritüellerine ve yaşamlarına daha fazla ışık tutmak olduğunu söyledi.

İspanya'da Demir Çağı'ndan Kalma Kurban Mezarı Bulundu

Daha önce de Antik Mısır mezarlığında 142 köpek ile beraber gömülmüş bir çocuğa ait mezar gün yüzüne çıkartılmıştı.

İspanya’daki bu yeni çalışma hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Popular Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Takashi Yamazaki - Star Wars Filmi - Godzilla Minus One

“Godzilla Minus One”ın Yönetmeni Takashi Yamazaki Bir “Star Wars” Filmi Çekmek İstiyor

Yıldızına Kıyasla Devasa Görünen Bir Gezegen Keşfedildi

‘Var Olamayacağı’ Düşünülüyordu: Küçük Bir Yıldızın Yörüngesinde, Devasa Bir Gezegen Keşfedildi