Gökyüzünün en ikonik cisimlerinden biri olan Atbaşı Bulutsusu, James Webb Uzay Teleskobu tarafından şimdiye kadarki en keskin ve ayrıntılı haliyle görüntülendi.
James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) güçlü mercekleri, bu sıradışı yıldız oluşum bölgesinin hiç görülmemiş detaylarını gün yüzüne çıkardı.
Yeni görüntüler, 1.300 ışık yılı uzaklıktaki Orion B moleküler bulutunun batı tarafından yükselen türbülanslı gaz dalgalarını gözler önüne seriyor. Atbaşı Bulutsusu, üst sol köşesindeki sıcak, genç bir yıldız tarafından aydınlatılan soğuk ve yoğun bir gaz bulutu. At başına benzeyen karakteristik şeklini ise daha hafif gazların aşınmasıyla geriye kalan kalın bir toz ve gaz sütunundan alıyor.
Ancak bilim insanları, bu direnç gösteren sütunun bile yaklaşık 5 milyon yıl içinde tamamen eriyip yok olacağını tahmin ediyor. JWST’nin Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) aracı, Atbaşı Bulutsusu’nun küçük bir bölümünü yakın çekimde yakalamayı başardı. Sonuçta ortaya, uzak yıldız ve galaksilerin arasında kıvrımlı, kalın bir duman ve toz duvarı çıktı.
Teleskobun bir diğer ana kamerası Orta Kızılötesi Aracı (MIRI) ise bulutsudan başka bir kısmın müthiş bir görüntüsünü oluşturdu. Görüntünün yarısından fazlasını kaplayan beyaz ve mavi renkli yoğun duman bulutu, karanlık boşluklarla bezeli.
Atbaşı Bulutsusu’nun James Webb Uzay Teleskobu ile Çekilen Görüntüleri Nebulanın Ayrıntılı Analizini Sunuyor
Atbaşı Bulutsusu foton ağırlıklı bir bölge (PDR) olarak biliniyor. Buralarda yeni doğmuş kütleli yıldızlar, yıldızlar arası gazı ve tozu ısıtarak etkiliyor. Soğuk bulutlar, yeni yıldızlara daha yakın iyonize olmuş sıcak gazlar arasında bulunuyor. PDR’larda yıldızlar, ultraviyole ışınımlarıyla bu gaz ve tozun kimyasına etki ediyor. Bilim insanları ışıklarını inceleyerek, yıldızlar arası maddenin nasıl evrildiğini ve bu süreci tanımlayan kimyasal süreçleri araştırıyor.
Atbaşı Bulutsusu’nun Dünya’ya yakın konumu, araştırmacılara PDR’lerin yapısını ve radyasyon-kimya etkileşimlerini incelemek için ideal bir örnek sunuyor. JWST’nin bu ilk görüntüleri, gelecekte bu alandaki çalışmalara büyük katkı sağlayacağının bir işareti.
Teleskobun bulutsuyla ilgili gözlem sonuçları, Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanmak üzere kabul edildi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 160 Bin Işık Yılı Uzaklıktaki Tarantula Nebulası Görüntülendi: James Webb Uzay Teleskobu Yine Büyüledi
Yeni paylaşılan bulutsu görüntüleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Space
Vay arkadaş. Whom the gods would destroy için yorum yazacaktım. Kitapta bu bulutsu da yer alıyordu. Daha geçen bakmıştım görsellerine meğer taza taze gelmiş görüntüler. Ben de artık zahmet edip yazarım yorumumu haha.