Güney İspanya’daki Badajoz bölgesinde, Casas del Turuñuelo arkeoloji kazılarında heyecan verici bir keşif yapıldı. Bilim insanları, M.Ö. 600’lere ait olduğu tahmin edilen ve kayıp bir uygarlığa ait olduğu düşünülen gizemli bir taş levha buldular.
Badajoz bölgesindeki Casas del Turuñuelo kazı alanında bulunan 20 santimlik taş levha, üzerindeki tuhaf işaretlerle arkeologları heyecanlandırdı. İspanyol Ulusal Araştırma Konseyi (CSIC), taşın üzerinde savaşçı figürleri ve 21 adet garip işaretin sıralandığını açıkladı.
Uzmanlar, söz konusu işaretlerin yaklaşık M.Ö. 600’lere ait eski bir alfabeye işaret ettiğini düşünüyor. Tartessos olarak bilinen kayıp uygarlığın yazısı olduğu tahmin edilen bu alfabe, şimdiye kadar bulunan üçüncü Güney Paleoiberik alfabesi oluyor.
Tartessos, Güney İber Yarımadası’nda yaklaşık 3000 yıl önce hüküm süren ancak çok az izi günümüze ulaşabilen bir medeniyet olarak bilimiyor. “Kayıp medeniyet” olarak anılmasının nedeni, geride bıraktıkları çok az sayıda kalıntı ve yazılı belge. Haliyle taş levhahın keşfi oldukça önemli ve üzerindeki semboller de bu medeniyetin yazılı diline dair önemli ipuçları sunuyor.
Araştırmaya göre taşın bir kenarı kırık olduğundan işaretlerin bir kısmı kayıp. Ancak Barcelona Üniversitesi’nden Joan Ferrer i Jané, bazı ipuçlarından hareketle bu alfabenin 32 işaretten oluştuğunu öne sürüyor. Bu nedenle şimdiye dek keşfedilen en eksiksiz örneği olabilir.
Kayıp Uygarlıktan Gelen Mesaj: İspanya’da Bulunan Antik Taş, 600 Yıllık Bir Tarihi Aydınlatıyor
Araştırmacılar henüz bu işaretlerin anlamlarını çözemiyor ancak antik dillere dair yeni ipuçları sunabileceğini düşünüyorlar. Ferrer keşifle ilgili olarak şunları söyledi.
“Görüntüleri incelediğimizde, her şey bunun bir Güney yazı alfabesi olduğunu ve başlangıç dizisinin ABeKaTuIKeLBaNS?STaUE şeklinde olduğunu gösteriyor.”
Kaybolmuş uygarlıkların izlerini süren “Tartessus’u İnşa Etmek” projesinin bir parçası olan bu keşfin önemi büyük. Proje, bölgedeki kerpiç yapıları ve kültürel kalıntıları inceleyerek Tartessos halkının gündelik yaşamını aydınlatmayı amaçlıyor.
CSIC, buluntunun eksik olmasına rağmen şimdiye kadar bulunan en kapsamlı Paleoiberik yazıtlardan biri olduğunu belirtiyor. Kırık parça bir gün bulunursa, daha fazla işaret gün yüzüne çıkabilir.
Kayıp uygarlığa ait gizemli taş levha, şüphesiz dünyanın en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olarak tarihe geçecek. Bilim dünyası, kayıp uygarlıkların sırlarının bir kez daha aydınlatılacağı umudunu taşıyor. Önümüzdeki günlerde söz konusu yazıtların çözümlenmesi ve çarpıcı detayların açığa çıkması bekleniyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Roma’nın İlk İmparatoru Augustus’un Öldüğü Ev Bulunmuş Olabilir
Yeni bulguların önemiyle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.
Kaynak: NY Post
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!