in , ,

Kıssalar Kitabı – Ambrose Bierce | Haftanın Kitabı #271

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta Amerikalı yazar Ambrose Bierce’ın siyasal ve toplumsal taşlamalarını bir araya getiren “Kıssalar Kitabı” yer alıyor.

Kıssalar Kitabı - Ambrose Bierce | Haftanın Kitabı #271
- Reklam -
- Reklam -

Kıssalar Kitabı | Künye

Yazar: Ambrose Bierce
Çeviri: Enes Gider
Yayınevi: Cem Yayınevi
Sayfa Sayısı: 104
Çıkış Tarhi: Temmuz 2020


Kıssalar Kitabı – Ambrose Bierce | Arka Kapak Tanıtımı

Kıssalar Kitabı - Ambrose Bierce

- Reklam -

Ambrose Bierce (1842 – 1914), yaşadığı yıllarda gazeteci ve yazar olarak çok ünlüydü. Özellikle hiciv sınırından taşıp saldırganlaşan mizahi yazıları, keskin zekâsının yansımalarıydı. Kıssalar Kitabı’nda Bierce’ın siyasal ve toplumsal taşlamaları bir araya getirilmiştir. Eserde Ezop’tan La Fontaine’e, fabl türünün yazarın diline uyarladığı bölümler mizahi başyapıt düzeyindedir. Gotik edebiyatın ilk dönemlerinden beri her şeyle alay etmesine en güzel örnek, Bierse’ın tarzıdır.

Ambrose Bierce | Hayatı ve Özgeçmişi

Ambrose Bierce, 19. yüzyıl Amerikalı yazar ve gazetecidir. 24 Haziran 1842’de Ohio, ABD’de doğmuş ve muhtemelen 1914’ten sonra Meksika’da kaybolmuştur (kesin ölüm tarihi bilinmemektedir). Bierce, kısa öyküler, denemeler, gazete köşe yazıları ve şiirler yazan çok yönlü bir yazardır. Kendisi sıklıkla hicivsel ve kara mizah tarzında eserler vermiştir.

Bierce, Amerikan İç Savaşı sırasında Kuzey ordusunda görev yaptı ve bu deneyimlerinden ilham alarak birçok hikâye ve anekdot yazdı. “An Occurrence at Owl Creek Bridge” (Baykuş Deresi Köprüsünde Olay) adlı hikâyesi, en ünlü eserlerinden biridir ve bir idam mahkûmunun son anlarını anlatır.

Ambrose Bierce

- Reklam -

Bierce, Amerikan edebiyatında gerçeküstücülük ve korku türlerine katkıda bulunmuştur. “The Devil’s Dictionary” (Şeytan’ın Sözlüğü) eseri, hicivsel bir sözlük şeklinde yazılmıştır ve toplumun ve insan doğasının eleştirisini yapar.

Ayrıca Bierce’ın kısa öykülerinden bir derleme olan “Tales of Soldiers and Civilians” (Yaşamın Ortasından /Askerlerin ve Sivillerin Öyküleri) ve gazete yazılarından derlenen “Can Such Things Be?” (Böyle Şeyler Olabilir mi?) gibi diğer önemli eserleri de vardır.

Ambrose Bierce, keskin zekâsı, sivri dil kullanımı ve karamsarlıkla tanınır. Yazıları genellikle insan doğasının karanlık yönlerini, savaşın dehşetini ve toplumsal eleştiriyi ele alır. Eserleri, Amerikan edebiyatının önemli bir parçası olarak kabul edilir ve birçok edebi çalışmada etkili olmuştur.


Ambrose Bierce imzalı Kıssalar Kitabı kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Benzer içerikler için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

* * *

* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yolculuk: Bir Büyük Panda ve Küçük Ejderha Macerası - James Norbury

Büyük Panda ve Küçük Ejderha’nın Macerası “Yolculuk” ile Devam Ediyor

Türkiye Yayıncılar Birliği'nde Yeni Dönem

Türkiye Yayıncılar Birliği’nde Yeni Dönem (25. Dönem Çalışma Raporu Yayımlandı)