in ,

Tutankamon’dan Bu Yana Bir İlk: Mısır’da 100 Yıl Sonra Yeni Bir Firavun Mezarı Keşfedildi

Kral II. Thutmose’ye ait olduğu belirlenen mezar, Mısır’da 100 yıldan uzun süredir keşfedilen ilk firavun mezarı oldu.

Kral II. Thutmose Mezarı Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Kral II. Thutmose’nin mezarı gün yüzüne çıkartıldı. Mısır’daki Krallar Vadisi’nde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmaları sırasında, Tutankamon’dan bu yana ilk defa bir firavun mezarı keşfedildi.

Arkeologlar, 1922 yılında İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından keşfedilen “çocuk kral” Tutankamon’un mezarından sonra, Mısır’da ilk kez bir firavun mezarını gün yüzüne çıkartarak tarihe geçti.

İngiliz arkeolog Dr. Piers Litherland, Krallar Vadisi’nde yaptığı araştırmalar sırasında mavi zemin üzerine sarı yıldızlarla süslenmiş bir mezar tavanı fark etti. Bu tasarım, firavunlara özgü dini metin Amduat’ın simgelerini taşıyordu ve mezarın bir krala ait olduğunu gösteriyordu.

- Reklam -

Litherland, mezara açılan bir merdiven keşfettikten sonra, yaklaşık bir yıl süren kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda mezarın II. Thutmose’ye ait olduğunu belirledi.

Kral II. Thutmose Mezarı Mısı Firavunur

Kral II. Thutmose’nin Mezarı Firavunun Bedenine Ev Sahipliği Yapmıyor

Kazı ekibi, mezarın içini su ve taşlarla dolmuş hâlde buldu. Litherland’a göre mezarın bulunduğu alan zamanla bir şelale yatağı hâline gelmiş ve mezar, defin işleminin ardından yaklaşık altı yıl içinde su altında kalmıştı. Bu durum, firavunun kalıntılarının mezardan çıkarılarak başka bir yere taşınmasına neden oldu.

Kazılar sırasında bulunan alçı parçaları üzerinde II. Thutmose’un isminin kazılı olması, mezarın sahibini kesin olarak belirlemeyi sağladı. Litherland, bu keşfin Erken 18. Hanedan firavunlarının mezarlarının konumu hakkındaki büyük bir gizemi çözdüğünü söyledi.

Öte yandan, Kral II. Thutmose’un mumyası 1881 yılında Deyrü’l Bahri’deki toplu mezarda bulunmuş olup günümüzde Kahire’deki Mısır Ulusal Medeniyeti Müzesi’nde sergilenmekte.

Kral II. Thutmose Mezar

II. Thutmose’nin Kalıntıları Başka Bir Yere Taşınmış Olabilir

Kazıya katılan Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı yetkililerinden Mohsen Kamel, II. Thutmose’nin kalıntılarının muhtemelen başka bir mezara taşındığını belirtti. Kamel, şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“Bu, muhtemelen bozulmamış bir ikinci II. Thutmose mezarının varlığına işaret eden olağanüstü bir ihtimal.”

Kral II. Thutmose Mezarı Kalıntıları

Keşif, İngiltere merkezli Yeni Krallık Araştırma Vakfı (New Kingdom Research Foundation) ile Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen bir kazı çalışması sırasında gerçekleşti. Proje, Cambridge Üniversitesi’ne bağlı McDonald Arkeoloji Araştırma Enstitüsü tarafından destekleniyor.

II. Thutmose, aynı zamanda kadın firavunlardan Hatşepsut’un eşi ve üvey kardeşi, ayrıca III. Thutmose’nin babası olarak biliniyor. Gün yüzüne çıkartılan yeni mezar, Mısır’ın 18. Hanedanı’na ait firavun mezarlarının yerinin belirlenmesi açısından büyük bir adım olarak görülüyor.

Kral II. Thutmose Mezarı

İlginizi Çekebilir: Antik Mısır Hakkında En İyi Filmler

Mısır’da keşfedilen yeni firavun mezarı hakkında sizin görüşleriniz neler? Düşüncelerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni arkeolojik gelişmeler için bizleri Google News ve WhatsApp’tan takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bong Joon-ho Yeni Film Korku Hikayesi - Kore Metrosu

Bong Joon-ho’nun Yeni Filmi, Kore Metrosunda Geçen Bir Korku Hikâyesi Hakkında Olacak

Yeni Alien vs. Predator Filmi

Fede Álvarez, Hayalindeki Yeni Alien vs. Predator Filmini Anlattı