Kuantum fiziğinin en ünlü paradokslarından biri olan Schrödinger’in kedisi, Çinli araştırmacıların gerçekleştirdiği bir deneyde rekor bir süre boyunca ‘yaşadı.’ Kuantum süperpozisyonu halinde tam 1.400 saniye boyunca (yani 23 dakika) gözlemlenebilen durum, hassas ölçüm teknolojilerinde yeni bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, 10.000 itriyum atomunu mutlak sıfıra yakın bir sıcaklığa kadar soğutarak ve ışık tuzakları kullanarak kontrol altına aldılar. Her bir atom büyük bir hassasiyetle kontrol edildi ve farklı yönlerde dönüş durumlarının süperpozisyonuna yerleştirildi. Bu durum bilim dünyasında “kuantum kedi durumu” veya daha da bilinen ismiyle “Schrödinger’in Kedisi” olarak adlandırılıyor.
Schrödinger’in Kedisi 23 Dakika Yaşadı: Kuantumda Rekor Deney
Normalde doğada süperpozisyon durumları saniyenin çok küçük bir diliminde çökerken, bu deneyde araştırmacılar bu durumu 1.400 saniye boyunca korumayı başardılar. Araştırma ekibi daha iyi bir vakum sistemiyle sürenin daha da uzatılabileceğini düşünüyor.
Calgary Üniversitesi’nden çalışmada yer almayan Prof. Barry Sanders, deneyle ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“Bu, atomik bir sistemde bu kadar güzel bir kedi durumunun oluşturulması ve stabil kalması açısından çok önemli bir gelişme.”
Rekor kıran başarı, kuantum bilgisayarlar ve hassas ölçüm cihazları için yeni kapılar açıyor. Özellikle manyetik alan ölçümlerinde kullanılan itriyum atomlarının gösterdiği olağanüstü hassasiyet gelecekteki uygulamalar için umut vadediyor. Kuantum süperpozisyonu, bir kuantum durumunun aynı anda birden fazla şekilde var olabilmesi anlamına geliyor ve bu özellik, klasik fizik kurallarıyla açıklanamıyor.
Kuantum Teknolojilerinde Yeni Ufuklar ve Süperpozisyonun Genişleyen Sınırları
Deneyin başarısı birçok farklı elementin bu tür cihazlarda kullanılabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar özellikle itriyum atomlarıyla kurulan düzeneğin manyetik alanları ölçmede son derece hassas olduğunu kanıtladılar.
ArXiv’de deneyi ve sonucu açıklayan bir ön baskı makalesinin paylaşıldığı çalışma, geçen yıl makroskopik bir nesnenin (16 mikrogram ağırlığında bir kristal) süperpozisyona yerleştirilmesiyle elde edilen başarının ardından gelen ikinci büyük atılım olarak değerlendiriliyor.
Deneyin sonuçları kuantum bilgisayarların geliştirilmesi, kriptografi ve hassas ölçüm sistemleri gibi alanlarda çığır açıcı ilerlemelere öncülük edebilir. Araştırma ekibi, elde edilen sonuçların sadece teknolojik açıdan değil, temel fizik yasalarının test edilmesi açısından da önemli olduğunu vurguluyor.
İlginizi Çekebilir: Parçacık Fiziğinde Devrim Yaratacak Keşif: “Gluontopu” Bulunmuş Olabilir
Sizler de yeni deneyle ilgili fikirlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Kaynak: IFL Science
Hayvanları deney aleti olarak kullanmayı bırakın artık.
Bana ironi yapıyorum de
Haaaaa haaa haaaaa. İlahi, çok güldüm valla.
Burada canlı bir hayvan yok. Bilimden bu kadar uzak bir yorum. Burada kuantum anında kedi sadece bir örnek, iki pozisyon kedi ölü veya diri ama gerçekte bir kediyi deney olarak kullanmıyorlar. Bu hayvan deneyi değil.
Biz ülke gündeminde boğulurken insanoğlu bilimde çığır açtı, teknoloji bizden 500 yıl önde gidiyor. Biz seyretmiyoruz bile. Sabah sabah çok üzüldüm.
Bu nedenek yani anlamadım kediye ne olmuş neyi başarmışlar Türkçesini yazarmisiniz
Hayvan düşmanları, kediyi öldürmüş
Kediye yazık olmuş durup dururken
Sadece deneyin adı bu atomla ilgili bir şey.
Bizim ülke bu deneye o kadar uzak ki kediye ne olmuş diyoruz. Benim anladığım kuantumla çalışan bilgisayar yapıp bütün hayatın şifresini çözmek istiyorlar. Fizik kurallarının bile ötesinde yeni kuralları keşfetmek istiyorlar zamanda yolculuk falan akla gelecek çok şey. Hastalığa çözüm gibi.
Adamlar belki de yüzyılın buluşunu gerçekleştirdiler bizim ülkenin neden cahil kaldığı da yorumlardan belli