in ,

Booker Ödüllü George Saunders’ın Yeni Öykü Kitabı “Kurtuluş Günü” Okurla Buluşuyor

George Saunders’ın yeni öykü kitabı “Kurtuluş Günü” Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Delidolu Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Kurtuluş Günü - George Saunders
- Reklam -

George Saunders imzalı Kurtuluş Günü Türkçe raflarında. Delidolu Yayınları, yazarın en yeni kitabını da Niran Elçi çevirisiyle okurların beğenisine sunuyor.

2017 senesinde Booker Ödülü’ne layık görülen Amerikalı yazar George Saunders, çağdaş Amerikan edebiyatının en güçlü öykücüleri arasında yer alıyor. 1958 yılında doğan Saunders’ın çalışmaları The New Yorker, Harper’s, McSweeney’s ve GQ’da yayımlandı. Yazar aynı zamanda The Guardian’ın hafta sonu dergisi American Psyche’ta haftalık köşeler kaleme aldı.

Türkiye’de de eserleriyle dikkat çeken yazar ülkemizde İçSavaşDiyarı Feci DüşüşteAraftaPhil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı, Pastoralya, Aralığın Onu, İkna Ulusu ve Tilki 8 gibi roman, novella, öykü ve çocuk kitaplarıyla biliniyor. Saunders Booker ile birlikte bugüne dek MacArthur Fellowship bursu, PEN/Malamud Ödülü ve Folio Ödülü gibi prestijli ödüllere layık görülmüştü.

- Reklam -

Kurtuluş Günü kitabı adalet, arayış, hak ve özgürlükler, iyi ve kötü ile yalnızlaşma temalarını ele alıyor. Orijinal adı Liberation Day: Stories olan eser kendi dilinde ilk olarak 2022 yılında yayımlandı. Toplamda 9 öyküyü bir araya getiren kitaptaki metinlerin bazıları daha önce The New Yorker dergisinde de yer buldu.

Kurtuluş Günü – George Saunders | Arka Kapak Tanıtımı

Kurtuluş Günü - George Saunders

Dünya yeterince haşin bir yerse; kurtuluş günü yakın!

Time’ın İngilizce yazan “en iyi öykücü” olarak nitelendirdiği, 2017 Man Booker sahibi George Saunders’ın kaleminden çıkan Kurtuluş Günügüç, etik, adalet, birlikte yaşam ve özgürleşme kavramlarını insan doğasının yapı taşlarını yerinden oynatabilecek bir keskinlikle odağına alan, görkemli bir öykü seçkisi.

Yazarın edebî hünerlerini cesurca sergileme fırsatı bulduğu dokuz sarsıcı öyküsünün yer aldığı kitap; tekrarlar, iç monologlar ve yeni biçimsel denemeleriyle türün sınırlarını zorluyor.

Absürt olduğu kadar ürkütücü derecede gerçekçi sayılabilecek öykülerinde, kaotik dünya düzenine kafa tutmaya çalışan kırılgan bireylerin portresini çizen yazar; ekonomik, ruhsal ve fiziksel anlamda kendi ellerimizle yarattığımız hapishaneleri, kapitalizmin tuzaklarını, sıkışmışlık ve inkâr hâlini enfes bir ironiyle hicvediyor.

Ben olmak çok değerli, şimdiye dek hiç bu kadar hissetmemiştim.

- Reklam -

Çok da uzakta görünmeyen distopik bir gelecekte, politik bir durumun göbeğinde, dededen toruna yazılmış “idealist” mesajlarla yüklü bir mektup; Colorado’da, yeraltında bulunan, cehennem temalı lunaparkta takılırken “kendi gerçekliğini” sorgulamaya başlayan yalnız bir karakter; aynı adama sevdalı iki kadının bir dolu fırtınasının orta yerinde giriştikleri varoluşsal hesaplaşma; ürkütücü bir plana kurban giderek gözü pek bir siyasi protestocuya dönüşecek 89 yaşında bir adam…

George Saunders, Amerikan rüyasının köklerini yerinden söküp attığı öykülerinde; koşullar her ne kadar tuhaf olursa olsun dünyayı alabildiğine cömert ve net bir algıyla görmemizi sağlıyor.

Okurlarda, devasa bir lunaparkta son sürat giden bir roller coasterla geziyormuş hissi yaratan Kurtuluş Günü; mutluluğu, acıyı, baskıyı, devrimi tuhaf fantezilere konu ederek incelikle işliyor.

Dünya haşin bir yerdi. Fazla haşin. Bir hata yapıyordunuz ve sonra hayatınız boyunca bedelini ödüyordunuz. 

Toplamda 240 sayfadan oluşan eserin tercümesini, George Saunders’ın Türkçedeki diğer eserlerini de dilimize kazandıran Niran Elçi üstleniyor. Kitap, Mayıs 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

George Saunders eserleri ve yazarın Türkçedeki son kitabı Kurtuluş Günü hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Daha fazla kitap haberi için bizleri Google News’ten takip etmeyi unutmayın.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Altay Fragmanı: T-World Dizisi Başlıyor

Türkiye’nin İlk Süper Kahraman Evreninde Geçen “Altay” Dizisinden Fragman Paylaşıldı

Lord of War 2 Filmi - Nicolas Cage

Andrew Niccol İmzalı “Lord of War”un Devam Filmi Geliyor: Nicolas Cage Yeniden Başrolde