in ,

Belgeler Yıllar Sonra Ortaya Çıktı: Fransız Yazar Céline’e Göre Hitler’in En Büyük Hatası ‘İngiltere’yi Yok Etmemek’ti

Louis-Ferdinand Céline’in Adolf Hitler hakkında yaptığı bazı yorumlar yıllar sonra ortaya çıktı. Ünlü yazar, Yahudi karşıtı görüşleriyle de tanınıyordu.

Louis-Ferdinand Céline - Adolf Hitler Hakkında
- Reklam -
- Reklam -

Louis-Ferdinand Céline’in sözlerine yer veren yeni bir belge, ünlü Fransız yazarın Adolf Hitler hakkındaki bazı düşüncelerini ortaya koydu.

1894 yılında Fransa’da doğan yazar ve doktor Louis-Ferdinand Céline, edebiyat dünyasında başyapıt olarak kabul edilen Gecenin Sonuna Yolculuk adlı eseriyle tanınıyor. Yazar Türkçede ayrıca Profesör Y ile Konuşmalar ve Taksitle Ölüm kitaplarıyla da yer almıştı.

Yeni yayınlanan bir belge, Louis-Ferdinand Céline’in Adolf Hitler’in İngilizleri yok etmemesinden duyduğu üzüntüye dikkat çekti.

- Reklam -

1961 yılında, 67 yaşındayken hayatını kaybeden Céline, Yahudi karşıtı görüşleri ve Nazi Almanyası ile askeri ittifakı savunması sebebiyle tartışmalı bir figür olarak anılıyor.

Fransız Le Figaro gazetesi geçen günlerde Paris Match dergisinin Céline ile gerçekleştirdiği 1960 tarihli bir röportajın tam metnine yer verdi.

Louis-Ferdinand Céline

The Times’a göre Céline, röportajda Hitler’in en büyük hatasının II. Dünya Savaşı sırasında “İngiltere’yi yok etmemek” olduğunu söyledi.

Louis-Ferdinand Céline’in 1960 Tarihli Röportajı Gün Yüzüne Çıktı

Röportajda Céline, Hitler’de Napolyon’un dehasının olmadığını belirterek, “O deneysel bir adamdı. İngiltere’yi hemen vuramayınca her şeyi berbat etti,” ifadesini kullandı.

“Hitler bir gösterişçiydi. İyi görünüyordu. Bir yıldızdı ama hiçbir zaman askeri dehaya siihp olmadı.”

Yazarın İngilizler hakkındaki bu düşünceleri, Paris Match’in Céline’i “komik, acı ve içten içe güzel” sözleriyle tanımladığı yazısında yer almamıştı.

- Reklam -

Müttefikler 1944’te Normandiya’ya çıktıktan sonra yazar önce Almanya’ya, ardından da sürgünde yaşadığı Danimarka’ya kaçmıştı. Aradan geçen 6 yılın ardından yazar, Fransız mahkemelerinde işbirlikçi olmaktan suçlu bulundu. Ancak askeri mahkeme, yazarın engelli bir savaş gazisi olduğunu öne sürerek onu affetti.

Louis-Ferdinand Céline Yazar

Fransız yazar ve eleştirmen Maurice Nadeau, bir defasında Céline hakkında şunları kaydetmişti:

“James Joyce’un İngiliz dili için yaptığını, gerçeküstücülerin Fransız dili için yapmaya çalıştıklarını; Céline zahmetsizce ve geniş bir ölçekte gerçekleştirmeyi başardı.”

Louis-Ferdinand Céline birçok eleştirmene göre 20. yüzyılın en etkili Fransız yazarları arasında yer alıyor.

Louis-Ferdinand Céline’in Adolf Hitler hakkındaki yorumlarına dair sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forumda paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Netflix Güney Kore Pazarı Yatırım Kararı

“Squid Game” ile Rekorlar Kıran Netflix, Güney Kore’ye Milyarlarca Dolar Yatırım Yapacak

Kahve Soğumadan Önce: Kafeden Hikâyeler - Toshikazu Kawaguchi

Kahve Soğumadan Önce’nin Devam Kitabı “Kafeden Hikâyeler” Türkçede