Mantarlar, robotik bilimde önemli bir rol oynayabilir. Cornell ve Floransa üniversitelerinden bilim insanları, robotik bir gövdeye bağladıkları mantar sayesinde mantarın çevresel olaylara fiziksel tepki verebilmesini sağladı. Bu çalışma, tarımdan deniz keşiflerine kadar pek çok alanda devrim yaratabilir.
ABD’deki Cornell Üniversitesi ve İtalya’daki Floransa Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bilim dünyasında çığır açabilecek yeni bir teknolojinin kapısını araladı.
Araştırmacılar, uyguladıkları deney sonucunda mantarın elektriksel tepkilerini kullanarak çevresel sinyalleri algılayan iki cihaz geliştirmeyi başardı. UV ışığı gibi uyarıcılara tepki veren bu robotlar, mantarın tepkilerini bir beş bacaklı yumuşak robota ve dört tekerlekli bir araca yön vermek için kullandı. Böylece mantarın elektrofizyolojik aktiviteleri mekanik hareketlere dönüştürülmüş oldu.
Proje üzerinde çalışan bilim insanları, bunun yeni bir canlı robotik çağını başlatacağı görüşünü paylaşıyor.
Mantarlar ile Biyolojiyle Robotik Teknolojisi Birleşiyor
Geçen ay Scientific Robotics dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarlarından Robert Shepherd şunları söyledi:
“Hesaplama, anlama ve tepki olarak harekete geçme gibi mekanizmalar biyolojik dünyada ve insanların yarattığı yapay dünyada gerçekleştiriliyor. Biyoloji çoğu zaman bu konuda yapay sistemlerimizden daha iyi.”
Cornell’deki Organik Robotik Laboratuarında araştırma görevlisi olarak çalışan Anand Mishra ise şunları ekledi:
“Canlı sistemler dokunmaya tepki verir, ışığa tepki verir, ısıya tepki verir, hatta sinyaller gibi bazı bilinmeyenlere bile tepki verir.
“Bu yüzden geleceğin robotlarını inşa etmek için onların beklenmedik bir ortamda nasıl çalışabileceklerini düşündük. Bu canlı sistemlerden yararlanabiliriz ve bilinmeyen herhangi bir girdi geldiğinde robot buna yanıt verecektir.”
Robotu geliştiren ekip tarafından yayınlanan bir videoda, makinenin oldukça yavaş bir hızda da olsa bir yüzey üzerinde hareket ettiği görülüyor.

Robotlar mantar tarafından üretilen elektriksel sivri uçlar sayesinde hareket yeteneği kazanıyor. Karışıma ultraviyole de eklenince ortaya oldukça ilgi çekici bir dinamik çıkıyor.
Shepherd şunları ekledi:
“Mantarlar gerçekten ışığı sevmezler. Işığın yoğunluğundaki farka bağlı olarak robottan farklı işlevler elde edebilirsiniz. Daha hızlı hareket edecek ya da ışıktan uzaklaşacaktır.”
Bu tür robotların geçmişte sadece insanlar ve hayvanlar üzerinde kullanıldığı görülmüştü. Dolayısıyla bu son gelişme bilim için büyük bir atılım olarak yorumlanıyor.
Biyohibrit Robotlar Yolda Olabilir
Çalışmada yer almayan Profesör Victoria Webster-Wood ise şu değerlendirmede bulundu:
“Mantarlar, onları canlı tutmak için gereken koşullar açısından diğer biyohibrit yaklaşımlara göre avantajlara sahip olabilir.
“Eğer çevresel koşullara karşı daha dayanıklılarsa, bu onları tarım ve deniz izleme ya da keşif uygulamalarında biyohibrit robotlar için mükemmel bir aday haline getirebilir.”
İlginizi Çekebilir: Bacağında Mantar Filizlenen Canlı Bir Kurbağa İlk Defa Gözlemlendi
Siz bu çalışmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Unilad
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!