in ,

Yaygın Bir Mantar Türü Evrimleşerek Birkaç Yıl İçinde 20.000 Kat Büyüdü

Mantar türleri hakkında yeni gizemler aydınlatılıyor. 2018’de insan gözünün göremediği bu canlı, şimdilerde pire büyüklüğüne ulaşmış durumda.

Mantar Türü Evrimleşti: 20 Bin Kat Büyüdü
- Reklam -
- Reklam -

Mantar türleri hakkında yeni detaylar ortaya çıktıkça Dünya’da yaşamın nasıl geliştiğine dair kavrayış da güçleniyor.

The Last of Us oyunundan uyarlanan dizi ile daha da popüler haline gelen mantarlar, son dönemlerde oldukça ilgi çekici gelişmelerle bilim meraklılarının karşısına çıkıyor. Son olarak yağmurdan sonra kendi aralarında konuşabildikleri keşfedilen mantarlar, müzedeki önemli mumyaların üzerinde yetişmeye başlayarak endişe yaratmış, ayrıca dünyanın en ölümcül türlerinden bir tanesinin kendisini klonlayarak Kaliforniya’yı işgal ettiği ortaya çıkmıştı. Şimdi de tek bir hücre olarak başlayan yaygın bir mantarın, sadece birkaç yıl içinde 20.000 kat büyüyecek şekilde evrimleştiği gözlemlendi.

Georgia Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, bira mayası üzerinde yürüttükleri bir çalışmada, mikroskobik tek hücreli organizmaların ne kadar karmaşık ve entegre çok hücreli organizmalara dönüşebileceğini ortaya çıkardı. Bu çalışmada, beş farklı maya popülasyonundan en büyük ve en hızlı büyüyen kümeler seçilerek, 20.000 kat daha büyük bir organizma elde edildi.

- Reklam -

Mantar Türü Evrimleşti: 20 Bin Kat Büyüdü

Nature dergisinde yayımlanan bu çalışma, sürekli çok hücreli evrimin benzersiz bir örneğini sunuyor. Biyolog William Ratcliff, konuyla ilgili olarak şöyle diyor:

“Tek hücreli bir organizmanın evriminin ölçeğine parmağımızı koyarak, giderek daha karmaşık ve entegre çok hücreli organizmalara nasıl evrildiklerini anlayabilir ve bu süreci yol boyunca inceleyebiliriz.”

Evrimsel Keşif: Sıradan Bir Mantar Sadece Birkaç Yıl İçinde 20.000 Kat Büyüyecek Şekilde Evrimleşti

Bugün, Dünya’daki yaşamın 3,5 milyar yıl önce tek hücreli organizmalarla başladığını biliyoruz. Ancak aynı görünüp davranan izole hücrelerin, 2 ila 3 milyar yıl önce koordineli faaliyet gösterebilen özelleşmiş dokulara sahip çok hücreli yaşam formlarına nasıl evrimleştiği hâlâ büyük bir soru işareti. Bira mayası üzerinde yapılan deneyler, bu hikâyenin anlatılmasına yardımcı oluyor. Deneylere “Çok Hücrelilik Uzun Süreli Evrim Deneyi” (MuLTEE) adı veriliyor ve araştırmacılar bu deneyi yıllarca devam ettirmeyi planlıyor. İlk önemli bulgular, 3.000 nesil evrimden sonra elde edildi.

Yaygın Bir Mantar Türü Evrimleşerek Birkaç Yıl İçinde 20.000 Kat Büyüdü

Araştırmacılar, maya hücrelerinin odun gücüne sahip jelatinden daha zayıf maddelerden oluşan kümelerden, dayanıklı ve sert maddelere dönüştüğünü gözlemledi. Ayrıca, grupların büyük boyutlara ulaşmasını sağlayan tamamen yeni bir fiziksel mekanizma keşfedildi.

- Reklam -

Deneylerde, maya hücreleri daha büyük dallar geliştirerek organizmanın genel yoğunluğunu azalttı. Bu dallar daha sonra birbirlerine dolanarak jel kıvamındaki bir yapı oluşturdu. Bu yeni yapı, organizmayı tek hücreli atasından 10.000 kat daha dayanıklı hale getirdi.

Oksijen ve Evrim: Çok Hücreli Boyutun Gizemi Çözülüyor

Deneyler ayrıca oksijenin evrimsel ilerlemenin sınırlarını belirlemedeki rolüyle ilgili önemli bulgular ortaya koydu. Genç Dünya’da oksijenin yetersiz olduğu düşünülüyor ve çok hücreli yaşam formlarının ortaya çıkması için özel bir bakteri türünün atmosfere oksijen sağlaması gerekiyordu. Bu deneylerde ise, enerji üretimi için oksijene ihtiyaç duymayan maya popülasyonlarının büyük boyutlara evrimleşebildiği görüldü.

Mantar Maya İç Yapısı
Mayanın iç yapısı. Araştırmacılar, taramalı elektron mikroskobu kullanarak mayanın binlerce ultra ince dilimini görüntüledi.

Ratcliff, bu bulguların oksijen seviyelerinin çok hücreli evrimde kritik bir rol oynadığını vurguluyor.

“Bu model sistemi kullanarak erken çok hücreli yaşamın binlerce nesil boyunca nasıl evrimleştiğini anlayabileceğimiz için gerçekten heyecanlıyım. Evrimsel hücre biyolojisinden seçilim altındaki biyofiziksel özelliklere kadar her şeyi anlamamız mümkün olacak.”

Böyle bir evrimleşmenin ileride ne gibi sonuçlar doğurabileceğiyle ilgili düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim haberleri için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Prenscukas Prenscukas dedi ki:

    Geçenlerde okuduğum bir haberde başka bir mantar türü tarım ürünlerine işgal ediyormuş gelecek yıllarda eğer bunun önlemini küresel anlamda alınmazsa kıtlık çıkacakmış. Bu mantar türünün tarım ürünlerini istila etme sebebi de aynı genetik türden gelen meyve ve sebzenin dünyanın dört bir tarafında yetiştirilmesiymiş yani genetik çeşitlilik yok. Yine aynı şekilde artan nüfus oranına nazaran tarımsal üretim ufak ufak azalıyormuş. Küresel ısınma, artan nüfus, mantarlar ve virüslerin insanların varlığına tehdit etmesi gerçekten de insan türü için tehlike arz ediyor. İnsanlık 2100’ü bile göremeyebilir diye düşünüyorum.

  2. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Hocam insanlık her türlü görür 2100’ü ama kaç kişiyle görür, kimler görür orası mechul gibi gerçekten :roll_eyes:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Lord of the Rings: Gollum İnceleme Puanları Geldi

The Lord of the Rings: Gollum’un İlk İnceleme Puanları Hayal Kırıklığı Yarattı

UFO Gördüğünü Söyleyen Akademisyenler Çoğalıyor

ABD’de Her Beş Akademisyenden Biri Kendilerinin ya da Tanıdıklarının UFO Gördüğünü Söylüyor