Mariana Çukuru’ndan gelen gizemli seslerin kökeni araştırıldı. Bilim insanları, soruya bir yanıt verebilmeyi başarsalar da nedenini bulmakta hâlâ güçlük yaşıyor.
Pasifik Okyanusu’nda bulunan ve yaklaşık 12.200 metre derinliğe sahip olan Mariana Çukuru Dünya üzerindeki en gizemli yerlerden biri. Ulaşılması öyle zor bir nokta ki, bugüne dek yalnızca bir avuç insan oraya inmeyi göze alabildi.
1875 yılında HMS Challenger adlı İngiliz araştırma gemisinin seferi sırasında keşfedilen Mariana Çukuru, deniz tabanındaki en derin noktalardan biri olarak biliniyor.
2014 yılında çukurdan geldiği tespit edilen bazı gizemli sesler, kimileri tarafından “uzaylı istilası” korkusuyla anılmıştı.
2,5 ila 3,5 saniye arasında süren bu sesler “biyotıngırtı” olarak adlandırılmıştı ve kaynağı bugüne dek öğrenilememişti.
Mariana Çukuru’ndan Gelen Gizemli Sesler 10 Yıl Sonra Çözülebildi
Aradan geçen 10 yılın ardından ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nde görev alan bilim insanları, sesleri yeniden analiz ettiler ve gerçeği ortaya çıkarmayı başardılar.
Ürkütücü sesler ilk olarak 2014 yılında çukurda akustik araştırmalar yapmak için kullanılan sualtı planörleri tarafından kaydedildi.
2,5 ila 3,5 saniye arasında süren sesler, 38 hertz kadar düşük frekanslarda derin inlemeler ve 8.000 hertz’e kadar yükselen bir son içeriyordu.
Araştırmacıların şaşkınlıkla karşıladığı bu sesler, 2016 yılında Oregon Eyalet Üniversitesi’nden bir ekip tarafından “daha önce duyulmamış yeni bir balina çağrısı türü” olarak tanımlanmıştı.
O dönemde Oregon State’te deniz biyoakustiği alanında araştırma görevlisi olan Sharon Nieukirk şunları kaydetmişti:
“Tüm bu çılgın parçalarıyla bu çok farklı bir ses. Düşük frekanslı inleme kısmı balenli balinalara özgü ve bu sesi gerçekten benzersiz kılan da bu tür bir tiz sestir. Çok fazla yeni balina çağrısı sesi bulamıyoruz.”
Bilim insanları yeni bir araştırmayla birlikte görsel ve akustik verilerin bir kombinasyonunu kullandı ve sesleri yeniden analiz etti. Çalışma, sesin balenli balinalar yerine Bryde balinalarından geldiğini ortaya koydu.
Frontiers in Marine Science dergisinde yayımlanan çalışmada şu ifadelere yer verildi:
“Sesin balenli bir balinadan geldiği varsayılıyordu. Ancak görsel doğrulama olmadan bir karar vermek imkansızdı.
“Mariana Takımadaları’nda toplanan görsel ve akustik araştırma verilerinin bir kombinasyonunu kullanarak biyotıngırtıların Bryde balinalarından geldiğini belirledik.”
Bryde balinaları Atlantik, Hint ve Pasifik dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında sıcak ve ılıman okyanuslarda yaşıyorlar.
Araştırmacılar bölgede yüzen on balina tespit etmiş ve hatta dokuzunun ayırt edici sesler çıkardığını kaydetmişti.
Yapay Zekâdan Destek Alındı
Bununla birlikte sesin kaynağının gerçekten de balinalar olup olmadığını anlamak için yapay zekâdan da destek alındı.
“Mariana Takımadaları’nda ve doğudaki Wake Adası’nda biyotıngırtıların mevsimsel olarak tutarlı bir şekilde var olduğunu, Kuzeybatı Hawaii Adaları’na kadar ve ekvatorun yakınında (Howland Adası) ara sıra görüldüğünü tespit ettik.”
Araştırmacılar hâlâ balinaların çağrılarının neden bu kadar sıradışı olduğunu ya da ne sebeple yapıldığını bilmiyor.
Popular Science’a konuşan Dr. Allen, konuya dair fikrini, “Biyotıngırtıyı bir temas çağrısı, okyanusun bir tür Marco Polo’su olarak kullanıyor olmaları mümkün,” sözleriyle açıkladı.
İlginizi Çekebilir: En İyi Köpek Balığı Filmleri
Mariana Çukuru’nun gizemi hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google News üzerinden takibe alabilirsiniz.
Kaynak: Daily Mail
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!