in ,

Mars’tan Gelen Gizemli Radyo Sinyali: 100 Yıl Önceki İlk Uzaylı Arayışı Yeniden Gündem Oldu

Amerikalı iki bilim insanının 1924’te Mars’tan gelen bir radyo sinyali yakalamaları, modern uzaylı arayışının ilk adımı olarak kabul ediliyor.

Mars'tan Gelen 100 Yıllık Gizemli Radyo Sinyali Gündemde
- Reklam -
- Reklam -

1924’te gerçekleştirilen bir deney, modern uzaylı arama çalışmalarının öncüsü oldu. Bilim insanları Mars’tan gelen tuhaf bir radyo sinyali aldıklarını iddia etti. Söz konusu deney günümüzde SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence; Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması) olarak bilinen çalışmaların temellerini attı.

1924 yılının ağustos ayında, Amerikalı astronom David Todd ve mucit Charles Francis Jenkins, Kızıl Gezegen’den gelebilecek radyo sinyallerini dinlemek için ilginç bir deney tasarladılar. O dönemde Mars çılgınlığı had safhadaydı ve Kızıl Gezegen, akıllı uzaylı yaşamı için en olası aday olarak görülüyordu.

Mars Çılgınlığı ve 1924’teki Büyük Deney

David Todd ve Charles Francis Jenkins Mars Deneyi
David Todd (solda) ve Charles Francis Jenkins (sağda)

Deney için özel bir fırsat doğmuştu: Mars, Dünya’ya 54 milyon 718 bin kilometre kadar yaklaşacak ve “karşı konumda” olacaktı. Todd ve Jenkins bu nadir astronomik olaydan yararlanmak için harekete geçtiler. Jenkins laboratuvarında radyo sinyallerini kâğıda basabilen özel bir radyo alıcısı kurdu. Bu cihaz dönemin teknolojisi için oldukça ileri bir tasarımdı ve gelen sinyalleri görselleştirme yeteneğine sahipti. Todd ise ABD Donanması’nı ikna ederek ülke çapında belirli saatlerde radyo sessizliği ilan edilmesini sağladı.

- Reklam -

21-24 Ağustos tarihleri arasında, her saat başı 5 dakikalık radyo sessizliği uygulandı. Bu sessizlik anlarından birinde ilginç bir sinyal yakalandı. Kâğıda basılan radyo dalgaları, “kaba çizimlerle yapılmış bir yüz” görüntüsü oluşturuyordu. Bu haber hızla yayıldı ve halk arasında uzaylı hayali kuranların sayısı arttı.

Mars’tan Gelen Sinyalin Gizemi Hiçbir Zaman Çözülemedi

Mars Sinyal Gazete
Minnesota gazetesi The White Earth Tomahawk’ın 18 Mart 1920 tarihli sayısında yer alan bir karikatür.

Ancak sinyalin kaynağı belirsiz kaldı ve bilim camiası içinde tartışmalara neden oldu. Jenkins, “Açıklayamadığımız tuhaf bir şey,” diyerek durumu özetledi. Sonunda, bilimsel itibarını koruma kaygısıyla “bunun Mars’la hiçbir ilgisi yok” açıklamasını yaptı.

Deney somut bir sonuç vermese de uzaylı yaşam arama çalışmalarının öncüsü olarak kabul ediliyor. O dönemde radyo astronomisi henüz doğmamıştı ve bu alanda çığır açacak keşiflere on yıllar vardı. Bugün Mars’ta gezginler dolaşıyor, teleskoplar uzak gezegenlerin atmosferindeki kimyasalları analiz ediyor ve gökbilimciler milyonlarca radyo frekansını tarıyor.

Günümüzün SETI Çalışmalarına İlham Veren Deney

Mars'tan Gelen 100 Yıllık Gizemli Radyo Sinyali Gündemde

- Reklam -

Aradan geçen yüz yıla rağmen uzaylı yaşam arayışı hâlâ devam ediyor. Todd ve Jenkins’in deneyi belki de bu uzun soluklu maceranın ilk adımıydı. Günümüzde bilim insanları çok daha gelişmiş teknolojilerle uzayı tarıyor. Ancak henüz kesin bir cevaba ulaşabilmiş değiller.

The New York Times ve The Washington Post gibi saygın yayınlarda yer alan bu ilginç olay, bilim tarihinin unutulmuş bir sayfasını gün ışığına çıkarıyor. Uzaylı yaşam arayışı yüz yıl önce olduğu gibi bugün de insanlığın en büyük meraklarından biri olmaya devam ediyor. Siz ne dersiniz?

Konuyla ilgili düşüncelerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


Daha fazlası için bizleri Google News’ten takip etmeyi unutmayın.

Kaynak: Futurism, The New York Times

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gibi 6. Sezon - Exxen

“Gibi” Dizisinde 6. Sezon Hazırlıkları Başladı

Dünya'nın Tarihi - Alessandro Iannace | Haftanın Kitabı 336

Haftanın Kitabı #336: “Dünya’nın Tarihi” – Alessandro Iannace