in ,

Ödüllü Yazar Şebnem İşigüzel’in Yeni Romanı “Memoria” Yayımlandı

Şebnem İşigüzel’in yeni romanı “Memoria” okurla buluşuyor. Yaklaşık 1.000 sayfadan oluşan ve bir yüzyılı ele alan eser, Everest Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Memoria - Şebnem İşigüzel
- Reklam -
- Reklam -

Şebnem İşigüzel imzalı Memoria raflardaki yerini almaya başladı. Everest Yayınları tarafından yayımlanan roman, geçmişten geleceğe uzanan kapsamlı bir kurguyu ele alıyor.

Okurların karşısına son olarak 2021 yılında alternatif bir tarih kurgusu olan İstanbullu Amazonlar 1809 ile çıkan İşigüzel, edebiyat yolculuğuna yeni bir eserle devam ediyor.

1973 yılında doğan Şebnem İşigüzel, edebiyat macerasına 1993 yılında yayımlanan Hanene Ay Doğacak ile başladı. Henüz 20 yaşındayken Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne layık görülen İşigüzel’in ilk kitabı, aynı yıl yasaklandı ve eserin üzerindeki yasak 2000’lerin başında ancak kalktı.

- Reklam -

Öykü, roman, deneme, çocuk edebiyatı türlerinde birçok eser veren İşigüzel, Dünya prömiyerini 38. Ankara Müzik Festivali’nde yapan Gılgamış Operası’nın librettosunu kaleme aldı. Kitapları birçok farklı dile kazandırılan yazar, 2017’de Duygu Asena Roman Ödülü’nü de kazandı.

Şebnem İşigüzel, yeni kitabı Memoria’yı şu sözlerle tanımladı:

Memoria bu yüzyılı anlatıyor. Bu yüzyılın hikâyesi. Bunu genç bir zihnin içinden, kısacık bir anda yapıyor. Bu kadar uzun, büyük, kocaman bir anlatının aynı düşünmek gibi hızla geçip gitmesini istediğim için bunu yaptım.”

Karılar Tekkesi’ne emanet edilen beş yaşındaki bir çocuğun hikâyesiyle başlayan roman, imparatorluğun son yıllarından günümüze uzanan uzun soluklu bir kurguyu takip ediyor.

Memoria – Şebnem İşigüzel | Arka Kapak Tanıtımı

Memoria - Şebnem İşigüzel

“Herkes hikâyesini en başından anlatmalı, yoksa anlaşılmaz.”

- Reklam -

Beş yaşında bir çocuk günün birinde Karılar Tekkesi’ne emanet edilir. Sorun şu ki çocuk erkektir. Ancak hikâye bununla başlamaz. Öncesi vardır: bitik bir imparatorluk, işgal, savaş, gezginler, erotik maceralar, kabadayılar, mezarlık, ölüler, diriler, tekke karıları, eli kulağında Cumhuriyet… Tekkeleri kapatılmasın da evsiz kalmasınlar diye Mustafa Kemal Paşa’yı ikna etmeye çalışan tekke karılarının mücadelesiyle devam eder hikâye. Ancak böyle bitmez. Devamı vardır: Cumhuriyet, Ankara, Florya, Savarona, Dolmabahçe, sürgüne gönderilen halife, Nişantaşı, Teneke Mahallesi, Arnavutların konağı ve yine Mustafa Kemal Paşa.

Yüzyılın sonu gelmez hikâyesini hatıraların gizemli mihmandarından “şimdi” dinlediğimizde bir çırpıda bitecek. Ne de olsa geçmiş bizi gelecekte bekliyor.

Şebnem İşigüzel’in kaleminden dünün, bugünün, yüzyılın romanı Memoria.

Başımıza gelmeyen kalmazdı. Neden? Çünkü dünya, yüz yıl önce tam da buradan yırtıldı da ondan. Koskoca imparatorluk, çökerken peşinden dünyayı sürükledi. Bu yüzden de başımıza gelmeyen kalmıyordu.

Dediklerimi anlıyor musun? Bu, sadece bu toprakların hikâyesi değil. Dünyanın hikâyesi.

Toplamda 936 sayfadan oluşan eserin editörlüğünü Beyza Ertem, kapak tasarımını ise Hamdi Akçay üstleniyor. 27 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başlayan eser hem ciltli hem de karton kapaklı edisyonlara sahip.

Şebnem İşigüzel’in yeni romanı Memoria hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından son gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2024 Yaratıcı Sanatlar Emmy Ödülleri Kazananları - Shogun

“Shogun”dan Tarihi Zafer: Yaratıcı Sanatlar Emmy Ödülleri’de 14 Ödülle Rekor Kırdı

Mantar Robot Teknolojisi

Bilimkurgu Filmlerini Aratmayan Teknoloji: ‘Mantar Robotlar’ Geliyor