Mısır’ın en büyük gizemlerinden biri olan Giza Piramitleri, yeni bir keşifle yeniden gündemde. Yapılan araştırmalara göre piramitlerin altında devasa bir yeraltı şehri olabileceğine dair güçlü kanıtlar bulundu. Eğer iddialar doğrulanırsa, Mısır’ın antik tarihine dair bildiklerimiz köklü bir değişime uğrayabilir.
İtalya’nın Pisa Üniversitesi’nden Corrado Malanga ve İskoçya’nın Strathclyde Üniversitesi’nden araştırmacılar Armando Mei ve Filippo Biondi’nin yaptığı çalışmada, Giza Piramitleri’nin altında yaklaşık 2 kilometre derinliğe uzanan devasa bir yeraltı kompleksi tespit edildi. Araştırmacılar, radar darbelerini kullanarak yer altındaki yapıların yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde ettiler.
Proje sözcüsü Nicole Ciccolo, keşfedilen yeraltı şehrinin piramitlerin kendisinden 10 kat daha büyük olduğunu açıkladı. Araştırma ekibi her bir piramidin altında sekiz adet silindir şeklinde dikey yapı tespit etti. Bu yapılar spiral yollarla birbirine bağlanıyor ve yaklaşık 640 metre derinliğe kadar uzanıyor.
Mısır Piramitlerinin Altındaki Devasa Yeraltı Şehri Keşfi Bilim Dünyasını İkiye Böldü
Araştırma sonuçları henüz bağımsız uzmanlar tarafından incelenmedi ve bilimsel bir dergide yayımlanmadı. Bu da keşfin gerçekliği konusunda şüphelerin doğmasına neden oldu. Denver Üniversitesi’nden radar uzmanı Prof. Lawrence Conyers, kullanılan teknolojinin bu kadar derine nüfuz etmesinin mümkün olmadığını belirterek, yeraltı şehri iddiasının “büyük bir abartı” olduğunu öne sürdü.
Araştırma ekibi yeraltındaki yapıların efsanevi Amenti Salonları ile güçlü bir korelasyona sahip olduğunu iddia ediyor. Keşfedilen sistem, üç piramidin altındaki oda benzeri yapıların birbirine bağlandığını gösteriyor. Yapılar yaklaşık 1.200 metre derinlikte beş katlı yapılar ve bunları birbirine bağlayan geçitlerden oluşuyor.
Mısır’daki Yetkililer Keşfi Yalanlıyor
Eski Mısır Antikalar Bakanı Mamdouh al-Damaty, iddiaları “tamamen temelsiz” olarak nitelendirdi. Damaty, piramitlerin ve çevresindeki arazilerin on yıllardır profesyonel arkeologlar tarafından incelendiğini ve bu boyutta gizli yapıların varlığına dair hiçbir kanıt bulunmadığını vurguladı.
Giza Piramitleri Bölgesi eski Genel Müdürü Hussein Abdel-Basir, çalışmanın bilimsel araştırmanın en temel standartlarından yoksun olduğunu belirtti.
“Burada olan şey sadece bir basın toplantısı ve basın bülteni. Saygın bir dergide yayımlanmış bilimsel bir makale yok ve Mısır Turizm ve Antikalar Bakanlığı veya Yüksek Antikalar Konseyi’nden resmi bir açıklama da yok.”
Araştırma ekibi 2025 yılı boyunca çalışmalarına devam etmeyi planlıyor. Ancak bölgede kazı yapabilmek için yetkili makamlardan onay almanın oldukça zor olduğu belirtiliyor. Bu arada yakın zamanda Giza’daki kraliyet mezarlığında bulunan gizemli “L şeklindeki” yapı ve Tombos piramitlerindeki iskeletlerin düşük statülü işçilere ait olduğunun ortaya çıkması gibi diğer keşifler de, piramitler hakkındaki bilinenleri yeniden sorgulamamıza neden oluyor.
İtalyan araştırmacıların henüz bilimsel bir dergide yayımlanmayan çalışmasının doğru olma ihtimaline nasıl bakıyorsunuz? Cevaplarınızı yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Kaynak: Daily Mail
Doğrudur ama uğraşmazlar
Çok kavga çıkar
Bunu göze alamazlar
50 yıl daha bu işi kapatırlar
Kur’an da Âyet var ….
İşin sonunda Kur’an kazanacak
Buna hiç sıcak bakmazlar
Geçmiş Olsun