in ,

Nobel Ödüllü Yazar Mo Yan, Ödül Takdim Konuşmasını ChatGPT ile Yazdığını Açıkladı

Mo Yan, geçen günlerde takdim etmesi gereken bir ödülün konuşma metninde ChatGPT botundan faydalandığını açıkladı.

Mo Yan Konuşma ChatGPT
- Reklam -
- Reklam -

Mo Yan, yazar dostu Yu Hua’ya verilecek bir edebiyat ödülü sırasında yapacağı konuşmada ChatGPT’den faydalandığını paylaştı.

Türkçede İri Memeler ve Geniş Kalçalar, Yaşam ve Ölüm Yorgunu, İçki Cumhuriyeti ve Değişim gibi kitaplarla tanınan; 2012 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne de layık görülen Çinli yazar Mo Yan geçen günlerde bir ödül etkinliğine katıldı.

68 yaşındaki yazar, Şanghay Dans Merkezi’nde düzenlenen Shouhuo dergisinin 65. yıldönümü kutlama etkinliği sırasında Yu Hua’ya bir kitap ödülü takdim etti. Hua, Türkçede Kanını Satan Adam, Yaşamak ve On Sözcükte Çin ile tanınan Hua; çağdaş Çin edebiyatının önde gelen yazarları arasında yer alıyor.

- Reklam -

Mo Yan, ödülü takdim ettiği konuşmasında Yu Hua için şöyle konuştu:

“Bu ödülün sahibi gerçekten de olağanüstü biri ve tabii aynı zamanda benim de iyi bir arkadaşım. O olağanüstü birisi, dolayısıyla ben de öyle olmalıyım.”

Mo Yan - ChatGPT

Mo Yan, Ödül Konuşmasında ChatGPT Kullandığını Açıklayarak Salondakileri Şaşırttı

Mo Yan sözlerine şöyle devam etti:

“Birkaç gün önce, geleneklere uygun olarak onun için bir övgü yazısı kaleme almam gerekiyordu. Birkaç gün bununla mücadele ettim ve nihayetinde hiçbir şey çıkartamadım. Bu yüzden bir doktora öğrencisinden ChatGPT kullanırken bana yardımcı olmasını istedim.”

Hong Kong merkezli South China Morning Post gazetesine göre yazarın konuşma metni için yapay zekâdan destek alması, salondaki izleyicilerin “soluklarının kesilmesin” neden olmuş. Yazarın konuşması, Çin merkezli sosyal medya platformu Weibo’da da geniş yankı uyandırdı.

- Reklam -

Mo Yan - Yapay Zeka

Kullanıcılardan bazıları ise ChatGPT’nin henüz Çin’de kullanıma açılmadığını hatırlatarak yazarın bu durumu sözlü şekilde dile getirmesinin yasal problemleri beraberinde getirebileceğine dikkat çekti.

Halüsinasyonla dolu bir gerçekçiliği halk hikâyeleri, tarih ve moderniteyle birleştiren bir yazar olarak tanımlanan Mo Yan’ın bu açıklaması Çin’de geniş yankı uyandırdı.

ChatGPT son dönemlerde South Park senaryosundan akademik makalelere pek çok alanda kendisine alan bulmaya devam ediyor.

Siz Mo Yan’ın açıklaması ve ChatGPT’nin gündelik hayattaki kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla kültür haberi için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kayıp Uygarlıklar ve Diller - Töre Sivrioğlu

Töre Sivrioğlu’ndan Büyük Arkeolojik Keşiflerin Öyküsü: “Kayıp Uygarlıklar ve Diller”

Christopher Nolan - Oppenheimer Renk Paleti

Christopher Nolan, “Oppenheimer” Filminde Neden Hem Renkli Hem Siyah Beyaz Format Kullandığını Açıkladı