in ,

Leonardo da Vinci’nin “Mona Lisa” Tablosundaki En Büyük Gizemlerden Biri Çözüldü

Mona Lisa tablosu hakkında belirsizliğini koruyan pek çok detay var. Yeni keşfedilen belgeler, ünlü tablonun arka planındaki köprüye ışık tutuyor.

Mona Lisa Tablosu Gizem
- Reklam -
- Reklam -

Mona Lisa tablosu için öne sürülen sayısız teori, sanat tarihinin popüler başlıkları arasında yer alıyor. İtalyan ressam Leonardo da Vinci’nin Floransa’da 1503 ve 1506 yılları arasında resmettiği esere dair bir gizem daha aydınlatıldı.

Dâhi sanatçı Leonardo da Vinci’nin en bilinen çalışmaları arasında bulunan Mona Lisa tablosu, bugün hâlâ sanat tarihçilerinin öncelikli araştırma konuları arasında yer alıyor.

Tabloda arka planda yer alan köprünün nerede olduğunu belirleyen araştırmacı Silvano Vinceti, tablonun resmedildiği yeri tespit ettiğini öne sürüyor.

- Reklam -

Tablodaki kadının kimliğinden gülümsemesine dek bugüne dek birçok teori ileri sürülse de şimdi ortada yeni bir tartışma konusu var. Tarihçi Silvani Vinceti, CNN’e yaptığı açıklamalarda Leonardo Da Vinci’nin 16. yüzyılın başlarındaki resminin arka planının; Toskana bölgesindeki Laterina kasabasındaki Romito Köprüsü’nü (Ponte di Valle) tasvir ettiğini söyledi.

Mona Lisa Koronavirüs

Mona Lisa Tablosu Hakkında Yeni Bir Detay Ortaya Çıktı

Silvani Vinceti geçen günlerde Roma’da Yabancı Basın Derneği’nin düzenlediği bir basın toplantısında Mona Lisa tablosunun arka planındaki köprü hakkında açıklamalarda bulundu.

Vinceti şunları kaydetti:

“Bu, Arezzo eyaletindeki Laterina kasabasında bulunan ve Ponte di Valle olarak bilinen Romito Etrüsk-Roma köprüsüdür. Köprüden geriye bugün yalnızca bir kemer kaldı. Ancak 1501 ve 1503 yılları arasındaki dönemde köprü işler durumdaydı. Floransa Devlet arşivlerinde bulunan Medici Ailesi’nin mülkleri hakkında bilgi veren bir belgeye göre köprü oldukça işlekti.”

Vinceti incelediği belgelerde, Leonardo da Vinci’nin Fiesole’de yaşayan Amadori (veya Amadoro) isimli rahip amcasının yanına gittiğini gördüğünü öne sürüyor.

- Reklam -

Vinceti ayrıca Arno Nehri’nin kendine özgü biçiminin da Vinci’nin ünlü tablosunda tasvir edilen kadının sol tarafında yer alan manzaraya karşılık geldiğini de açıkladı.

Bugüne dek tablodaki köprünün Ponte Buriano olduğu iddia edilmiş, köprü yerel turizm kampanyalarının önemli bir parçası olarak öne çıkmıştı.

Mona Lisa Tablosu Gizemli Köprü
Daha önceki iddialara konu olan Ponte Buriano.

Köprünün sanal rekonstrüksiyonlarını yapan, nehir kıyılarının drone görüntülerini inceleyen ve Floransa devlet arşivlerinden belgeleri inceleyen Vinceti bu iddialara karşı çıktı. Vinceti Ponte di Valle’nin 4 kemerli yapısının, 6 ve daha fazla kemerli diğer olası köprülere göre tabloya daha uygun olduğunu da ifade etti.

Laterina’nın belediye başkanı Simone Neri de bu keşfin getireceği turizm potansiyelinden heyecan duyduğunu açıkladı.

Siz Mona Lisa hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, sanat dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: New York Post

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Self Portrait Filmi Basrolleri Thomasin McKenzie Zoe Kravitz

Psikolojik Korku Filmi “Self-Portrait”ın Başrolleri Thomasin McKenzie ve Zoë Kravitz Oldu

Doctor Who 60. Yil Ozel Bolumleri Fragman

David Tennant’lı “Doctor Who”nun 60. Yıl Özel Bölümlerinden Fragman Yayınlandı