Mona’nın Gözleri kitabı Türkçede. Fransız sanat tarihçisi Thomas Schlesser imzalı kitap, cömertlik, birey olmak, melankoli, yas, hayal kırıklığı gibi temaları ele alıyor. Eser, Timaş Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Sanat tarihçisi, yazar ve vakıf direktörü gibi kimlikleriyle tanınan Thomas Schlesser, 8 Aralık 1977’de Pariste doğdu. École Polytechnique’te Sanat Tarihi Profesörlüğü ve Hartung-Bergman Vakfı (Antibes) Müdürlüğü görevlerini yürüten Schlesser, İnsansız Evren – Sanatlar Antropozentrizme Karşı (1755-2016) ve Mona’nın Gözleri gibi on beşten fazla kitap kaleme aldı. Estetik ve sanat tarihi üzerine de çalışmalar yürütmeye devam ediyor.
Orijinal adı Les Yeux de Mona olan ve ilk defa Ocak 2024’te yayımlanan Mona’nın Gözleri, 52 hafta boyunca her hafta bir sanat eserini anlatan bir kızın ve büyükbabasının hikâyesini konu alıyor. Tüm kitabı 10 yılda tamamladığını belirten yazar, şimdiye dek 36 dile çevrildi ve 200 binden fazla kopya sattı. Grand Prix RTL-Lire Magazine Littéraire 2024 için kısa listeye kalan eser, Sophie’nin Dünyası’nın sanat tarihindeki karşılığı olarak görülüyor.
Mona’nın Gözleri – Thomas Schlesser | Arka Kapak Tanıtım Yazısı
Görme yetisini kaybetmek üzere olan on yaşındaki bir çocuğun gözünden sanat tarihine damga vurmuş 52 eseri keşfetmeye ve üzerine yeniden düşünmeye hazır mısınız?
10 yaşında zeki bir çocuk olan Mona, görme yetisini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunun üzerine dedesi, bu süreçte torununun yanında olmak için sanat eserlerini incelemek üzere onu Paris’teki en büyük üç müzeye (Louvre, Orsay, Pompidou) götürmeye karar verir. Bir yandan Mona’nın günlük yaşamına, okuldaki arkadaşlarıyla ve ailesiyle ilişkilerine tanık olurken diğer yandan büyük sanat eserlerini keşfediş sürecini okuruz. Dede-torun her bölümde Dégas’dan Van Gogh’a, Goya’dan Marina Abramovic’e kadar geniş bir ölçekte pek çok sanatçının eserleri üzerine sohbet ederler.
Bu romanda, sanat tarihçisi ve Gustave Courbet uzmanı Thomas Schlesser, sanat üzerine düşünmeyi merkeze alıyor ve cömertlik, birey olmak, melankoli, yas, hayal kırıklığı gibi temaları sanat tarihine iz bırakmış eserler ve sanatçılar üzerinden masaya yatırıyor. Güçlü duygularla çevrili bu roman, torunla büyükanne ve büyükbaba arasındaki benzersiz ilişkiyi çağrıştırırken, Fransa’nın en büyük müzelerindeki 52 sanat eserini (yeniden) keşfetmemize yardımcı oluyor.
Mona’nın Gözleri Hakkında Ne Dediler?
“Tüm dünyanın okumak için can attığı kitap.” -Le Figaro
“Güzelliğe ve bilgeliğe bir övgü.” -Le Parisien
“Duygu yüklü bir yolculuk.” -La Grande Librairie
“Muhteşem bir yazın yolculuğu.” -France Inter
“Muhteşem ve kusursuz bir roman. Sanat herkes için anlaşılabilir oluyor.” -Courrier Picard
Toplamda 400 sayfadan oluşan eserin çevirisini Işıtan Tual Şekercigil üstleniyor. Mona’nın Gözleri, Mayıs 2024 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.
Son olarak kitabın ilk sayfalarını içeren tadımlık ön okumasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Mona’nın Gözleri kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitap haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Şu an okuyorum, güzel gibi ama tam olarak bitirince yorumumu yazarım.