in ,

Müzede Sanat Eseri Olarak Sergilenen 160 Bin Dolarlık Muzu Yiyen Öğrenci: “Karnım Açtı”

Güney Koreli bir öğrenci, Seul’deki Leeum Sanat Müzesi’nde duvara bantlanmış muzu soyarak yedi. Öğrenci muzun kabuğunu yeniden duvara bantladı.

Müzede Sergilenen Muzu Yedi
- Reklam -

O günkü kahvaltısını atladığını belirten Güney Koreli bir öğrenci, duvara bantlanmış bir muzun cazibesine karşı koyamadı.

Güney Kore’nin başkenti Seul’da yer alan Leeum Sanat Müzesi geçen günlerde ilginç bir olaya ev sahipliği yaptı. Sanatçı İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan‘ın WE sergisinin bir parçası olan ve duvara koli bandıyla yapıştırılan muz, karnı acıkmış bir sanat öğrencisi tarafından yenildi. Öğrenci, sonrasında muzun kabuğunu yeniden bantlayarak kabuğu duvara geri yapıştırdı.

160 bin dolar değerinde olduğu belirtilen sanat eseri “Komedyen” adını taşıyor. Muz yerine muz kabuğunun duvarda görülmesi üzerine müze yetkilileri harekete geçti. Neticede muz, yenisiyle değiştirildi. “Meyve sanatı”nın birkaç günde bir yenilendiği ve bu sebeple müzenin elinde yedek muzları olduğu belirtildi.

- Reklam -

Müzede Sergilenen Muzu Yedi - Güney Kore

Bir müze yetkilisi, CNN‘e verdiği demeçte, öğrencinin verdiği ifadede muzu aç olduğu için yediğinin kaydedildiği öğrenildi. Bununla birlikte 62 yaşındaki sanatçı tarafından herhangi bir suçlamanın ya da tazminat talebinin gelmeyeceği de aktarıldı.

“Muzu Yemek de Sanat Olabilir”

The Philippine Star‘ın haberine göre ismi açıklanmayan öğrenci, yerel bir haber bültenine “muz yemenin başlı başına bir sanat olarak kabul edilebileceğini düşündüğünü” söyledi. Öğrenci, “Modern bir sanat eserine zarar vermek de bir tür sanat olarak yorumlanabilir,” şeklinde konuştu.

Olayın görüntüleri, öğrencinin arkadaşı tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Güney Koreli öğrenci, “Affedersiniz, açım,” diyerek muzu yedi ve kabuğu duvara bantladıktan sonra poz verdi.

YouTube video

(Videoyu YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

- Reklam -

Maurizio Cattelan‘ın eseri, daha önce de benzer bir olaya şahitlik etmişti. 2019 yılında performans sanatçısı David Datuna da “Komedyen” adlı eseri mideye indirenler arasındaydı. Datuna, o dönem yaptığı bu eylemi “Aç Sanatçı” olarak tanımlamış ve bir Instagram paylaşımında şöyle konuşmuştu:

“Maurizio Cattelan’ın sanat eserlerini ve bu enstalasyonu gerçekten çok seviyorum. Çok lezzetli.”

Muz - Sanat

Siz çağdaş sanat hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilir, kültür dünyasından en yeni içerikler için bizleri Google News‘ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Insider

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for okanakinci okanakinci dedi ki:

    İyi yapmış. Neyin sanat olduğu elbette tartışılabilir ama saçma sapan şeylerin sanat olarak tanıtılması ve bir de de büyük miktarda maddi değer biçilmesi de moda oldu. Duvara muz bantlayıp sanat demek ve 160 bin dolar değer biçmek sanat değil dolandırıcılıktır bence. İşte böyle yerler o sanatı.

    Türünün tek örneği de değil bu saçmalık. İki sene önce İtalyan heykeltraş Salvatore Garau’nun görünmez heykeli 15 bin dolara satıldı. Ortada heykel falan yok. Adam bir yer gösterip “buraya heykel yaptım ama göremezsiniz” dedi. Bir sürü insan da bunu sanat olarak tanımladı. Biri de çıkıp 15 bin doları ödedi.

    Ressam Piero Manzoni 1961’de bu tür bir sanat anlayışıyla dalga geçmek için kendi dışkısını konserve kutularına koydu. Tam doksan adet konserve kutusu. Eserin adı "Sanatçının Boku"ydu. 2002’de bir galeri bu kavanozlardan birine 61.000 dolar ödedi. 2007’de bir müzayede evinde bu konservelerden birine açık arttırma ile 124.000 euro ödendi. 2016’da başka bir müzayedede 270.000 euroya satıldı. Değeri artmaya devam ediyordur diye tahmin ediyorum.

    Sanat, sanat olmaktan çıktı. Keriz yolma aracına dönüştü. Duvara muz bantlayıp 160.000 dolar değer biçenler. Görünmeyen, var olmayan bir heykele 15.000 dolar verenler. Bir kavanoz dolusu kakaya 270.000 dolar verenler. Bakalım daha neler göreceğiz.

  2. Avatar for kuklacini kuklacini dedi ki:

    Aktivistlerin sanat eserlerine çekiç yada boya ile saldırmasındansa böyle bir saldırı olmasını tercih ederim.

  3. Avatar for ozanercan ozanercan dedi ki:

    İyi yapmış. Afiyet olsun.

  4. Avatar for dshrasilver dshrasilver dedi ki:

    Öyle komiğime gitti ki. Geçen ay bir video izledim sanat eleştirmeni bir hanımefendi konuştu sonra oturdum bir hikaye yazdım ve orda duvara bantlanan muzun nasıl sanat olabileceğini eleştirdim laf arasında. Ve biri onu yese ne olur acaba? diye düşündüm. Yok hissikablelvuku başka açıklaması olamaz

  5. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Postmodernizm yoruyorsun…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Notos En Onemli 40 Polisiye Roman

Notos’tan “En Önemli 40 Polisiye Roman” Listesi: İlk Sırada Umberto Eco’dan “Gülün Adı” Var

Gran Turismo Fragmanı

Neill Blomkamp İmzalı “Gran Turismo” Uyarlamasından İlk Fragman Yayınlandı