in ,

Varlığı Kanıtlanamamış Nadir Bir Kara Delik Türü Samanyolu Galaksisi’nin Yörüngesinde Olabilir

Hubble Teleskobu, varlığı hiç kanıtlanmamış nadir bir kara delik türünün şu anda Samanyolu Galaksisi’nin yörüngesinde olabileceğini ortaya çıkardı.

Nadir Bir Kara Delik Türü Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Yeni Hubble Teleskobu verileri, Dünya’ya en yakın küresel yıldız kümesi olan Messier 4’te potansiyel bir orta kütleli kara deliğin gizleniyor olabileceğini ortaya koyuyor. Bu, daha önce varlığı kanıtlanamamış nadir bir türün ilk defa gözlemlendiğini anlamına geliyor.

Yaklaşık 6.000 ışık yılı uzaklıktaki Messier 4’ün çekirdeğinde yer alan orta kütleli kara delik adayı, araştırmacılara göre yakındaki yıldızların “bir kovanın etrafına üşüşen arılar” gibi yörüngesinde dönmesine neden oluyor.

Maryland’deki Uzay Teleskopu Bilim Enstitüsü’nde astrofizikçi olan çalışmanın başyazarı Eduardo Vitral yaptığı açıklamada şunları söyledi:

- Reklam -

“Tek bir kara delik olması dışında bir açıklama getiremeyeceğimiz kadar küçük. Alternatif olarak, en azından mevcut fizik çerçevesinde bilmediğimiz bir yıldız mekanizması da olabilir.”

Kara delikler, dev yıldızların çökmesiyle oluşurlar ve gaz, toz ve diğer kara delikleri yiyerek büyürler. Bilinenler genellikle yıldız kütleli veya süper kütleli olarak sınıflandırılırken, orta kütleli olanlar daha zor bulunan bir türdür. Bu çalışmada bulunan orta kütleli aday, 800 güneş kütlesiyle dolu ultra yoğun bir alanı temsil ediyor.

Nadir Bir Kara Delik Türü Keşfedildi
Messier 4

Bu durum gökbilimciler için bir bilmece oluşturuyor. Eğer sonsuz bir beslenme çılgınlığı içinde karınlarını doyurarak yıldızdan süper kütleye doğru büyüyorlarsa, kara deliklerin garip gençlik evrelerinde görüldüklerinin doğrulanmaması kozmik canavarları anlamamızda daha da büyük bir boşluğa işaret ediyor.

Nadir Görülen Kara Delik Türü Keşfinin Kanıtı İçin Yeni Çalışmalar Yapılacak

Aylık olarak yayımlanan hakemli dergi Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yer alan yeni çalışma, Hubble Uzay Teleskobu’nun Messier 4 küresel yıldız kümesine yönlendirilerek gizlenen orta kütleli kara delik işaretlerinin araştırılmasını içeriyor. Küresel kümeler, yıldızlardan oluşan yoğun gruplardır ve evrende oluşmuş en eski yıldızları içerirler. Messier 4 küresel yıldız kümesi, Dünya’ya en yakın olanlardan biridir ve orta kütlelinin bulunmasına olanak sağlar.

Araştırmacılar, Messier 4 küresel yıldız kümesindeki yıldızların hareketlerini inceleyerek orta kütleli kara delik adayının varlığını keşfettiler. Bu bölgenin beklenenden daha yoğun olduğunu ve yıldızların yoğun bir şekilde yörüngede dönmesi için büyük bir tanesinin gerektiğini belirttiler. Bu bulgular, orta kütleli kara deliklerin varlığına dair daha fazla gözlem yapılması gerektiğini vurguladı.

- Reklam -

Nadir Bir Kara Delik Türü Keşfedildi

Araştırmacılar, bulgularının kesinleşmesi için Hubble Uzay Teleskobu’nun yanı sıra James Webb Uzay Teleskobu gibi diğer gözlem araçlarının da kullanılması gerektiğini belirtti. Gaia teleskobu proje bilimcisi Timo Prusti, bu konunun üzerine gidilmesi gerektiğini şu sözlerle vurguladı:

“Bilim nadiren tek bir anda yeni bir şey keşfetmekle ilgilidir. Adım adım bir sonuçtan daha emin hale gelmekle ilgilidir ve bu, orta kütleli kara deliklerin varlığından emin olma yolunda bir adım olabilir.”

Bilim insanları, kısa bir süre önce de ışık saçan gizemli bir tanesi gözlemlemişti.

Yeni keşifle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer türde uzay haberleri için bizi Google Haberler’de takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sanatçının Genç Bir Adam Olarak Portresi - James Joyce

James Joyce’un Ulysses’e Giden Yoldaki İlk Durağı “Sanatçının Genç Bir Adam Olarak Portresi” Yeniden Türkçede

Firebrand İlk Bakış - Jude Law - Alicia Vikander

Jude Law ve Alicia Vikander’lı Tarihi Dram ve Psikolojik Gerilim Filmi “Firebrand”e İlk Bakış