NASA’nın steril odalarında yıllar önce alınan örnekler, bilim insanlarını şaşırtan sonuçlar ortaya koydu. Mars Phoenix uzay aracının fırlatılmasından önce toplanan veriler, daha önce tanımlanmamış bakteri türlerinin varlığını gözler önüne serdi.
Yeni bir araştırma NASA’nın Mars Phoenix aracının 2007 yılında Mars’a gönderilmeden önce tutulduğu steril odada, daha önce hiç görülmemiş 26 farklı ekstremofil bakteri türünün var olduğunu ortaya koydu. Araştırma, bu dayanıklı mikroorganizmaların uzay boşluğunda hayatta kalabilecek özelliklere sahip olabileceğini de öne sürüyor.
NASA’nın Mars’a gönderdiği Phoenix uzay aracı, 25 Mayıs 2008 tarihinde Mars yüzeyine iniş yaparak 161 gün (156 Mars günü) boyunca çeşitli veriler topladı. Araç, Mars’a fırlatılmadan önce Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde bulunan Payload Hazardous Servicing Facility isimli steril bir odada tutulmuştu. Araştırmacılar, burada yapılan incelemelerde 26 yeni bakteri türü keşfetti.
Steril odalar, uzay araçlarının çevresel bulaşmayı önlemek amacıyla NASA tarafından titizlikle kontrol edilir. Bu alanlar özel filtrelerle donatılarak havadaki partiküllerin %99,97’sinin girişini engeller. Araştırmaya göre tüm bu önlemlere rağmen, mikrobiyal yaşam tamamen engellenemiyor.
NASA Mars Aracı Tamamen Steril Bir Odada Değildi
12 Mayıs tarihinde Microbiome dergisinde yayımlanan çalışmada, keşfedilen bu bakterilerin birçoğunun ekstrem sıcaklık, basınç ve radyasyon gibi sert çevresel şartlara karşı dirençli olduğu belirtildi.
Bazı mikroorganizmaların DNA onarımı, zararlı molekülleri detoksifiye etme ve metabolizmayı geliştirme gibi genetik özelliklere sahip olduğu ve hatta uzay boşluğunda dahi hayatta kalabileceği ifade edildi.
Araştırmanın ortak yazarı olan ve Suudi Arabistan’daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde mikrobiyolog olarak görev alan Alexandre Rosado, yaptığı açıklamada, “Çalışmamızın amacı, ekstremofil mikroorganizmaların uzay görevlerinde taşınma risklerini ve bu mikroplardan hangilerinin uzay şartlarında yaşayabileceğini anlamaktı,” ifadelerini kullandı.
Rosado ayrıca, bu çalışmanın gezegenleri istem dışı kolonileştirme riskini azaltmak açısından kritik olduğunu vurguladı.
Steril Odalar Yeterince ‘Steril’ mi?
Araştırma, steril odalarda bulunan mikropların yaklaşık dörtte birini yeni türlerin oluşturduğunu gösteriyor. Bu sonuçlar, uzay araçlarının karantina odalarının, ekstrem mikroorganizmaların araştırılması için ideal bir ortam olabileceğini ortaya koyuyor.
Yeni ekstremofil türlerin keşfedilmesi, bilim insanlarının potansiyel dünya dışı yaşam formlarının özelliklerini tahmin etmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca bu tür mikroorganizmaların ürettikleri biyofilmler, tıp, gıda koruma ve biyoteknoloji gibi alanlarda da kullanılabilir.
Çalışmanın diğer yazarı olan ve NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’nda emekli kıdemli araştırmacı olarak görev alan Kasthuri Venkateswaran, “Uzayın aşırı koşullarına dayanıklı mikropların gizemlerini çözüyoruz. Bu organizmalar, yaşam bilimleri, biyo-mühendislik ve gezegenler arası keşifleri dönüştürme potansiyeline sahiptir,” açıklamasında bulundu.
İlginizi Çekebilir: Çin Uzay İstasyonu’nda Gizemli Bir Bakteri Türü Keşfedildi
Dünya dışı mikrobik yaşama dair sizin görüşleriniz neler? Düşüncelerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından son gelişmeler için bizleri Google News ve WhatsApp’tan takip edebilirsiniz.
Kaynak: Live Science
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!