Uzay bilimleri alanında önemli çalışmalara imza atan ve NASA’dan ayrılarak Türkiye’ye dönen astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, ODTÜ Fizik Bölümü’nde “uzay teknolojileri” konusunda ders vermeye başladı. Yoğun ilgi ve talep üzerine seçmeli dersin öğrenci kontenjanı artırıldı.
Dr. Umut Yıldız, Türkiye’ye dönüşü sonrasında ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) Fizik Bölümü tarafından teklif alarak, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen ek-46 düzenlemesi kapsamında ders vermeye başladı. İlk dersin ardından ODTÜ’deki öğrencilerle uzay teknolojileri ve enstrümanlar konusunda interaktif bir platform oluşturmayı planlayan Yıldız, gelecekte ortak uzay projeleri geliştirmeyi umduğunu ifade etti.
Dr. Yıldız, öğrencilere sadece derslerle değil, aynı zamanda kulüpler aracılığıyla farklı projelerde yer almalarını önerdi. ODTÜ’deki öğrenci kulüplerine destek olmak istediğini belirten Yıldız, öğrencilerin kendi inisiyatifleriyle projelerde çalışmalarının önemine vurgu yaptı.
NASA’dan Ayrılan Dr. Umut Yıldız ODTÜ’deki Uzay Teknolojileri Dersi ile Deneyimlerini Öğrencilerle Paylaşıyor
Dr. Umut Yıldız, dersin içeriğini ve heyecanını şu cümlelerle aktardı:
“Dersimin içeriği uzay teknolojileri ve enstrümanlar. Derslerimde uzaya gönderilen ve gönderilecek tüm araçların nasıl planlandığını öğrencilerle beraber tartışacağız. Belki birlikte yeni bir uzay görevi de oluşturabiliriz. İnanıyorum ki ODTÜ’deki öğrencilerle çok güzel projeler geliştireceğiz. NASA’da ve diğer kuruluşlarda uzay alanında edindiğim tecrübeleri öğrencilere aktarmayı çok istiyordum. Buradaki öğrencilerin uzay konusunda çok heyecanlı olması ve gelecekte bu alanda kariyer yapmak istemeleri beni çok mutlu etti. Umuyorum daha fazla öğrenciye ulaşırız ve uzayla alakalı çok daha güzel bir geleceği hep beraber kurarız.”
Öğrenciler, Dr. Umut Yıldız’ın dersini heyecanla beklerken, bazıları daha önce Yıldız’ın bilimsel yayınlarını takip ettiklerini ve ODTÜ Fizik Bölümü’ne gelmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Yıldız, ODTÜ’de açılan “uzay teknolojileri” dersinin kontenjanını talep üzerine artırırken, öğrencilere gelecekte uzayla ilgili daha büyük projelerde yer alma fırsatı sunmayı hedefliyor.
İlginizi Çekebilir: Lise Öğrencisi Simay Yüksel, Alzheimer’ın Erken Teşhisine Yardımcı Olabilecek Bir Yapay Zekâ Modeli Geliştirdi
Dr. Umut Yıldız’ın ODTÜ’de ders vermeye başlaması, Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan “Ek Madde 46” düzenlemesinin bir örneği olarak dikkat çekiyor. Başta 20 olan öğrenci kontenjanı, önce 100’e ardından 400’e çıkarıldı. Söz konusu düzenleme, uluslararası alanda başarılı olmuş araştırmacıları ülkedeki üniversitelere çekmeyi amaçlıyor.
Umut Yıldız’ın NASA’daki deneyimlerini ODTÜ’de öğrencilere aktaracak olması hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: AA
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!