in ,

NASA, Okyanusa Sahip Bir Süper Dünya Keşfetti: Potansiyel Olarak Yaşanabilir

NASA, James Webb Uzay Teleskobu’nu kullanarak yaklaşık Atlantik büyüklüğünde bir su okyanusuna sahip olabilecek Süper Dünya keşfetti.

Okyanusa Sahip Yaşanabilir Bir Süper Dünya Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, potansiyel yaşanabilir gezegenler arayışında önemli bir adım attı ve LHS 1140 b adı verilen ve yaşam barındırma olasılığı yüksek bir Süper Dünya keşfetti. Okyanusa sahip olan gezegen Dünya’dan 48 ışık yılı uzaklıkta, Cetus (Balina) takımyıldızında yer alıyor.

Montreal Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Charles Cadieux liderliğindeki araştırma ekibi, LHS 1140 b’nin şu ana kadar bilinen ılıman ötegezegenler arasında en umut verici aday olduğunu belirtiyor.

“Bu gezegen, Güneş Sistemi dışında bir gezegen yüzeyinde sıvı suyu dolaylı olarak doğrulama şansımızın en yüksek olduğu aday.”

- Reklam -

LHS 1140 b, Güneş’in beşte biri büyüklüğünde bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor. Gezegen, yıldızının “yaşanabilir bölge” olarak adlandırılan alanında bulunuyor. Bu, ne suyun buharlaşacağı kadar sıcak, ne de donacağı kadar soğuk bir mesafede olduğu anlamına geliyor. JWST’den elde edilen veriler, gezegenin kütlesinin %10 ile %20’sinin sıvı su olabileceğini gösteriyor.

Okyanusa Sahip Yaşanabilir Bir Süper Dünya Keşfedildi

Michigan Üniversitesi’nden NASA Sagan Araştırmacısı Ryan MacDonald, şunları söylüyor:

“Bu, yaşanabilir bölgedeki kayalık veya buz açısından zengin bir öte gezegende atmosfer izine ilk kez rastlamamız.”

Okyanusa Sahip Süper Dünyada Atmosfer Varlığına Dair Kanıtlar Bulundu

LHS 1140 b’nin Dünya’dan farklı özellikleri de var. Astronomlar, gezegenin “gelgit kilitlenmesi” yaşadığını, yani her zaman aynı yüzünün yıldızına dönük olduğunu düşünüyor. Bu durumda yıldıza bakan tarafta büyük bir okyanus oluşmuş olabilir.

- Reklam -

Araştırmacılar gezegenin bir kar topu görünümünde olabileceğini ve yıldıza bakan tarafında yaklaşık 4.000 km çapında bir okyanus bulunabileceğini tahmin ediyor. Bu okyanusun yüzey sıcaklığının yaklaşık 20°C olabileceği düşünülüyor.

Potansiyel olarak yaşanabilir öte gezegenlerin aranmasında önemli bir dönüm noktası olabilir denilen gezegen hakkında hakkında daha fazla bilgi edinmek için James Webb Uzay Teleskobu ile daha fazla gözlem yapılması gerektiği de ekip tarafından vurgulanıyor.

Okyanusa Sahip Yaşanabilir Bir Süper Dünya Keşfedildi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dünya’dan 1,5 Kat Daha Büyük Yaşanabilir Bir ‘Süper Dünya’ Keşfedildi

Dünya’ya benzer yaşanabilir gezegenlerin yakınlarımızda bulunma olasılığını nasıl görüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Space

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

  1. insanlık ışık hızına çıksa 48 yılda gidilebilecek bir yıldızda hayat olsa ne olur ki hayatın yarısı Yoda gider akıllı olun

    • Aslında tam öyle değil ışık hızına çıktığında zaman ışık hızına çıkan için durur yani aslında yolculuğa çıkan kişi için tüm yol bir an a denk gelir zaman yolculuğa çıkmayanlar için almaya devam eder biz onun 48 yılda gittiğini düşünürüz o ise hemen vardığını zanneder böyle bir olay var

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

The Conjuring 4 Filmi Vizyon Tarihi - Korku Seansı

“Korku Seansı” Sona Eriyor: “The Conjuring 4” Filminde Vizyon Tarihi Belli Oldu

Yetişkinlere Shakespeare - Elizabeth Foley ve Beth Coates

“Yetişkinlere Shakespeare” Kitabı Yeniden Türkçede