Orhan Pamuk’un Şeylerin Tesellisi adlı sergisi Münih’te kapılarını araladı. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ünlü yazar; aynı zamanda fotoğrafçı, illüstratör, küratör ve müze kurucusu kimlikleriyle de tanınıyor.
Orhan Pamuk geçen yıllarda okurların karşısına 2021’de son romanı Veba Geceleri ve 2022’de anı türündeki eseri Uzak Dağlar ve Hatıralar ile çıkmıştı.
2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Pamuk, 17 Mayıs’ta Almanya’nın Münih kentinde bulunan Lenbachhaus müzesinde rekor katılımla yeni bir kişisel sergi açtı. Şeylerin Tesellisi adlı sergi, hem sanat dünyasından hem de edebiyat dünyasından isimler tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Serginin açılış gününde katılım 1.300 kişiyi bulurken alanın girişinde uzun kuyruklar oluştu.
Sergide Dresden SKD Müzesi ve Münih Lenbachhaus Müzesi koleksiyonlarında yer alan Klee, Kubin, Vermeer ve Watteau gibi önemli sanatçıların resimlerinden ilham alınarak üretilen 26 yeni enstalasyonun yanı sıra, Orhan Pamuk’un çizimler, defterler ve fotoğraflarından oluşan eserleri bulunuyor.
Orhan Pamuk’un “Şeylerin Tesellisi” Sergisi 13 Ekim’e Kadar Münih’te
13 Ekim 2024 tarihine dek açık kalacak serginin açılış konuşmasını, serginin eş küratörlüğünü üstlenen müze müdürü Matthias Mühling gerçekleştirdi.
Mühling, Pamuk’un öncelikle “bir yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk Türk yazar” olarak bilinmesine rağmen yazar için, “O çok daha fazlasıdır” ifadesini kullandı. Mühling, Pamuk’un yazar, fotoğrafçı, illüstratör, küratör, müze kurucusu kimliklerinden övgüyle bahsetti.
Serginin Lenbachhaus Müzesi’nde bulunan tanıtım metninde Orhan Pamuk’un eserlerinin yazı ile ilişkisi hakkında şunlar kaydedildi:
“İlk olarak Dresden’de açılan gezici serginin bu konağında Pamuk, Lenbachhaus Koleksiyonu’ndan Paul Klee ve Alfred Kubin gibi sanatçıların eserlerinden yola çıktı. Bu yeni eserlerinde hikayelerini her zamanki gibi nesneler üzerinden anlattı. Pamuk, eşyaların bize verebileceği teselli üzerine yoğunlaştı. Yıllardır kendisini meşgul eden kültürel değişim, oksidentalizm, oryantalizm, kurgu, hafıza ve müzelerin rolü gibi temaları yeniden ele aldı.”
Orhan Pamuk: “Resim Yaparken Sadece Kendimi İfade Ediyorum”
Sergi açılışında konuşma yapan Orhan Pamuk ise şu ifadeleri kullandı:
“Yıllardır defter ve kâğıtlara yapıp çekmecelerde sakladığım eserlerimi gün ışığına çıkarmam için beni cesaretlendiren Lenbachhaus Müzesi küratörlerine müteşekkirim. 50 yıldır roman yazıyorum. Yazmaya başladığım ilk yıllarda, aslında ressam olmak isteyen biri olarak güçlü bir girişimle içimdeki ressamı öldürmeye çalıştım. Kararlı bir biçimde kendimi bir yazara dönüştürdüm. Bu yüzden resim yaptığımda mutlu oluyorum. Yazarken her zaman birçok şey düşünüyorum; araştırıyorum, ölçüp biçiyorum, formu düşünüyorum… Yazarken kafamı birçok şey meşgul ediyor. Resim yaparken ise sadece kendimi ifade ediyorum.”
Şeylerin Tesellisi sergisi geçen yıl Almanya’nın Dresden kentinde sanatseverlerle buluşmuştu. Serginin sıradaki durağı ise Çekya’nın başkenti Prag (DOX Müzesi) ve Fransa’nın başkenti Paris (Picasso Müzesi)
Geçen yıl Dresden’de gerçekleşen serginin bir sonraki durağı Prag DOX ve Paris Picasso müzeleri olacak.
Pamuk, yeni romanı Kâğıt Oynayanlar üzerinde çalışmaya devam ediyor.
Orhan Pamuk’un Şeylerin Tesellisi sergisi hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: AA
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!