in , ,

Ortaçağ Batı Uygarlığı – Jacques Le Goff | Haftanın Kitabı #272

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta Fransız tarihçi Jacques Le Goff’ün “Ortaçağ Batı Uygarlığı” adlı eseri yer alıyor.

Ortaçağ Batı Uygarlığı - Jacques Le Goff | Haftanın Kitabı #272
- Reklam -
- Reklam -

Ortaçağ Batı Uygarlığı | Künye

Yazar: Jacques Le Goff
Çeviri: Hanife Güven, Uğur Güven [Fransızca]
Orijinal Adı: La Civilisation de I’Occident médiéval
Yayına Hazırlayan: Taşkın Takış
Kapak Tasarımı: Mr. Z & Z
Yayınevi: Doğu Batı Yayınları
Sayfa Sayısı: 454
Çıkış Tarhi: Mayıs 2021


Ortaçağ Batı Uygarlığı – Jacques Le Goff | Arka Kapak Tanıtımı

Ortaçağ Batı Uygarlığı - Jacques Le Goff

- Reklam -

Yirmiden fazla dile çevrilen bu kitap, Ortaçağ’ın ruhunu keşfetmek isteyenler için yol gösterici bir rehber niteliğinde. Annales Okulu’nun ünlü temsilcisi Jacques Le Goff, burada derin bir zihniyet okumasına girişir. Sözü edilen dönem, tümüyle bir “karanlıklar çağı” mıdır? Le Goff, zamanın ve mekânın gerçek boyutlarından eksiltilemeyeceğini tarihyazımındaki ustalığıyla kanıtlar.

Ortaçağ, keşişleri, ruhbanları, savaşçıları, köylüleri, zanaatkârları ile bir yandan yaşam mücadelesi verirken öte yanda köy, şato ve kentler çevresinde bir araya gelmeyi başarmış, dünyevî koşulların ürettiği bilince ortak olmuş, makineyi, saati, üniversiteyi ve ulusları keşfetmiştir: “Sivri tonozdan ticari senetlere ve diyalektiğe kadar buluşlar yapılır, teknik alanda ilerlemeler kaydedilir, güncel konjonktürde süreğen açlık ve hastalıkların belirleyiciliği ya da tasarlayabilecekleri tüm ufukları karartan gelecek endişesinin ağırlığına karşın, 13. yüzyılda güzel bir Ortaçağ’dan söz etmemizi sağlayan bir dengeye kavuşur…

Güzelliğin anlamı ortaya çıkar; saraylı aşkı, belirli bir lüks zevki, bilgilenme isteği öncelikle ilk İtalyan Rönesansı’nda yayılmaya başlar, daha sonra aslında karanlık bir çağ değil, Roma İmparatorluğu’nun kalıntıları üzerinde yeni bir uygarlığın doğması için bir olgunlaşma zamanı olarak niteleyebileceğimiz Ortaçağ’ın son yüzyılında büyük başarı kazanır. Bu olgunlaşma sürecinde yüzyıllar boyu Antikçağ mirasını koruyup geliştiren Arap uygarlığının katkısı ve önce Haçlı Seferleri zamanında oluşan kara ve deniz ağıyla gelişen ilişkiler, daha sonra Bizans’ın Türklerin büyük baskısı karşısında gerilemesi ve ortadan kalkması sonucu Avrupa’nın bu zengin mirasa yeniden kavuşması göz ardı edilmemelidir.”

Gözleri gökyüzüne çevrili olsa da toprağı dönüştüren, sembollerle süslenen bir evrene “aklı” dâhil eden bu çağ, söz ve yazı arasında belirli bir denge kurmuş, cennet ile cehennem arasına arafı yerleştirmiştir. Ortaçağ, dipten gelen zaman ve mekânın hareketleri, yüzeyde görünen durgunluğu ve aradaki çelişkileri ile zamanın asli bir parçası, Batının çocukluğudur. Le Goff’un deyimiyle, “Uygarlıkların tarihinde, tıpkı bireylerde olduğu gibi çocukluk dönemi belirleyicidir.”

Jacques Le Goff Kimdir? | Hayatı ve Özgeçmişi

Jacques Le Goff

- Reklam -

1924’te Toulon’da doğdu. Sorbonne, Prag, Oxford ve Roma Üniversitelerinde eğitim aldı. Charles-Edmond Perrin, George Duby, Maurice Lombard ve Henri Pirenne gibi ünlü hocalardan dersler aldı. Le Goff, Annales Okulu’nun dünya çapındaki etkisini genişleten muazzam çalışmalarıyla zihniyetler tarihi, tarihsel antropoloji, maddi uygarlık ve halk kültürü alanlarında Ortaçağ dönemine odaklandı. 1972’de Fernand Braudel’in yerine École des hautes études en sciences sociales’in başına geçti.

Jacques Le Goff, Ortaçağ döneminde gerçekleşen başarıları ve değişimleri vurgulayarak “Ortaçağ” ismi ve kronolojisiyle ilgili haklı itirazlarda bulundu. Özellikle 12. yüzyıl Rönesans hareketini örnek göstererek bu noktayı destekledi. Le Goff, Ortaçağ hakkında oluşan kutuplaşmada, bu dönemin önemini küçümseyen ve abartan taraflar arasında tarafsız bir tutum sergiledi. Ortaçağ’ın kendi başına özgün bir medeniyet olduğunu ve Greko-Romen antikitesinden ve modern dünyadan ayrı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini savundu

Eserleri arasında, Les Intellectuels au Moyen Âge(1957), Pour un autre Moyen Âge(1979), l’Apogée de la chrétienté (1982), l’Usurier et le Purgatoire(1986) Saint Louis(1996), Saint François d’Assise(1999) ve L’Europe est-elle née au Moyen Âge?(2003) sayılabilir.


Jacques Le Goff imzalı Ortaçağ Batı Uygarlığı kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Benzer içerikler için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

* * *

* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Nurhan Damcıoğlu 82 Yaşında Hayatını Kaybetti

Ünlü Kantocu Nurhan Damcıoğlu, 82 Yaşında Hayatını Kaybetti

Apple Vision Pro Özellikleri

Apple Yeni Bir Çağ Başlatmaya Hazırlanıyor: Sanal Gerçeklik Gözlüğü Vision Pro Tanıtıldı