Paris’in güney banliyölerinden Corbeil-Essonnes’daki Montconseil mahallesindeki bir evde yapılan restorasyon çalışması, MS 3. yüzyıldan kalma Roma mezarlığını ortaya çıkardı.
Geçen yılın kış mevsiminde yaşanan bu çarpıcı olay, evini yenilemeye karar veren bir bölge sakininin tamamen tesadüf eseri antik Roma tarihiyle yüzleşmesiyle sonuçlandı. İnşaat çalışmaları henüz daha ilk aşamasındayken bulunan bir iskeletle birlikte yarıda kaldı.
Aradan geçen bir yılın ardından bölgede kazı yapan arkeologlar, bazıları 1.700 yıl önce geç Roma döneminde yaşamış düzinelerce kişinin gömülü olduğu mezarlığı doğruladılar.
Araştırmacılar başlangıçta alanın bir ortaçağ mezarlığı olduğunu düşünüyordu. Bu düşüncenin kaynağı ise bölgede bir zamanlar bulunan 7. yüzyıldan kalma bir şapelin varlığıydı. Çalışmaları yürüten Fransız arkeoloji şirketi Archaeodunum tarafından yapılan açıklamada da belirtildiği üzere daha eski tarihli mezarların keşfi herkes için sürpriz oldu.
Paris’te Geç Roma Döneminden Kalma Mezarlık Yaklaşık 700 Yıl Boyunca Kullanılmıştı
Mezardaki en eski gömü MS 3. yüzyıla, geç Roma dönemine tarihleniyor. Bodrumda yaklaşık 476’dan 750’ye kadar süren Frank egemenliğinin erken Merovenj Hanedanı dönemine ait 10 alçı lahit de gün yüzüne çıkartıldı. En son bulunan lahit ise 10. yüzyıla tarihleniyor ve bu da mezarlığın yaklaşık 700 yıl boyunca kullanıldığını ortaya koyuyor.
Arkeologlar son birkaç ay içinde 52 metrekareyi kapsayan dört odalı bir alanda toplam 38 gömü ortaya çıkardı. İlk tahminlere göre ev, ortaçağdan kalma Notre-Dame-des-Champs şapelinin bulunduğu yere inşa edilmiş ve bu şapel de bir pagan tapınağının üzerine inşa edilmişti.
Bodrum katında birkaç kaya çıkıntısı bulunmasına rağmen, mezarların çoğu paralel sıralar halinde düzenlenmişti. Roma döneminden kalma cesetler, artık çürümüş olan ahşap muhafazaların içine yüzleri yukarı bakacak şekilde gömülmüştü. Ancak Merovenj mezarlarındaki 10 ceset, yelpaze şeklinde yan yana dizilmiş kendine özgü alçı lahitlere gömülmüştü.
Mezarlıktaki bir lahit, yontulmuş yumuşak bir taş blokla örtülüydü. Zamanla paramparça olmuş olan bu bloğun yüzeyinde Latin haçı şeklinde işaretler oyulduğu görülüyor. Uzmanlar bu tür motiflerin Merovenj mezarlarında ve o döneme ait Hıristiyan ibadethanelerinde yaygın olduğuna dikkat çekiyor.
Açıklamaya göre bölgedeki diğer alanlarda bulunan Merovenj mezarları bazen süslü ve genellikle birkaç kişinin kalıntılarını içeriyor olsa da, Corbeil’de bulunan tabutların çoğu süssüzdü ve her biri tek bir kişinin kalıntılarını içeriyordu.
Bodrumda ortaya çıkartılan iskeletler bir laboratuvarda analiz edilecek ve mezarlığa gömülen bireylerin cinsiyeti ile yaşları belirlenecek. Araştırmalarda bu bireylerin ölüm anındaki sağlık durumları ve genel beslenme şekilleri gibi yaşam koşullarına ilişkin ipuçları da ortaya çıkarılacak.
İlginizi Çekebilir: Mayalar Arasında Tütün Kullanımı Hakkında Beklenmedik Keşif
Paris’teki bu evin bodrumundan çıkan bu mezarlara dair sizin fikirleriniz neler? Yorumlarınızı aşağıda ve Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.
Kaynak: La Vanguardia
Kayıp Rıhtım’ın WhatsApp Kanalını Takip Etmek İçin Tıklayın
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!