in ,

Netflix’in Kleopatra Dizisindeki ‘Ten Rengi’ Tartışmasına Mısır da Dahil Oldu

Netflix’in “Queen Cleopatra” belgeseli tartışmalarına Mısır da dahil oldu ve yetkili isimler kraliçenin açık tenli olduğunu söyledi.

Queen Cleopatra Tartışmalarına Mısır da Katıldı
- Reklam -
- Reklam -

Queen Cleopatra belgeseli tartışmaları her geçen gün büyümeye devam ediyor. Netflix’in Kraliçe Kleopatra’nın hayatına odaklanan yeni dizisine dair gelen eleştirilerin ardından Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı da tartışmalara dahil oldu.

Yapımcıları arasında Will Smith’in eşi Jada Pinkett Smith’in de yer aldığı ve henüz yayınlanmamış olan Queen Cleopatra belgeseli, Netflix’in başını ağrıtmaya devam ediyor. İlk olarak geçen hafta, ünlü kraliçeyi siyah olarak gösterdiği için protesto edilen kanal ve yapımcıları, şimdi de bizzat Mısır yetkililerinin hedefi oldu.

Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı kısa süre önce kadın firavunu siyah olarak tasvir eden Netflix drama-belgeseli üzerine devam eden anlaşmazlığın ortasında, Kleopatra’nın “beyaz tenli ve Helenistik özelliklere” sahip olduğunu belirtti.

- Reklam -

Queen Cleopatra adlı dizinin 10 Mayıs’ta yayın platformunda gösterime girecek. Ünlü Mısır hükümdarı ise aktris Adele James tarafından canlandırılıyor.

Queen Cleopatra Tartışmalarına Mısır da Katıldı

Arkeoloji Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mostafa Waziri, Kleopatra’nın siyah olarak tasvir edilmesinin “Mısır tarihinin tahrif edilmesi ve bariz bir tarihi yanılgı” olduğunu, özellikle de bir belgesel olarak sınıflandırılan yapımda bunun olmaması gerektiğini söyledi. Yetkilinin yorumları, yapımı tarihi çarpıtmakla suçlayan ve şimdiye dek 40 bin kişi tarafından imzalanan çevrimiçi imza kampanyası ile desteklendi.

Mısırlı bir milletvekili, tekrarlanan saldırgan davranışlar ve “aile değerlerine” saldırı nedeniyle parlamentoda alınacak bir kararla dijital yayın devini ülkede tamamen yasaklamaya çağırdı. Tarihi Eserler Bakanlığı yaptığı açıklamada, Kleopatra’nın “beyaz tenli ve Helenistik özelliklere” sahip olduğu konusunda hemfikir olan uzman ve tarihçilerden alıntı yaptı.

Mısır’ın da Katıldığı “Queen Cleopatra” Tartışmalarına Netflix’ten Henüz Bir Cevap Yok

Yetkililer sosyal medyada paylaştıkları ve fotoğrafların da eşlik ettiği bir gönderide “Kraliçe Kleopatra’nın kabartmaları ve heykelleri en iyi kanıtlardır,” dedi.

- Reklam -

Waziri’ye göre Kleopatra’nın siyah olmadığı görüşü ırkçılıktan değil, antik Mısır tarihinde önemli bir figür olan kraliçenin tarihi kayıtlarını koruma arzusundan kaynaklanıyor.

Netflix'in Kleopatra Filmindeki 'Ten Rengi' Tartışmasına Mısır da Dahil Oldu

Kleopatra, Nil kıyısında Batlamyus hanedanını kuran Büyük İskender’in generallerinden Ptolemaios’un soyundan gelen Makedon Lagides hanedanına mensuptu. Şöhretine ve statüsüne rağmen, Kleopatra’nın ten renginin yorumlanması bir tartışma kaynağı olmaya devam ediyor.

Dizinin yönetmenlerinden biri olan Tina Gharvari konuyla ilgili açıklama yapmış olsa da henüz Netflix yetkilileri tarafından konuyla ilgili bir paylaşım yapılmış değil.

Sizce bu tartışmada hangi taraf haklı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Middle East Eye

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

11 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for cankutpotter cankutpotter dedi ki:

    Konuya dair net bir bilgim yok ama Netflix’e bu belgeseli hazırlayan yönetmen kalkıp Mısır’ı ırkçı ilan ederse çok gülerim. Yapacağı şey de büyük ihtimalle bu olacak, Netflix de arkasında durur muhtemelen. Doyamadılar şu politik doğruculuğa.

  2. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    -Ten rengi siyahi olan Hobbit kabilesi var mıydı LOTR evreninde?
    -Ten rengi buğday gibi tarif edilmiş Harfoot adlı bir…
    -Yapışır kardeşim, siyahi yapıyoruz

    yada

    -Cleopatra’nın kökenine ilişkin ne biliyoruz?
    -Tarihi kayıtlar babasının Makedonyalı bir general olduğunu söylüyor.
    -Annesi?
    -Annesine ilişkin kaynak bulunmuyor. Fakat…
    -Yapıştır kardeşim, siyahi yapıyoruz.

    Olay bu noktaya geldi.

  3. Avatar for noronikkirbac noronikkirbac dedi ki:
  4. Avatar for Tobizume Tobizume dedi ki:

    Kleopatra’nın ailesi olan Ptolemaios Hanedanı, Mısır geleneklerini benimsemiş bir Helen hanedanıdır. Bu hanedandan başa geçenler diğer Mısır sülalelerinde olduğu gibi genellikle kardeşleriyle evlenmişlerdir. Bunların Helen görünüşünü kaybetmeleri neredeyse imkansız. Hadi diyelim bir iki tanesi yerel halktan birileriyle evlendi, bunlar en fazla biraz kavruk olurlardı. Netflix’in yaptığı gibi siyahi olmazdı.

    En büyük ırkçılığı Netflix gibi platforlar aracılığıyla SJW topluluğu yapıyor.

  5. Avatar for cankutpotter cankutpotter dedi ki:

    İşin komik tarafı yönetmen çıkıp yaptıklarını bir tür “yorumlama” diyerek savunabiliyor. Daha ne kadar batırabilirler acaba? Her şeyi SJW sosuna bulayıp duyarcı olduktan sonra daha çok tepki yerler.
    Gelecek ay Disney de SJW ile sosladığı Küçük Deniz kızını servis edecek. Amerikan eğlence sektörü iflas mı etse acaba?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

6 cevap daha var.

Haunted Mansion Yaş Sınırı

Disney’in Perili Köşk Filmi “Haunted Mansion” 13 Yaş Sınırıyla Vizyona Girecek

The Flash 2 Gelebilir: Yönetmeden İlk Açıklama

The Flash 2 Gerçek Olabilir: Filmin Yönetmeninden Umutlandıran Açıkama