in ,

“Dark City”nin Yönetmeni, ‘Robot’ Kelimesini Bilimkurguya Kazandıran Karel Çapek’in “R.U.R.” Eserini Uyarlıyor

“R.U.R.” film uyarlaması ile yönetmen Alex Proyas yıllar sonra bilimkurgu sinemasına geri dönüyor. Çek yazar Karel Çapek’in Rossum’un Uluslararası Robotları eseri beyaz perdeye geliyor.

R.U.R. Film Uyarlamasi Alex Proyas
- Reklam -
- Reklam -

R.U.R. film uyarlaması için çalışmalar başladı. Mallory Jansen ve Anthony LaPaglia’nın başrollerini paylaşacağı yapım, Alex Proyas imzasıyla beyaz perdeye konuk olacak.

Çekya ve Avrupa edebiyatının önemli klasikleri arasında yer alan R.U.R. (Rossum’un Uluslararası Robotları) oyunu, ilk defa 1921 yılında Prag’da sahnelendi. Isaac Asimov gibi yazarları etkileyen, “robot” kelimesini literatüre sokan Çapek’in bu eseri daha önce birçok farklı formata adapte edilmişti.

Şimdi ise bu kült oyunun yeni uyarlaması bilimkurgu sinemasının öne çıkan yönetmenlerinden Alex Proyas tarafından geliştirilecek. Dark City, Knowing ve I, Robot gibi bilimkurgu yapımlarının yanı sıra Brandon Lee’li The Crow filmiyle de tanınan Proyas; son uzun metrajını 2016 yılında Gods of Egypt ile gerçekleştirmişti.

- Reklam -

R.U.R. Film Uyarlama - Alex Proyas - Capek

R.U.R. Filmi Sonbaharda Çekim Aşamasına Geçecek

Oyuncu kadrosunda Mallory Jansen, Anthony LaPaglia ve Lindsay Ferris’in yer alacağı R.U.R. filminin çekimlerine bu sonbaharda Avustralya’nın Sidney kentinde başlanacak.

Mallory Jansen, robotları insan efendilerinden kurtarmak için Rossum’un Evrensel Robotları’nın adadaki fabrikasını ziyaret eden Helena karakterini canlandıracak.

Avustralyalı aktör Jansen en çok Galavant, Agents of S.H.I.E.L.D. ve The Big Leap dizilerindeki rolleriyle tanınıyor.

R.U.R. Film Uyarlaması

Anthony LaPaglia Without a Trace, Frasier ve Empire Records’taki rolleri sayesinde adından söz ettirmişti Ferris ise daha önce Proyas’ın Gods of Egypt filminde rol almış ve Ash vs. Evil Dead’de oynamıştı.

Yönetmen Proyas filme dair şu ifadeleri kullanıyor:

“Karel Çapek’in oyunu, insanın teknolojiyi kötüye kullanmasıyla ilgili ve bu durum günümüzde daha da etkili, dolayısıyla bu hikâyeyi bugün izleyicilerle buluşturmaktan heyecan duyuyorum.”

- Reklam -

“R.U.R” Oyunu Ne Hakkında?

Çek yazar Çapek tarafından 1920 yılında kaleme alınan R.U.R., çılgın bilim insanı Rossum tarafından yaratılan robotlar ile değişen dünya düzenini konu alıyor. İnsanlık Birliği’nin lideri Helena Glory, robotları kapitalist baskıdan kurtarmaya çalışıyor. Ancak bunun yerine kendisini robotik bir ayaklanmayı körüklerken buluyor.

R.U.R.

Büyük bir başarı kazanan oyun sahnelendikten birkaç yıl sonra 30 dile tercüme edildi. Çapek, Çekçede “zorla çalıştırma” anlamına gelen “robota” kelimesinden türettiği “robot” sözcüğünü oyunda kullandı ve kararla birlikte tarihe geçmiş oldu. Yapay zekâyı konu alan sonraki pek çok yapım bu oyuna saygı duruşunda bulundu.

R.U.R.’u yazan ve yöneten Proyas, aynı zamanda Morris Ruskin, Adam Krentzman, Steven Matusko ve Brett Thornquest ile birlikte filmin yapımcılığını da üstlenecek. The Hideaway Entertainment’tan Matthew Rhodes, Rohit Khanna ve Icon Film’den Alasdair King de filmin yürütücü yapımcıları arasında bulunacak.

Şu anda ön hazırlık aşamasında olan R.U.R.’un prodüksiyon süreci 21 Ekim 2024 tarihinde başlayacak. Film için henüz bir vizyon tarihi belirlenmiş değil.

İlginizi çekebilir: R.U.R. – Rossum’un Evrensel Robotları Kitap İncelemesi

Siz Alex Proyas’ın R.U.R. ile bilimkurgu sinemasına geri dönüşü hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Collider

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Özellikle Dark City şahane bir filmdi. Proyas’ın elinden çıkma bir bilimkurgu filmi izlemeyi özlemiştik.

  1. Alex Proyas iyi bir yönetmen genellikle başarılı filmlere imza atıyor Bu film de günümüzde geçerli bir konuyu ele alması açısından ilginç bir film olacak gibi…

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4.000 Yıllık Babil Tabletlerindeki Alametler Çözüldü

Ölümcül Alametlerden Bahseden 4.000 Yıllık Babil Tabletleri Deşifre Edildi: “Bir Kral Ölecek…”

Beynin Gece Hayatı: Guy Leschziner

Uykunun Saklı Dünyasını Ele Alan Guy Leschziner İmzalı “Beynin Gece Hayatı” Kitabı Raflarda