Çağdaş Türk ressam Arzu Taşçıoğlu’nun kişisel sergisi Raşomon, Japon edebiyatının klasiklerinden Ryunosuke Akutagava’nın aynı adlı eserinden ilhamla oluşturulan eserleri sanatseverlerle buluşturuyor.
Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılına özel sanatı kültürler arası bir köprüye dönüştüren bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Türkiye’den Japonya’ya Açılan Kapı: Raşomon başlığını taşıyan ve Japonya’nın kültürel mirasını sanat aracılığıyla keşfetmeyi amaçlayan sergi, siyah mürekkep ile hayat bulan çizimlerde Japon sanatıyla buluşan bir anlatım sunuyor.
Raşomon Sergisi Ne Zaman Başlıyor?
Sergide Taşçıoğlu’nun çizimleri Akutagava’nın Raşomon öyküsünün derinliklerini yansıtan ve insanı ahlaki bir yol ayrımına sürükleyen bir simge olan antik Raşomon Kapısı’nı çağrıştırıyor. Kapı yalnızca Akira Kurosawa‘nın ünlü filmine adını vermekle kalmayıp, ekonomik çöküş ve ahlaki çöküntünün sembolü olarak karşımıza çıkıyor. Prof. Dr. Ali Volkan Erdemir’in Türkçeye kazandırdığı Raşomon çevirisinden bölümler de Arzu Taşçıoğlu’nun resimlerine eşlik ediyor.
Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde yer alacak serginin açılışı 2 Kasım 2024 Cumartesi günü saat 17.00’de olacak ve 15 Kasım 2024 Cuma gününe kadar devam edecek.
Arzu Taşçıoğlu Kimdir?
Arzu Taşçıoğlu farklı disiplinlerde çalışmalar üreten ve hem Türkiye’de hem uluslararası arenada tanınan bir sanatçı. Resim, müzik ve edebiyatı buluşturan sanatıyla, toplumsal meseleler ve bireyin içsel çatışmalarına odaklanıyor. Çalışmalarında siyah beyaz mürekkep ile yüksek kontrast kullanarak ışık-karanlık, iyi-kötü gibi karşıtlıkları ele alıyor. Taşçıoğlu’nun eserlerinde toplumsal baskı ve travmalara karşı değişen insan figürleri, sıradan insanların derinlemesine işlenmiş duyguları dikkat çekiyor.
Aynı zamanda çevirmen kimliğine de sahip olan Taşçıoğlu, özellikle Dune serisinin çevirisiyle bilimkurgu okurları arasında adından söz ettirdi. Daha önce Asklepios ve Turkish Book Review dergilerinin yayın yönetmenliğini yaptı, çizim ve fotoğrafları birçok dergide yayımlandı. İlk kişisel sergisi Suret, Sima, Faça ile başlayan sanat kariyerinde, geniş katılımlı Ejderha sergisinin küratörlüğünü üstlendi ve uluslararası projelere imza attı.
Bu tarz sergilere katılmayı seviyor musunuz? Yeni etkinlikle ilgili düşüncelerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!