in ,

RTÜK, Prime Video Sonrası Netflix, MUBI ve BluTV’ye de Ceza ve İdari Yaptırım Uyguladı

RTÜK, Netflix, MUBI ve BluTV’ye idari yaptırım uyguladı. Netflix’teki “Sosis Partisi” filmi ve BluTV ile MUBI’deki “Climax” kurulun yeni hedefleriydi.

RTÜK, Netflix, MUBI ve BluTV'ye Ceza Yağdırdı
- Reklam -
- Reklam -

RTÜK, internet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık platformlarını yakından takip etmeye devam ediyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, son haftalık olağan toplantısında abonelik sistemiyle yayın yapan seç-izle platformlarına dair hazırlanan izleme raporlarını detaylı bir şekilde inceledi. İnceleme sonucunda dijital yayın platformları Netflix, MUBI ve BluTV’ye yönelik önemli kararlar alındı.

Önceki hafta Prime Video Türkiye’ye uygulanan yaptırımın ardından, RTÜK’ün radarına bu kez Netflix takıldı. Geçen günlerde animasyon türündeki Sosis Partisi: Gıdatopya (Sausage Party: Foodtopia) dizisinin, “toplumun genel ahlaki değerlerine zarar verdiği” iddiasıyla Prime Video’dan kaldırılmasına karar verilmişti. Kurul, bahsi geçen diziyle aynı evreni paylaşan 2016 tarihli Sosis Partisi (Sausage Party) yapımının Netflix’te yer aldığını tespit etti ve aynı yaptırımı bu platforma da uyguladı.

RTÜK’ün gerekçesi, filmin 6112 sayılı kanunda yer alan “Yayın hizmetleri, toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” hükmüne aykırılık teşkil etmesi olarak açıklandı.

- Reklam -

Sosis Partisi 2016

Toplantıda ele alınan bir diğer yapım ise yönetmenliğini Gaspar Noé’nın üstlendiği Fransa ve Belçika ortak yapımı Climax filmi oldu. 2018’de vizyona giren ve dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan yapım, Türkiye’de de gösterime girmiş ve 40 binden fazla biletli seyirci tarafından izlenmişti.

Dijitalde MUBI ve BluTV’de yayınlanan Climax, içerdiği bazı sahneler nedeniyle RTÜK’ün dikkatini çekti. Kurul, filmde “şiddet ve cinselliğin açık bir şekilde tasvir edildiğini, cinsel içeriğin ensest ve eşcinsellik boyutlarıyla işlendiğini” öne sürdü. Ayrıca filmde “sigara, alkol, uyuşturucu ve LSD kullanımı, argo dil ve müstehcenlik gibi unsurların yapımın her sahnesinde ön plana çıkarıldığı” belirtildi.

RTÜK, MUBI ve BluTV’ye En Üst Sınırdan Ceza Verdi

Kurul, Climax filminin genel ahlak ve aile yapısının korunması ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirmesinde bulundu. Bu değerlendirme sonucunda hem MUBI hem de BluTV’ye en üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına ve filmin her iki platformun da kataloğundan çıkarılmasına karar verildi.

- Reklam -

Climax RTÜK Ceza

Kurulun aldığı yeni kararlar, Türkiye’de faaliyet gösteren dijital yayın platformlarının içerik politikalarını ve denetim mekanizmalarını yeniden gözden geçirmeye zorluyor. Öte yandan RTÜK 2019’da yürürlüğe giren Radyo, Televizyon Ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik ile yaklaşık 5 yıldır bu tarz hamlelerde bulunuyor. 2020 yılında Netflix yapımı Aşk 101 ile başlayan ve BluTV’de gösterilen Çıplak ile devam eden bu kısıtlamalar, her geçen gün şiddetini artırarak kendisine yeni alanlar buluyor.

RTÜK’ün dijital yayın platformlarına yönelik yaptırımlarını siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: AA

Ayşe Yılmaz

Ankara doğumlu, Antalya'da yaşıyor. Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun. Hayalleri arasında iyi bir İngilizce öğretmeni olmak veya çevirmenlik yapmak var. İngilizce dışında Almanca da bilmekte. Boş zamanlarında kitap okumayı, yürüyüş yapmayı ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi sever.

8 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Şu sosis partisini merak ettirdi iyice rtük bey. Bir ara filmini izlemem lazım.

  2. Avatar for Jaehaerys Jaehaerys dedi ki:

    Ä°lk cümleden ne kadar mantıksız bir hareket olduğunu ortaya koymuşsunuz tebrik ederim.

  3. Avatar for Orhan_Kolibandi Orhan_Kolibandi dedi ki:

    Radyo Televizyon üst kurulu nasıl İnternet’e yaptırım uygulayabiliyor anlamıyorum. Btk’nin yapabileceği bir şey değil mi?

  4. Avatar for Askeladd Askeladd dedi ki:

    Banana Republic’te sıradan bir gün.

  5. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    Ne yayinlamalarini bekliyorlar?

  1. Yani artık buna ne denebilir bilmiyorum… Kendi isteğimle bizzat para vererek izlediğim ve buna rağmen kimsenin bana zorla dayatmadan izlediğim yapımlar bunlar. Sanki kanal d veya atv de o saatte başka içerik i̇zleyemezmişsin gibi davranıyorlar. Toplumun ahlakını bozan şeyleri görmek istiyorlarsa gündemdeki haberlere ve aynaya baksınlar önce.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gabon'da 2,1 Milyar Yıllık Gelişmiş Yaşam Fosili Bulundu

Dünya’daki Karmaşık Yaşam Formu Tahminlerden Eski Olabilir: 2,1 Milyar Yıllık Fosil Bulundu

Squid Game 2. Sezon Yayın Tarihi

“Squid Game” 2. Sezon Yayın Tarihi Belli Oldu: Güney Kore Yapımı Netflix Dizisi, 3. Sezonuyla Final Yapacak