İstanbul’un simge yapılarından biri olan ve 1452 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Rumeli Hisarı, tarihi bir keşfe sahne oldu. İBB Miras ekiplerinin 2021 yılından bu yana yürüttüğü restorasyon çalışmaları sırasında, hisarın sahil kısmında yer alan Çavdarlı Halil Paşa Kulesi’nin hemen yanında başlayan ve dikine şekilde devam eden 125 metre uzunluğunda bir yer altı geçidi bulundu.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İstanbul’un fethinin 571’inci yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta bulunan tünelin Bizans veya Osmanlı dönemine ait olabileceğini belirtti ve şunları söyledi:
“Oldukça önemli bir buluntu çünkü orta çağ yapısı olarak kabul edilmesi gereken bir yapı. İstanbul’un fethiyle bir sene sonra orta çağ kapanacaktı.”
Polat, tünelin arkeolojik ve bilimsel çalışmaların ardından restorasyonun bitmesiyle ziyaretçilere açılacağını duyurdu.
Rumeli Hisarı’nın Altındaki Geçit, Orta Çağ’a Işık Tutan Bir Buluntu
Yetkililer bulunan tünelin yalnızca fiziksel tarihini değil, aynı zamanda sosyal ve askeri tarihini de anlamaya yönelik bir tetikleme olduğunu vurguladı:
“Restorasyon sırasında karşılaştığımız şu an dikine bir kesitte 125 metre olduğunu bildiğimiz fakat içeride başka kanallar ve kollarla ayrıldığını tahmin ettiğimiz bir yer altı geçidinin buluntularını görmüş oluyorsunuz.”
Tünelin bazı bölümlerinin yüksekliği 4.5 metreye kadar ulaşıyor. Ayrıca sonrasında arkeometre yöntemiyle yapılan analizlerin tünelin yapım tekniği ve malzeme kullanımı hakkında daha fazla bilgi sağlayacağı belirtiliyor.
Tünelin yapım amacının askeri stratejiler açısından önemli ipuçları sunduğunu belirten Mahir Polat, Rumeli Hisarı’ndaki bu tünele benzer 6 geçit daha olabileceğini ve bu bölgedeki yoğun yer altı geçiş noktalarının bilimsel olarak ilk kez bu restorasyon çalışmasıyla ortaya konduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Fatih Sultan Mehmet’in burada üç paşasına yapımını emrettiği ve İstanbul’un fethinin aslında nişanesi olan bu yapının askeri teknikler açısından da bazı ihtiyaçları gördüğü anlaşılıyor.”
1920 ve 1930’lu yıllarda yapılan genişletme çalışmaları sırasında bu tür geçitlerin alt görüntülerinin ortaya çıktığı tarihi fotoğrafların mevcut olduğunu söyleyen Polat, “Biz ilk defa bu bölgede yoğun yer altı geçiş noktalarının olduğunu bilimsel olarak bir restorasyon çalışmasını da ortaya koymuş bulunuyoruz” dedi. Söz konusu bulgu, bölgenin tarihi dokusunu ve stratejik önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Geçmişten Günümüze Bir Köprü: 6 Tünel Daha Olabilir
Polat, tünelin keşfedilme tarihinin de önemli bir sembolik anlam taşıdığını belirterek, restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra tünelin ziyaretçilere açılacağını ve bu tarihi yapının herkes tarafından görülebileceğini müjdeledi.
“Geçidin fethin 571’inci yıl dönümü gününde bulunduğunu da belirtmek isterim. İlginç bir şekilde tam o gün ortaya çıkmış bir keşiften bahsediyoruz. İstanbul ve dünya tarihi için hayırlı uğurlu olsun. Çok özel bir keşif olduğunu biliyoruz, hissediyoruz.”
Aynı zamanda bölgedeki olası diğer geçitlerin yerlerinin tespiti ve kazı çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi. Tarihi bir keşfin heyecanı İstanbul’u sarmışken, uzmanlar bu gizli geçitlerin geçmişe dair daha nice sır perdesi aralayacağı konusunda umutlu.
Rumeli Hisarı’nın altındaki bulunan tünel, İstanbul’un tarihi zenginliklerini bir kez daha ortaya çıkarıyor. 1452 yılında Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı hisarın altında yer alan ve Orta Çağ’a ışık tutan yapı, İstanbul’un fethi sırasında kullanılmış olabilecek askeri ve stratejik geçitlerden biri olarak görülüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İstanbul’daki Polieuktos Kazısı’nda Yerin Yalnızca 2 Metre Altından 1.500 Yıllık Heykeller Çıktı
Yeni geçit keşfi hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.
Kaynak: İBB Basın Danışmanlığı
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!