in ,

Öğrenciler, Ses Dalgalarıyla Sabun Köpüğünü 84 Dakika Havada Tutarak Rekor Kırdı

Sabun köpüğü, ses dalgalarıyla 84 dakika havada tutuldu. Öğrenciler, akustik levitasyon yöntemiyle önceki dünya rekorunu bir saatten fazla aşmayı başardı.

Sabun Köpüğü Deneyi
- Reklam -
- Reklam -

Sabun köpüğü, İngiltere’deki Exeter Üniversitesi öğrencileri tarafından 84 dakika boyunca havada tutuldu ve dünya rekoru kırıldı. Boden Duffy ve Joe Nightingale, ses dalgalarıyla nesneleri havada askıda tutmaya yarayan akustik levitasyon yöntemiyle bu süreyi elde etti. Bu başarı, önceki rekoru bir saatten fazla süreyle aşarak yeni bir dünya rekoru olarak kaydedildi.

Araştırmacılar, ses dalgalarının nesneleri havada askıda tutma ve yönlendirme yeteneğini kullanarak sabun ve sudan oluşan küçük bir damlacığı havaya kaldırdı. Daha sonra bu damlacık şekillendirilerek bir sabun köpüğüne dönüştürüldü.

Bu yöntemle oluşturulan köpük, 1 saat 24 dakika boyunca havada kaldı. Önceki rekor, 2023 yılında Çin’in Xi’an kentindeki Kuzeybatı Politeknik Üniversitesi araştırmacıları Ji Xiaoliang ve Zang Duyang tarafından 23 dakika 36 saniye ile kırılmıştı.

- Reklam -

Sabun Köpüğü Rekoru Bir Final Projesi Kapsamında Geldi

Boden Duffy ve Joe Nightingale, final proje çalışmaları kapsamında akustik levitasyon altındaki sabun köpüklerinin salınım hareketlerini incelemeye odaklandı.

Joe Nightingale, araştırmanın çıkış noktasını şu şekilde açıkladı:

“Akustik levitatör, genellikle sıvı damlacıkları üzerinde yapılan çalışmalar için kullanılıyor, ancak oluşturabileceği köpükler pek incelenmemişti. Önceki araştırmalardan yola çıkarak, bu deneyleri köpükler üzerinde tekrarlamayı ve yeni sonuçlar elde etmeyi hedefledik.”

Sabun Köpüğü Deney

Boden Duffy, sürecin nasıl ilerlediğini şöyle aktardı:

“Bir kez köpüğü oluşturduktan sonra her şey kendiliğinden gelişti. Asıl zor olan kısmı, deney düzeneklerini kurmaktı.”

Mikroçip Üretiminde Önemli Yer Tutabilir

Uzun ömürlü köpükler oluşturmak başlı başına devrim niteliğinde bir buluş olmasa da, bu çalışma akustik levitasyon teknolojisinin çok yönlü kullanım alanlarını ortaya koyuyor.

- Reklam -

Sabun Köpüğü Rekor

Dr. Chris Brunt, teknolojinin önemine şu sözlerle dikkat çekti:

“Akustik levitatörler, mikroçip üretimi gibi endüstriyel süreçlerden bilimsel araştırmalara kadar birçok alanda kullanılıyor. Küçük böcekler, hücreler ve sıvı damlacıkları mikroskop altında havada askıda tutularak gözlemlenebiliyor.”

84 dakika boyunca havada kalan sabun köpüğü, deney sırasında bir grup kişi tarafından izlendi ve görüntülendi. Kayıtlar, resmi doğrulama için Guinness Dünya Rekorları’na gönderildi.

YouTube video

İlginizi Çekebilir: Arnavutluk’ta Dünyanın En Büyük Yeraltı Termal Gölü Keşfedildi

Siz bu deney hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni bilimsel gelişmeler için bizleri Google News ve WhatsApp’tan takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Londra Antik Roma Bazilikası

Londra’da 2.000 Yıllık Roma Bazilikası Keşfedildi

The Monkey Filmi Sinema ve Kiliseler

Stephen King Uyarlaması The Monkey, Kiliselerde ve Sinemalarda Aynı Anda Gösterilecek İlk Film Olacak