Bilim insanları Samanyolu Galaksisi dışında yer alan bir yıldızı ilk kez yakın çekimle görüntüledi. Kozmik devin detaylı görüntüsü, yıldızın çevresindeki yoğun gaz ve tozdan oluşan bir ‘koza’yı da ortaya çıkardı.
Avrupa Güney Gözlemevi’nin Çok Büyük Teleskop’u (VLTI) sayesinde gerçekleştirilen tarihi gözlem, Samanyolu’nun komşu galaksisi Büyük Macellan Bulutu’nda bulunan WOH G64 adlı yıldızı hedef aldı. Yaklaşık 160.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan dev yıldız, Güneş’in çapının yaklaşık 2.000 katı büyüklüğünde.
Şili’deki Andrés Bello Ulusal Üniversitesi’nden astrofizikçi Dr. Keiichi Ohnaka liderliğindeki araştırma ekibi, yıldızın etrafında yumurta şeklinde bir koza keşfetti. Araştırmacılar koza nedeniyle yıldızın süpernova patlaması öncesi son evrelerinde olabileceğine işaret ediyor.
Samanyolu Ötesinde Bir Yıldızın Son Dansı
Araştırma ekibinden Dr. Jacco van Loon, normal teleskoplarla bu kadar detaylı bir gözlem yapmanın mümkün olmadığını belirtiyor. Elde edilen görüntüler yıldızın dramatik bir geçiş döneminde olduğunu gösteriyor. Son on yıl içinde dış katmanını püskürten yıldız, şimdi gaz ve tozdan oluşan yumurta şeklindeki bir kozayla çevrilmiş hâlde.
Yıldızın parlaklığındaki azalma ve son yıllarda gözlemlenen değişimler bilim insanlarının da dikkatini çekmiş durumda. Dr. Gerd Weigelt son 10 yılda yıldızda önemli değişiklikler gözlemlediklerini ve bu durumun bir yıldızın yaşamını gerçek zamanlı izleme fırsatı sunduğunu belirtiyor.
Süpernova öncesi bu tür değişimler astronomlar için oldukça değerli veriler sunuyor. Çünkü bir süpernova patlaması, Güneş’in 10 milyar yıllık yaşamı boyunca yaydığı enerjiye eşdeğer bir enerji açığa çıkarıyor. Ancak WOH G64’un ne zaman patlayacağı kesin olarak bilinmiyor. Astronomlar için “yakın gelecek” kavramı on binlerce yılı kapsayabilirken, milyarlarca yıl yaşayan yıldızlar için bu süre oldukça kısa sayılıyor.
İlginizi Çekebilir: James Webb Uzay Teleskobu İlk Süpernovasını Yakaladı
Bilim İnsanları Yıldızı İzlemeye Devam Edecek
Araştırma ekibi yıldızın etrafındaki kozanın uzamış şeklinin ya yıldızın kendi etrafındaki dönüşünden ya da henüz keşfedilmemiş bir yoldaş yıldızın etkisinden kaynaklanabileceğini düşünüyor. TMT Uluslararası Gözlemevi direktörü ve süpernova uzmanı Dr. Robert Kirshner, “Bu yıldız patlamaya hazırlanırken tam bir karmaşa içinde!” yorumunu yapıyor.
Tarihi gözlem Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanan bir makalede detaylı olarak anlatıldı. Bilim insanları WOH G64’un durumunun yakından takip edilmeye devem edeceğini ve gelecekte daha fazla sürprizle karşılaşabileceklerini belirtiyorlar.
Hemen aşağıda yer alan videoda, yıldızın konumunu görebilirsiniz:
Yeni gözlemlerle ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Kaynak: The Guardian
Sauron’a benziyor görüntüsü.