Evrenin ilk milyar yılına ait olduğu belirlenen ve Samanyolu’yla neredeyse tıpatıp aynı yapıya sahip bir galaksi keşfedildi. James Webb Uzay Teleskobu’nun yakaladığı çarpıcı görüntü, galaksilerin düşündüğümüzden çok daha erken dönemde bugünkü olgun yapılarına kavuşmuş olabileceğini gösteriyor. Bilim insanları, “cosmic dawn” yani kozmik şafak olarak anılan bu dönemde böyle bir galaksinin varlığını beklemiyordu.
Evrendeki galaksilerin oluşumu hakkındaki bildiklerimizi kökten keşif, Büyük Patlama’dan sadece 2,6 milyar yıl sonra oluşmuş, ve merkezi çubuğa sahip devasa bir sarmal galaksi. PANORAMIC araştırma ekibi tarafından keşfedilen ve Çin mitolojisinde “Meşale Ejderhası” anlamına gelen Zhúlóng adı verilen galaksi, evrenin erken dönemlerinde karmaşık yapıların beklenenden çok daha hızlı oluşabileceğini gösteriyor.
Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden astronom Shuo Huang, “En şaşırtıcı şey yerel galaksilerle olan benzerliği” açıklamasını yaptı ve devam etti:
“ALMA gözlemlerini J0107a’nın merkezi çubuğunun gazı içeri yönlendirerek merkezdeki yıldız patlamasını beslediğini görmek için önerdik, ancak gaz dağılımının ve hareketinin günümüz galaksilerine bu kadar benzeyeceğini beklemiyorduk. Bu, galaksi yapısının düşündüğümüzden daha hızlı oluştuğu anlamına geliyor.”
Galaksi, 450 milyar Güneş kütlesine eşdeğer yıldıza sahip ve yılda yaklaşık 500 Güneş kütlesi hızında yıldız oluşumu gerçekleştiriyor. Merkezi çubuk yapısı, gazı galaksinin merkezine yılda yaklaşık 600 Güneş kütlesi hızında yönlendiriyor – bu oran, Samanyolu da dahil olmak üzere çevremizdeki galaksilerde görülenden 10 ila 100 kat daha hızlı.
Dr. Mengyuan Xiao ve Cenevre Üniversitesi’ndeki ekibi, “Zhúlóng, olgun galaksilerin Büyük Patlama’dan sonraki ilk milyar yıl içinde, daha önce düşünülenden çok daha erken oluştuğunu ortaya koyuyor” açıklamasını yaptı.
Samanyolu’nun Kadim İkizi Nasıl Oluştu?
Araştırmacılar Zhúlóng’un bu kadar hızlı gelişmesinin nedeninin, kozmik ağdan doğrudan gaz alımı olabileceğini düşünüyor. 62.000 ışık yılı çapındaki galaksi, klasik durağan bir merkezi şişkinlik, yıldız oluşturan bir disk ve görkemli tasarım spiral kolları gibi olgun galaksilerde görülen tüm özelliklere sahip.
Galaksinin merkezi kara deliğinin aktif olmaması ve yıldız oluşum hızının yılda 20 ila 155 Güneş kütlesi arasında olması, Zhúlóng’un yüksek aktiviteli bir yıldız oluşturma fazından daha olgun, kararlı bir duruma geçtiğini gösteriyor.
Evrenin Erken Dönem Sırları Çözülüyor
Detayları Nature dergisinde yayımlanan keşif, Samanyolu gibi galaksilerin oluşum sürecini yeniden değerlendirmesi gerektiğini gösteriyor. Daha önce spiral galaksilerin gelişiminin yavaş bir süreç olduğu ve bu yapıların çoğunlukla kozmik tarihin ilk milyar yılından sonra oluştuğu düşünülüyordu. Ancak Zhúlóng’un varlığı, galaksi oluşumundan sorumlu süreçlerin çok daha hızlı gerçekleşmiş olabileceğini gösteriyor.
“Kozmik ağdan gelen gaz akışının galaksiye nasıl ulaştığı ve bir disk oluşturmak için nasıl yerleştiği, gözlemsel astronomide açık bir soru,” diyen Huang, gelecek gözlemlerin bu şaşırtıcı bulmacaları çözmeye yardımcı olacağını umduklarını belirtti.
İlginizi Çekebilir: Dev Galaksilerin Nasıl Oluştuğu Gizemi Nihayet Çözülüyor
Samanyolu’na benzeyen yeni galaksi hakkındaki fikirlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Kaynak: Science Alert
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!