in ,

Türkiye’den Kaçırılan Septimius Severus Heykeli Yıllar Sonra Ait Olduğu Topraklarda

Septimius Severus heykel başı, 60 yıl sonra Danimarka’dan Türkiye’ye iade ediliyor. Tarihi eser, Boubon Antik Kenti’nden yurtdışına kaçırılmıştı.

Septimius Severus Heykel Başı Danimarka - Türkiye İade
- Reklam -
- Reklam -

Septimius Severus heykel başı, yaklaşık 60 yıl önce Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nden Danimarka’ya kaçırılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çabalarıyla beraber tarihi eser ait olduğu topraklara geri kazandırıldı.

Helenistik Dönem’den Roma Çağı’na uzanan zengin bir tarihe sahip olan Boubon Antik Kenti, Burdur’un Gölhisar’a bağlı İbecik köyünde yer alıyor. Tiyatro, tapınak, agora ve şehir surları gibi yapılarıyla antik dönemin önemli merkezlerinden biri olan kent, günümüzde tarihi eserleriyle ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Yaklaşık 60 yıl önce Boubon Antik Kenti’nden Danimarka’ya kaçırılan Roma İmparatoru Septimius Severus’u tasvir eden heykel başı, ait olduğu topraklara geri dönüyor.

- Reklam -

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medya platformu X (eski Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, Septimius Severus’un heykel başının Türkiye’ye iadesinin sağlandığını duyurdu.

Roma İmparatoru Septimius Severus’un Heykel Başı İade Ediyor

Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Bakanlığımızın yoğun çalışmaları ve diplomatik girişimleri sonucunda, Burdur Boubon Antik Kenti’nden yaklaşık 60 yıl önce kaçırılan Septimius Severus’a ait heykel başı ile Pisidia Bölgesi’ne ait Düver pişmiş toprak levhaları, ait olduğu topraklara, ülkemize dönüyor.”

Septimius Severus Heykel Başı Danimarka - Türkiye İadesi

Septimius Severus’un heykelinin gövdesi ise daha önce ABD’ye kaçırılmış ve yine iadesi sağlanmıştı. Bakan Ersoy, bu durumu şu sözlerle özetledi:

“Yani iki parça halinde ülkemizden kaçırılan Septimis Severus heykeli uzun bir aranın ardından yeniden tek parça olacak.”

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, iadesi sağlanan son eserle birlikte 2018 yılından bu yana Türkiye’ye geri getirilen eser sayısının 7.898’e ulaştığını belirtti. Kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için önemli bir adım attıklarını ifade eden Bakan Ersoy, bu süreçte Türkiye’nin Danimarka Büyükelçiliği dahil olmak üzere Danimarka NY Carlsberg Glyptotek Müzesi ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekibine katkılarından dolayı teşekkür etti.

Yasa Dışı Kazılarla Yurt Dışına Kaçırılmıştı

MS 193-211 yılları arasında iktidarda olan Roma İmparatoru Septimius Severus’a ait bronz heykel başı, 1960’larda Boubon Antik Kenti’nde yapılan yasadışı kazılar sonucu yurt dışına çıkarılmıştı. 1970’lerde Türk bilim insanı Prof. Dr. Jale İnan’ın çalışmaları, eserin kökenini belirlemede ve iade sürecinde önemli bir rol oynadı. Kopenhag Türkiye Büyükelçiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sağladığı belgelerle Glyptotek Müzesi, etik değerlere dayanarak eserin Türkiye’ye iadesine karar verdi. Müze müdürü, bu adımı müzecilik ilkeleri açısından önemli bulduğunu belirtti.

- Reklam -

Septimius Severus Heykel Başı Danimarka - Türkiye

Heykel başı, Roma sanatının detaylara verdiği önemi ve liderlik sembollerini yansıtan değerli eserlerden biri olarak öne çıkıyor.

Septimius Severus heykel başı, kısa süre içinde gövdesine kavuşacak ve Türkiye’de sergilenmeye başlanacak.

Boubon Antik Kenti’nden Başka Eserler de Yağmalandı

Boubon Antik Kenti’nden kaçırılan eserlerin sadece Avrupa’ya değil, ABD’ye de taşındığı biliniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Manhattan Bölge Savcılığı ile iş birliği yaparak bugüne dek Lucius Verus, Septimius Severus, Genç İmparator, Giyimli Kadın heykelleri, İmparator Caracalla’ya ait iki büst ve bir bronz kadın büstü gibi önemli eserlerin iadesini sağlamıştı.

Danimarka’dan dönen son eser, Boubon Antik Kenti’nin kültürel mirasını bütünleştirme yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İlginizi Çekebilir: Roma İmparatoru Verus’un Heykeli Türkiye’ye Geri Döndü

Türkiye’ye ait kültür varlıklarının iadesi üzerine yürütülen çalışmaları siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: DHA


Kayıp Rıhtım’ın WhatsApp Kanalını Takip Etmek İçin Tıklayın

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for W4YNE W4YNE dedi ki:

    Darısı nice kaçırılan eserin başına.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

52. Uluslararası Emmy Ödülleri Kazananları Açıklandı

Haluk Bilginer Adaylar Arasındaydı: 52. Uluslararası Emmy Ödülleri Kazananları Açıklandı

Dexter'ın Öncesini Konu Alan Diziden Yeni Fragman

Dexter’ın Öncesini Konu Alan Diziden Yeni Fragman