Anne de Marcken’ın ödüllü distopik kurgu romanı Sonsuza Dek Sürüyor, Derken Bitiyor Metis Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı.
Yazarlığın yanı sıra yayıncı, editör ve disiplinlerarası sanatçı kimlikleriyle tanınan Amerikalı yazar Anne de Marcken son kitabı Sonsuza Dek Sürüyor, Derken Bitiyor ile Türkçeye adım atıyor.
İlki 2022 yılında düzenlenen ve dünyaca ünlü bilimkurgu yazarı Ursula K. Le Guin’in anısına düzenlenen Ursula K. Le Guin Kurgu Ödülü’nü kazanan Anne de Marcken bu ödüllü romanında, kimlik, bellek ve varoluş temalarını şiirsel bir anlatımla işleyerek okuru hem düşünsel hem duygusal bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor.
Anne de Marcken’ın orijinal adı It Lasts Forever and Then It’s Over olan ve kendi dilinde ilk defa 2024 yılında yayımlanan Sonsuza Dek Sürüyor, Derken Bitiyor kitabı; biçimsel yeniliği, lirik dili ve sarsıcı atmosferiyle çağdaş distopya edebiyatına yeni bir katkı sunuyor.
Ursula K. Le Guin Kurgu Ödülü’nün yanı sıra 2022 Roman Ödülü’nü (The Novel Prize) ve 2025 Pasifik Kuzeybatı Kitap Ödülü’nü alan eser anadilinde yayımlandıktan yaklaşık bir yıl sonra Türkçeye de kazandırılmış oldu.
Sonsuza Dek Sürüyor, Derken Bitiyor – Anne de Marcken | Arka Kapak Tanıtımı
“Belki de şimdiki benle o zamanki ben arasındaki temel fark korkuya tahammülüm. Sanırım bunun acıyı soyutlamakla ilgisi var. Fiziksel acı. Duygusal acı. Başkalarının acısı. Benim acım. İrkilme duygusu hâlâ var. Sanırım acının kendisi de orada bir yerlerde. Ama tutsak. Minik, görünmez, kıyamet geçirmez bir çekirdeğin içine hapsedilmiş. Atomaltı bir böceğin her birimizin merkezine yerleştirilmiş minik, yarı saydam yumurtası. Ölüp gittiğimiz zaman, eğer bir gün öleceksek, bizden geriye kalacak olan şey bu. Fosilleşmiş acı.”
2024 Ursula K. Le Guin Kurgu Ödülü dahil pek çok ödül alan bu son derece yaratıcı, şaşırtıcı, hüzünlü ve komik roman, kim olduğumuza, ne yaşadığımıza, nereye gittiğimize dair düşünmeye çağırıyor bizi.
Toplamda 156 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Nesrin Demiryontan, kapak tasarımını Emine Bora üstleniyor. Kitap 14 Mart 2025 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.
Anne de Marcken’ın Sonsuza Dek Sürüyor, Derken Bitiyor kitabı hakkındaki görüşlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp’tan takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!