Besim F. Dellaloğlu, yeni kitabı Sosyolojik Marifet ile politikanın, toplumun, akademinin ve gündelik hayatın sosyolojik bir incelemesini okurlara sunuyor. Eser, yazarın diğer kitaplarında olduğu gibi Timaş Yayınları etiketini taşıyor.
Son olarak Sosyolojik Basiret: Duvar ve Perspektif Yazıları kitabıyla okurla buluşan Besim F. Dellaloğlu, 1965 yılında İstanbul’da doğdu. 1984’te Galatasaray Lisesi’nden, 1990 yılında da Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktora eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi’nde sosyoloji alanında tamamladı. Bu dönemde hocası felsefeci Ömer Naci Soykan’ın danışmanlığında çalıştı. Lisans ve lisansüstü eğitim sürecinde uzun süre Fransızca turist rehberliği yaptı ve memleketin büyük bir bölümünü gezdi.
Akademik kariyerinde Frankfurt Goethe Üniversitesi, Paris VIII Üniversitesi, Lizbon Üniversitesi, Strasbourg Üniversitesi ve Mainz Gutenberg Üniversitesi gibi çeşitli yabancı üniversitelerde doktora sonrası araştırmalar yaptı ve dersler verdi. Türkiye’de ise Mimar Sinan, Marmara, İstanbul Bilgi, Yıldız Teknik, Galatasaray, Kırklareli, İstanbul ve Sakarya Üniversitelerinde dersler verdi. 2019 yılında emekli oldu.
Daha önce İkondan Kanona: Kültür ile Medeniyet Arasında ve Politik: Bir Kültürel Çalışmalar Ansiklopedisi gibi eserlerle okurların karşısına çıkan Dellaloğlu, özellikle tazıları ve araştırmaları ile sosyoloji ve kültürel çalışmalar alanına önemli katkılar sağladı.
Sosyolojik Marifet – Besim F. Dellaloğlu | Arka Kapak Tanıtımı
Ahmet Hamdi Tanpınar bundan yıllar önce kendisine “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” diye sorulduğunda şöyle cevap vermişti: “İstihsal meselesidir.” İstihsal üretim anlamına geliyor. Tanpınar’ın tespitinden beri bu konuda pek bir yol alınamamış gözüküyor. Çünkü aynı soruyu bugün bana sorsanız şöyle cevap verirdim: Üretimin niceliği ve niteliği. Yani az üretmek ve üretilenin de kalitesinin düşük olması.
Besim F. Dellaloğlu, bu kitabında deneyimli bir sosyolog ve usta bir kalem olarak Türkiye’de hatalı veya eksik bilinen birçok meseleyi sosyoloji çerçevesinde yeniden tartışmaya açıyor; laiklik, sekülerleşme, akademi, sosyal bilimler ve güncel siyasete dair birçok konuyu yazılarıyla tekrar düşünme şansı sunuyor. Ayrıca Dellaloğlu, halı, tespih, esnaf lokantası gibi gündelik hayatın sıradan detaylarını metodolojik bir incelemeye tabi tutuyor; birçok farklı konuya yeni bakış açıları sunarken istikrarlı bir yöntem de ortaya koyuyor ve okurları, meseleleri sosyal bilimler ekseninde görmeye davet ediyor.
Toplamda 192 sayfadan oluşan ve Şubat 2025 itibarıyla raflardaki yerini almaya başlayan kitabın tadımlık ön okuması için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Prof. Dr. Besim F. Dellaloğlu’nun son kitabı hakkındaki fikirlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitaplardan haberdar olmak için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!