Spartaküs ile birlikte isyan eden gladyatörlerin Roma ordusuna karşı verdiği savaşın izlerini taşıyan bir nokta keşfedildi.
Roma tarihinin en büyük köle isyanını organize eden Spartaküs’ün adamlarıyla birlikte verdiği mücadele tarih kitaplarına geçti. Bu savaş hem TV hem de sinemada da sıkça ele alınan bir konu oldu.
Şimdi ise İtalya’da bir ormanda Roma ordusu tarafından Spartaküs ve gladyatörlerine karşı savunma amacıyla inşa edilmiş taş bir duvar gün yüzüne çıkartıldı.
Duvarı bulan yerel çevreciler arkeologları haberdar etti. Araştırmacılar da gelişmiş radar ve lazer tarama yöntemlerinin yanı sıra toprak örneği analizlerini kullanarak daha fazla bilgi edinebildi.
Hendek ve höyükler yaygın bir Roma savunma sistemiydi. Arkeologlar, yaklaşık olarak 2,7 kilometre uzunluğunda olan yosun kaplı taş duvarı İtalya’nın Calabria bölgesindeki Dossone della Melia ormanında ortaya çıkardı. Hendek, bir zamanlar duvara paralel olarak uzanıyordu.
İtalya’da Spartaküs ve Gladyatörlerinden Korunmak Amacıyla İnşa Edilmiş Bir Duvar Ortaya Çıkarıldı
Kazıda çalışan İtalya Kültür Bakanlığı arkeoloji müfettişi Andrea Maria Gennaro Live Science’a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:
“Duvar, topografik konumu ve kapıların olmaması gibi diğer faktörler nedeniyle bir tür bariyer. Tüm geniş düz alanı iki parçaya bölüyor.”
Keşiften bu yana araştırmacılar, duvar ve hendeklerin M.Ö. 71 yılında Roma Cumhuriyeti’nin Roma İmparatorluğu’na dönüşünde kilit rol oynayan general Marcus Licinius Crassus tarafından Spartaküs ve ordusunu kontrol altına almak amacıyla inşa edildiğini belirlediler.
Bu çabalar, aralarında Yunan filozof Plütark’ın Crassus’un Hayatı adlı eserinin de bulunduğu çeşitli ciltlerde belgelenmişti. Uzmanlar Spartaküs’ün Crassus’un tuzağını bozmak için duvara saldırmış olabileceğine inanıyor.
Spartaküs’ün Tek Seçeneği Aspromonte Dağını Aşmaktı
Gennaro açıklamasını şu sözlerle temellendiriyor:
“Sicilya’ya gitmeye çalıştıktan sonra Spartaküs Romalıların varlığı nedeniyle sahil yollarında ilerleyemedi. Bu sebeple yarımadaya [gitmenin] ve kaçmanın tek yolu İtalya’daki bir dağ olan Aspromonte’yi geçmekti.”
Spartaküs, köleleştirilmiş 70 gladyatörle birlikte isyan ederek Capua’daki köle okulundan kaçtı ve Üçüncü Köle Savaşı olarak anılan mücadeleyi başlattı. Böylelikle Roma Cumhuriyeti’ne karşı verilen en büyük köle isyanı hayata geçti. Nihayetinde bastırılmış olsa da Spartaküs İtalyan kırsalında pek çok başarılı muharebeye önderlik ederek Romalılar için büyük bir tehdit oluşturmuştu. Bu tehdit, ilerleyen zamanlarda Roma İmparatorluğu’nun kurulmasını da teşvik etmişti.
Bölgede Birçok Arkeolojik Kalıntıya Ulaşıldı
Amerika Arkeoloji Enstitüsü’ne göre araştırma ekibi ayrıca kılıç sapları, büyük kavisli bıçaklar, cirit uçları ve bir mızrak ucu gibi çok sayıda kırık demir silah ortaya çıkarttı.
Gennaro ise açıklamasını şu sözlerle noktaladı:
“Duvar boyunca bulunan silahları incelemeye başladık ve en yakın karşılaştırmalar geç Cumhuriyet dönemine ait silahlarla yapıldı. Çatışma alanını tespit ettiğimize inanıyoruz.”
İlginizi çekebilir: Gladyatörler Hakkında 10 İlginç Detay
Spartaküs’e ve isyancı gladyatörlerine dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Art News
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!