in ,

İklim Aktivistleri, 5.000 Yıllık Stonehenge Anıtına Turuncu Toz Boya Sıktı

Stonehenge anıtı, Just Stop Oil isimli iklim aktivisti grubun hedefi oldu. Eylemciler, Yaz Gündönümü öncesi tarihi alana toz boya sıktı.

Stonehenge Anıtı İklim Aktivisti Protesto Just Stop Oil
- Reklam -
- Reklam -

Stonehenge anıtı Just Stop Oil eylemcilerinin yeni protestosuna ev sahipliği yaptı. 5.000 yıllık geçmişe sahip alana turuncu toz boya sıkan protestocular gözaltına alındı.

İngiltere’de faaliyet gösteren Just Stop Oil adlı aktivist topluluğu, daha önce Vincent van Gogh’un Ayçiçekleri tablosuna domates çorbası fırlatmak gibi basında geniş yer tutan birçok eyleme imza atmıştı. Topluluğun sıradaki hedefi ise İngiltere’nin Wiltshire kentinde bulunan ve Milattan Önce 3000 yılına tarihlenen Stonehenge anıtı oldu.

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, eylemi kınayarak, “Bu, Birleşik Krallık’ın ve dünyanın en eski ve en önemli anıtlarından birine yapılan utanç verici bir vandalizm eylemidir,” ifadelerine yer verdi.

- Reklam -

Protesto anları kameralara kaydedildi.

YouTube video

(Görüntüleri YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Daha önce Just Stop Oil’a (JSO) destek vermiş olan İşçi Partisi bağışçısı Dale Vince ise, “Rishi Sunak benden kişisel olarak yorum yapmamı istediği için bunu yapacağım. Bugün JSO’nun yaptığını desteklemiyorum, bu kadar basit. Odaklanmamız gereken iki milyon çocuğu ve ailelerini yoksulluğa sürüklemek gibi çok daha zararlı eylemler var,” şeklinde konuştu.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, grubu “acınası” olarak nitelendirdi ve, “Sorumlu olanlar yasanın tüm gücüyle yüzleşmeli,” dedi.

Halktan bazı kişiler boyama işlemini durdurmaya çalıştı ve bir ziyaretçi protestoculardan birinin elindeki sprey kutusunu almayı başardı.

Stonehenge Anıtı Just Stop Oil Eylemcilerinin Hedefi Oldu

Wiltshire polisi yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün öğleden sonra Stonehenge’deki bir olayın ardından iki kişiyi tutukladık. Öğle saatlerinde iki şüphelinin bazı taşlara turuncu boya püskürttüğü yönünde bir ihbar aldık. Olay yerine giden memurlar, anıta zarar verdiği şüphesiyle iki kişiyi tutukladı. Soruşturmalarımız devam ediyor.”

Stonehenge Anıtı Protesto Just Stop Oil

Protesto, binlerce druid ve eğlence severin 20 Haziran’daki Yaz Gün Dönümü etkinlikleri için anıta seyahat etmeye hazırlandığı bir dönemde gerçekleşti.

Rehber Sean Moran verdiği demeçte hayal kırıklığını şu sözlerle aktardı:

- Reklam -

“Bu yıkıcıydı. Çok öfkelendim. Harika vakit geçiriyorduk ve keyif alıyorduk. Ta ki bu olay gerçekleşene kadar… O taşların üzerinde yaşayan likenler var. Dünyanın dört bir yanından biyologlar bunu incelemeye geliyor… Bunu düşündüler mi?”

Pagan rahibi ve bağımsız parlamento adayı Arthur Pendragon, Just Stop Oil protestosunu onaylamadığını ve grubun eylemlerinin davalarına yönelik sempatiyi “yok ettiğini” söyledi. Pendragon şöyle konuştu:

“Stonehenge Yaz Gündönümü gibi kutlama ve hac zamanlarında yaşayan, çalışan bir tapınaktır ve tanınmış bir protestocu olarak bu insanların sergilediği davranışları kesinlikle tasvip etmiyorum. Bu davranışlar, insanların davalarına duyduğu veya duyabileceği sempatiyi artırmak yerine tamamen yok ediyor.”

Rahip, daha önce anıtta birkaç protestoya katılmış ve 2017’de 15 sterlinlik otopark ücreti nedeniyle insan haklarının ihlal edildiğini iddia ederek yasal bir mücadele ortaya koymuştu.

Birleşik Krallık’ta Fosil Yakıtların Kaldırılması Talep Ediliyor

Just Stop Oil yaptığı açıklamada, “megalitik eylem” zamanı geldiğini belirterek gelecek İngiliz hükümetinin 2030 yılına kadar petrol, gaz ve kömür çıkarma ve yakma eylemlerini durdurmak için bir plan kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Stonehenge Anıtı İklim Protesto Just Stop Oil

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kömür, petrol ve gaz yakmaya devam etmek milyonlarca insanın ölümüne yol açacak. İnsanlığı savunmak için bir araya gelmeliyiz, yoksa her şeyi riske atarız. Bu yüzden Just Stop Oil, bir sonraki hükümetimizin fosil yakıtları 2030 yılına kadar aşamalı olarak kaldırmak için yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma imzalamasını talep ediyor.”

Just Stop Oil grubunun Stonehenge’deki protestosunu siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for noronikkirbac noronikkirbac dedi ki:
  2. Avatar for Elmakurdu23 Elmakurdu23 dedi ki:

    Nasıl bir kafa yapısına sahipler ben bir türlü anlamıyorum. Elbette iklimi korumak ve buna ilgi çekmek için bir şeyler çok güzel bir şey ama bunu yapmak için tarihi eserlere illa zarar mı vermek gerekiyor? Herhalde paşa paşa herkes gibi yürüyüş yapmak zor geliyor.

  3. Avatar for alper alper dedi ki:

    Radikal bir eylem mi?
    Evet.
    Ama beklenen kıyamet senaryosu gerçekleşirse bunların hiçbirinin bir önemi kalmayacak. Tüm bu sanat eserleri, kalıntılar vs insanın var olmasının sonucu, insanlık yok olacaksa bu sanat eserlerinin varlığının bir anlamı yok.

  4. Avatar for Askeladd Askeladd dedi ki:

    Savundukları olguyu bu kadar kötü ve malakça temsil eden başka bir grup yoktur.

  5. Avatar for alper alper dedi ki:

    Bir üsteki yorumda eylemleri savunmuşken aynı cümleleri size iade etsem, söylesem hoş olur mu? Kabul eder misiniz?

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Donald Sutherland - Açlık Oyunları - Ölüm Haberi

“Açlık Oyunları” Serisinin Başkan Snow’u Donald Sutherland 88 Yaşında Hayata Veda Etti

The Beast Within Film - Kit Harington - Fragman

Kit Harington’lı Korku Filmi “The Beast Within”den Fragman Yayınlandı