in , ,

84 Gündür Su Altında Yaşıyor: Rekora İmza Atan Floridalı Profesörün Hedefi 100 Gün

“Dr. Deep Sea” adıyla da tanınan Joseph Dituri, 84 gündür su altında yaşıyor ve bu süreyi 100 güne çıkararak yeni bir rekora imza atmak istiyor.

Su Altında En Uzun Süre Kalma Rekoru Kırıldı
- Reklam -
- Reklam -

Floridalı profesör, su altında en uzun süre kalma rekorunu kırdı. Şu anda su yüzeyinin yaklaşık 9 metre altında yaşayan “Dr. Deep Sea”, haziran ortasına kadar su altında kalmayı ve toplam süresini 100 güne çıkarmayı amaçlıyor.

Güney Florida Üniversitesi’nde görev yapan 55 yaşındaki Prof. Dr. Joseph Dituri, 14 Mayıs’ta suyun altında en uzun süre yaşama rekorunu 73 günle kırdı ve bu süre şu anda 84 güne çıktı. Dituri’ye göre tüm görev yaklaşık 100 bin dolara mal oldu ve kısmen kendi cebinden kısmen de Uluslararası Sualtı Tıbbı Kurulu (International Board of Undersea Medicine) ve Deniz Kaynakları Geliştirme Vakfı (Marine Resources Development Foundation) tarafından finanse edildi.

Zoom üzerinden 100 metrekarelik kulübesinden Today.com’a konuşan klinik araştırmacı, “Project Neptune 100” adını verdiği 100 günlük görevinin bir dünya rekoru kırmaktan çok daha fazlası olduğunu söylüyor.

- Reklam -

Su Altında En Uzun Süre Kalma Rekoru Kırıldı

Instagram ve Youtube’da Dr. Deep Sea olarak tanınan Dituri, görevinin büyük bir kısmının insan vücudunun izole, sınırlı ve aşırı bir ortamda hayatta kalma kapasitesini anlamaya duyduğu ilgiden kaynaklandığını söylüyor. Dr. Dituri, bu ölçümleri anlama becerimizin bizi çok uzaklara, hatta Mars’a bile götürebileceğinin altını çiziyor. Ancak oraya ulaşmak için biyomedikal araştırmacılarının, insanların Mars’a vardıklarında nasıl işlev göreceklerini anlamaları gerekecek.

Joseph Dituri’nin Amacı Su Altında En Uzun Süre Kalma Rekorunu Kırmaktan Çok Daha Fazlası

Dituri, bu soruların NASA’nın uzayda uzun süre kalmanın insan vücudunu nasıl etkileyeceğini araştırmaya devam etmesi için cevap beklediğini söylüyor. Doçent doktor, diğer gezegenlerde nasıl araştırma yapılacağını belirlemenin ötesinde, görevinin gelecek nesillere enerji vermeyi de amaçladığını söylüyor.

“Çocuklara enerji verip onlarla bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik hakkında konuşabiliyoruz. Yaptığımız şeyin geleceği çocuklar. Sorunları çözmek için size ihtiyacımız var. Düşünce çeşitliliği katmanız için size ihtiyacımız var.”

Su Altında Kalma Rekoru

Dituri ayrıca deniz çevresinin korunması, muhafaza edilmesi ve canlandırılması konularına da ilgi duyduğunu belirtiyor.

“(Okyanuslarımızı) korumamız gerekiyor. Okyanusa çöp atmayı bırakmaları için halka sesimizi duyurmamız gerekiyor. Herkes bir şeyler yapmalı. Bildiğiniz her şeyi bir kişi yapamaz.”

- Reklam -

Profesör tüm bunlar adına günlerini suyun altında, eşinden ve çocuklarından fiziksel olarak izole bir şekilde geçirdiğini söylüyor. Kaldığı yerde dört küçük yatak, duş almak için bir alan ve küçük bir komodin var. Sabahları kahvaltıda üç yumurta, su ve iki fincan kahve ile güne başlıyor. Dituri’ye göre sualtında geçirdiği zaman enerjisini önemli ölçüde artırmış.

Su Altında En Uzun Süre Kalma Rekoru 73 Günle Amerikalı Biyologlara Aitti

Prof. Dr. Joseph Dituri Su Altında Kalma Rekoru Kırdı

“Gecede yaklaşık dört saat derin ve REM uykusu alıyorum,” diyen Dituri, toplamda altı saat uyuduğunu ve günün geri kalanını çalışarak geçirdiğini belirtiyor. Keşif gezisiyle ilgili önceki raporların aksine, hiç kestirmediğini belirtiyor. Gün boyunca bir yapacağı görevleri kayıt altına alıyor. Suyun altında olmasına rağmen çalıştığı üniversiteye bağlanıp yardımcı tıp profesörü ve Kimya, Biyoloji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nde biyomedikal mühendisliği doçenti olarak dersler veriyor. Ayrıca çocuklar için bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında sosyal yardım çalışmaları yapıyor.

“Sevdiğim işi yapıyorum ve hayatımın en güzel anlarını yaşıyorum,” diyen Dituri, görevinin bitmesine bir aydan daha az bir süre kala suyun altında geçirdiği zamanın sıkıcı olmaktan çok uzak olduğunu da sözlerine ekliyor.

Jessica Fain ve Bruce Cantrell, su altında en uzun süre yaşama rekorunun bir önceki sahipleri olarak biliniyor. İkili 2014 yılında aynı yerde tam 73 gün boyunca su altında kalmıştı. Ayrıca “Akvaryum Adam” olarak da bilinen Cem Karabay da 30 Ağustos 2009 tarihinde 10 gün 10 gece su altında kalarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarmıştı.

Prof. Dr. Joseph Dituri Su Altında Kalma Rekoru Kırdı

Su altında en uzun süre yaşayan kişi unvanını bir süre önce elde etmiş olan Dr. Deep Sea, yüzeye çıktığında tekrar kırılması güç bir rekora imza atmış olacak. Sizler de profesörün çalışmaları hakkındaki fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Okyanusun - denizin derinliklerinde geçen filmler hoşuma gider ve örneğin “Abyss (1989)” , “Derinlerde Dehşet (1989)” , “Küre (1998)” , “Derinlikte Dehşet (1998)” , “Derin Sular (2020)” vb. çoğu filmi izlediğimden midir bilemem, haberin başlığını okuyunca aklıma direkt ‘derinlerde bir tesis kurulmuşta bu kişi de orada tek başına yaşama rekoru kırmış’ gibi bir düşünce geldi :smiley: Ama haberi okumaya başlayıp ta sadece 9 metre derinlikte olduğunu görünce, hayallerim adına üzülmekle beraber bilim adına sevindim diyelim :stuck_out_tongue:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Assassin's Creed Mirage - Yeni Fragman

Binbir Gece Masalları Esintili “Assassin’s Creed Mirage” Oyunundan Yeni Fragman Yayınlandı

Metal Gear Solid 3 Remake - Snake Eater

“Metal Gear Solid 3 Remake” Geliyor: Konami, İlk Fragmanı Paylaştı