in ,

Suudi Arabistan’da 4.000 Yıl Öncesine Ait Antik Kent Bulundu

Suudi Arabistan’ın gizli kalmış bir vahasında 4.000 yıl öncesine ait surlarla çevrili antik bir kent keşfedildi.

Suudi Arabistan'da 4.000 Yıllık Antik Kent Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Suudi Arabistan’da 4.000 yıllık antik kent tarihin derinliklerinden gün yüzüne çıktı. Arkeologlar yeni buluşun erken dönem şehir yaşamına dair önemli ipuçları sunduğunu belirtiyor.

Fransız-Suudi ortak araştırma ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında, Arap Yarımadası’nın kuzeybatısında yer alan Khaybar Vahası içinde gizlenmiş olan al-Natah adı verilen antik yerleşim yeri keşfedildi. Fransız arkeolog Guillaume Charloux liderliğindeki ekip, kentin etrafını çevreleyen 14.5 kilometre uzunluğunda bir sur duvarı tespit etti.

Prestijli bilimsel dergi PLOS ONE’da yayımlanan araştırmaya göre yaklaşık 2.6 hektarlık bir alana yayılan kent, M.Ö. 2400 yıllarında inşa edilmiş ve yaklaşık 500 kişilik bir nüfusa ev sahipliği yapmış. Kentin en dikkat çekici özelliklerinden biri 50 kadar çok katlı konutun bir tepe üzerinde konumlandırılmış olması.

- Reklam -

Suudi Arabistan’ın 4.000 Yıllık Antik Kenti: Görkemli Bir Geçmişin İzleri

Suudi Arabistan'da 4.000 Yıllık Antik Kent Bulundu

Arkeolojik bulgular al-Natah’ın gelişmiş bir toplum yapısına sahip olduğunu gösteriyor. Nekropol alanında bulunan metal silahlar, balta ve hançerler ile akik taşı gibi değerli malzemeler, dönemin teknolojik seviyesini ve ticaret ağlarını ortaya koyuyor. Seramik buluntular ise nispeten eşitlikçi bir toplum yapısının varlığına işaret ediyor.

Kent surlarının yaklaşık 5 metre yüksekliğe ulaşması antik kentin güçlü bir yerel otoriteye sahip olduğunu düşündürüyor. Yapılan araştırmalar kentin M.Ö. 1500-1300 yılları arasında terk edildiğini gösteriyor. Ancak terk edilme nedeni henüz bilinmiyor.

Guillaume Charloux keşfin bölgedeki kentleşme sürecine dair önemli bilgiler sunduğunu belirtiyor. Mezopotamya ve Mısır’daki hızlı kentleşmenin aksine al-Natah “yavaş kentleşme” olarak adlandırılan bir süreci temsil ediyor. Söz konusu süreç göçebe yaşamdan yerleşik köy hayatına geçişin kademeli olarak gerçekleştiğini gösteriyor.

Antik Kent Bölge Şehirleriyle de İlişki İçerisindeydi

Suudi Arabistan'da 4.000 Yıl Öncesine Ait Antik Kent Bulundu

- Reklam -

Volkanik bazalt kayaların sur duvarlarını gizlemesi sitenin illegal kazılardan korunmasını sağlamış. Araştırmacılar havadan gözlemlerle potansiyel yolları ve ev temellerini tespit ederek kazı çalışmalarını yönlendirmiş. Üstelik bulunan ev temelleri en az bir veya iki katlı yapıları destekleyebilecek sağlamlıkta.

Kent, dönemin Levant bölgesindeki şehirlerle de bağlantı halindeydi. Araştırmacılar bu tür tahkim edilmiş vahaların birbirleriyle iletişim halinde olduğunu ve bu etkileşimin daha sonra oluşacak “tütsü rotası” için temel oluşturmuş olabileceğini düşünüyor. Bahsi geçen ticaret yolu o dönemlerde güney Arabistan’dan Akdeniz’e baharat, tütsü ve mür taşınmasında kullanılıyordu.

İlginizi Çekebilir: 200.000 Yıldan Eski: Suudi Arabistan Çöllerinde Tarihin Bilinen En Büyük El Baltası Bulundu

Suudi Arabistan’daki binlerce yıl öncesine dayanan ve o dönemki insanların yaşayışına dair bilgi veren yeni bulgular hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Kaynak: New York Post

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Beastars Animesi Final Yapıyor: İşte Resmi Fragman

Beastars Animesi Final Yapıyor: İşte Resmi Fragman

The Penguin Sonrası Yeni Batman Dizileri Yolda

The Penguin Sonrası Yeni Batman Dizileri Yolda