in , ,

Tek Kişi Sanılıyordu: Antik İskelet Yedi Farklı Kişiye Ait Çıktı

Belçika’da bulunan ve eski çağlardan kalma iskeletin tek bir kişiye değil, binlerce yıl arayla yaşamış yedi farklı bireyin kemiklerinden oluştuğu ortaya çıktı.

Tek Kişi Sanılan Antik İskelet 7 Farklı Kişiye Ait Çıktı
- Reklam -
- Reklam -

Belçika’daki Pommeroeul arkeolojik alanında bulunan antik bir iskelet, şaşırtıcı bir gerçeği gün yüzüne çıkardı. Yapılan incelemeler antik iskeletin aslında binlerce yıl arayla yaşamış yedi farklı kişiye ait kemiklerden oluştuğunu gösterdi. Uzmanlar keşfin Neolitik ve Roma dönemlerinde insanların ölülerini nasıl andığı ve atalarını nasıl bir araya getirdiği konusunda yeni ipuçları sunduğunu belirtiyor.

1970’li yıllarda gerçekleştirilen kazılarda büyük bir Gallo-Roma yerleşiminde 76 kremasyon mezarı ve bir adet sıradışı gömü bulundu. Mezar alanının çevresindeki yerleşim ve cesedin üzerinde bulunan bir eşya nedeniyle MS 2-3. yüzyıllara, yani Roma dönemine ait olduğu düşünülüyordu.

Ancak 2019’da yapılan karbon tarihlendirmesi kremasyon mezarlarının Roma döneminden geldiğini doğrularken, söz konusu gömünün binlerce yıl öncesine, Geç Neolitik döneme ait olduğunu ortaya koydu. Bu tarih gömü şekliyle de uyumluydu. Roma döneminde sırtüstü gömü tercih edilirken, bulunan iskelet sağ yanına yatırılmış ve bacakları bükülmüş şekilde bulunmuştu.

- Reklam -

Tek Kişi Sanılan Antik İskelet 7 Farklı Kişiye Ait Çıktı

Karmaşık İskelet Yapısı

İskeletin yeniden incelenmesi sırasında ekip daha fazla sürprizle karşılaştı. Kemiklerin en az yedi farklı kişiye ait olduğu ve tek bir iskelet görünümü verecek şekilde düzenlendiği tespit edildi. DNA analizleri kafatasının Roma döneminde yaşamış ve yaklaşık 150 kilometre uzaktaki bir Roma mezarlığına gömülmüş iki kişiyle genetik benzerlik gösterdiğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar söz konusu kompozit gömünün ilk olarak yerel bir Neolitik grup tarafından oluşturulduğunu ve yaklaşık 2.500 yıl sonra Gallo-Roma sakinlerinin mezarı bularak “restore ettiğini” düşünüyor. Bu durum her iki dönemde de insanların atalarına verdikleri önemi ve ölüm sonrası uygulamaların karmaşıklığını gösteriyor.

Bölgesel Özellikler

Kuzey Galia’da MS 2. yüzyılda en yaygın cenaze uygulaması kremasyondu. Araştırmacılar Pommeroeul’deki sıradışı gömünün, Seine-Oise-Marne grubu olarak bilinen Geç Neolitik kültürle bağlantılı olabileceğini belirtiyor. Bölgede bulunan mağaralarda hem birincil hem de ikincil gömüler tespit edilmiş durumda.

Tek Kişi Sanılıyordu: Antik İskelet Yedi Farklı Kişiye Ait Çıktı

- Reklam -

Kemiklerin şekil, sağlamlık ve gelişim aşamalarındaki farklılıklar, bazı kemiklerin anatomik olarak uyumsuzluğu ve özellikle beş adet yetişkin sağ ayak tarak kemiği ile iki adet farklı gelişim aşamalarındaki çocuk ayak parmak kemiğinin varlığı, mezarda en az yedi farklı bireye ait kalıntıların bulunduğunu kesin olarak kanıtlıyor.

Yeni bulgular antik toplumların ölülerini anma ve ata kültü pratiklerinin sanılandan çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor. Antiquity dergisinde yayımlanan çalışma arkeoloji dünyasında büyük yankı uyandırmayı başardı.

İlginizi Çekebilir: 35.000 Yıl Önce Ölen Mısırlı Adamın Yüzü Yeniden Modellendi

Sizler de yeni çalışma ve antik toplumların ritüelleriyle ilgili düşüncelerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Karanlık Enerji Uzaylı Arayışını Yeniden Şekillendirebilir

Yeni Karanlık Enerji Formülü Uzaylı Arayışını Yeniden Şekillendirebilir

Kedimin Adı Odin Serisi

Mitoloji ve Macera Dolu Kedimin Adı Odin Serisi Türkçede